• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 33.0°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 30.3°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 34.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.5°C / 30.9°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  36%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ολοκληρωμένο ορισμό του βιασμού

 • A-
 • A+

Ανεπαρκή και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τον νομικό ορισμό του βιασμού, τονίζοντας ότι αυτός δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμβάσεις και δεν βοηθά στην απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα.

Η οργάνωση παρουσίασε σχετικό υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, όπου υπογραμμίζει τρεις βασικές ενστάσεις στην πρόταση για το άρθρο 336 που αφορά τον βιασμό:

1. Αποτυχία ενσωμάτωσης ενός ορισμού με βάση τη συναίνεση. Η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναφέρει μόνο την άσκηση σωματικής βίας ή απειλής που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος. Ο προτεινόμενος ορισμός δεν καλύπτει τις περιπτώσεις εκβιασμού ή απειλής, περιπτώσεις δηλαδή που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα σωματική βία.

2. Πλήρης απουσία ενός ολοκληρωμένου ορισμού, στον οποίο να προσδιορίζεται επακριβώς ποια πράξη συνιστά βιασμό, καθώς και απουσία σαφούς προσδιορισμού όλων των τύπων διείσδυσης.

3. Ανάγκη ορισμού των ποινών και υιοθέτηση των λεγόμενων «επιβαρυντικών περιστάσεων», όπως για παράδειγμα η ηλικία του θύματος, η ύπαρξη πολλών δραστών και οι βαριές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στο θύμα.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, είπε στη σχετική συνέντευξη Τύπου:

«Ενώ αρχικά είχαμε θετική ανταπόκριση από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, δυστυχώς η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι ακόμα χειρότερη από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Στη νέα πρόταση η έννοια του μεγάλου και σπουδαίου κινδύνου περιορίζεται και γίνεται μόνο απειλή κατά της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η φυσική βία είναι απόδειξη βιασμού. Κανένας από τους δύο ορισμούς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ούτε ως βάση συζήτησης».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συντονιστής της συζήτησης, έκανε λόγο για «ευκαιρία» που έχει η χώρα να αλλάξει τον νομικό ορισμότου βιασμού.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Εκστρατειών για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Περιφερειακό Γραφείο της Ευρώπης και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μόνικα Κόστα, αναφέρθηκε στα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τη βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με την οποία μία στις δέκα γυναίκες στην Ε.Ε. (11%) έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 και μία στις 20 (5%) έχει βιαστεί, συμπεραίνοντας ότι περισσότερες από 9 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν βιαστεί.

Η Μ. Κόστα αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά ποσοστά καταγγελιών των περιστατικών βιασμών (14%).

Μάλιστα τόνισε ότι οι υφιστάμενοι ορισμοί οδηγούν στην αθώωση των δραστών αλλά και στη δευτερογενή κακοποίηση των θυμάτων κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα της έρευνας για τους βιασμούς καθώς δεν ορίζεται σαφώς το τι αποτελεί βιασμό. Μονό η Ιρλανδία, η Αγγλία, η Ισλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Κύπρος, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν εναρμονισμένες νομοθεσίες για το θέμα» επισήμανε.

«Το μόνο όριο θα πρέπει να είναι η συναίνεση ή μη. Υπάρχουν οι περιπτώσεις απειλών για δημοσιοποίηση προσωπικών βίντεο και φωτογραφιών, απειλών απόλυσης ή οικονομικού στραγγαλισμού. Βιασμός δεν είναι μόνο ο εξαναγκασμός σε σεξ με την άσκηση σωματικής βίας» ανέφερε, τέλος, η δικηγόρος Ιωάννα Στεντούμη, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στο «πάγωμα» των θυμάτων, κατάσταση στην οποία περιέρχεται η πλειονότητα των θυμάτων, κατά την οποία δεν μπορούν να αντιδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο.

«Το “πάγωμα” του θύματος είναι μια αντίδραση που δεν την έχουμε υπόψη μας, όμως είναι η πιο συνηθισμένη. Οι περισσότερες αρνητικές αποφάσεις δικαστηρίων βασίστηκαν στην απουσία κακώσεων και ιχνών πάλης. Οι αποφάσεις απαιτούν την άμεση εξωτερίκευση της άρνησης και δεν αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει παγώσει τελείως» είπε η κ. Στεντούμη, τονίζοντας μεν ότι η μη αντίσταση επ’ ουδενί σημαίνει συναίνεση αλλά και ότι η αντίσταση στον βιαστή μπορεί να σημάνει αυτόματα τον θάνατο του θύματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι», τονίζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, που ξεκίνησε νέα καμπάνια με αίτημα να αναθεωρηθεί το άρθρο 336 του...
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Σε πόλεμο για κάθε Ελένη»
Με αφορμή τη δολοφονία της Ελένης στη Ρόδο που κακοποιήθηκε και βασανίστηκε επειδή δεν συναίνεσε στις αρσενικές ορέξεις, που δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα, έξι οργανώσεις καλούν σε πορεία στην Καπνικαρέα,...
«Σε πόλεμο για κάθε Ελένη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Σε πιστεύω Γεωργία»
Οκτώ γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες δηλώνουν στο πλευρό της 24χρονης απ' τη Θεσσαλονίκη και καλούν σε ενίσχυση των κοινωνικών δομών για την προστασία και βοήθεια θυμάτων βιασμού.
«Σε πιστεύω Γεωργία»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χωρίς συναίνεση, ήταν, είναι και θα είναι πάντα βιασμός!
Η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ακούγεται αυτονόητο; Δεν είναι. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση για τη νίκη του κινήματος αλλά και τις επόμενες μάχες...
Χωρίς συναίνεση, ήταν, είναι και θα είναι πάντα βιασμός!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διεθνής Αμνηστία στο πλευρό των τρανς ανθρώπων
Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά εκστρατεία με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγει αλλαγές στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Τόσο η οργάνωση όσο και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών...
Η Διεθνής Αμνηστία στο πλευρό των τρανς ανθρώπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας