• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 31.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  52%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατολμα βήματα για τους αντιρρησίες συνείδησης

 • A-
 • A+

Σε υποχώρηση φαίνεται ότι τρέπεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μπροστά στις διαφαινόμενες πιέσεις μιλιταριστικών κύκλων που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μειωθεί η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας ώστε να εξισωθεί με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Δημοσιευμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο θα προχωρούσε στην εξίσωση της διάρκειας της εναλλακτικής και της στρατιωτικής θητείας, καταργώντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα της εναλλακτικής θητείας, όπως προβλέπουν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι συστάσεις φορέων όπως το Συμβούλιο και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Νεότερες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ωστόσο ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή διατηρεί τη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας στους 15 μήνες, μεγαλύτερη περίπου κατά δύο τρίτα από τη θητεία της μεγάλης πλειονότητας των φαντάρων.

Παρά τις όποιες βελτιώσεις σε επιμέρους ζητήματα, το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο ούτε αυτή τη φορά να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα που θα εναρμόνιζαν την ελληνική νομοθεσία με τις συστάσεις ελληνικών και διεθνών φορέων και θα καταργούσαν τις σοβαρές και δυσβάσταχτες διακρίσεις που υφίστανται οι αντιρρησίες συνείδησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι αντιρρησίες συνείδησης θελήσουν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής θητείας, αφού πρώτα υπηρετήσουν 20 ημέρες, όπως και οι φαντάροι, θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερο από τους φαντάρους, καθώς θα έχουν να εξαγοράσουν περισσότερους μήνες.

Από την άλλη, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς της εναλλακτικής θητείας σε όσους συμπληρώνουν την ηλικία των 33, όπως και οι φαντάροι, αντί των 35 ετών που ισχύει σήμερα.

Το νομοσχέδιο καταργεί τη δυνατότητα του υπουργού να αναστέλλει την εναλλακτική θητεία σε καιρό πολέμου ή έκτακτης ανάγκης, αναγνωρίζοντας έμμεσα το προφανές, ότι στον πόλεμο η συνειδησιακή αντίρρηση στη στράτευση όχι μόνο δεν αίρεται, αλλά βρίσκει αντιθέτως το πλήρες νόημά της.

Εύλογη είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι, σε περίπτωση που κάποιος προσφύγει εναντίον της απόρριψης του αιτήματος αναβολής κατάταξης ή του αιτήματος να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης, αναστέλλεται υποχρεωτικά και αυτόματα η εκτέλεση της διοικητικής πράξης, μέχρι να κριθεί η προσφυγή.

Από την άλλη, σε περίπτωση που δοθεί αναβολή κατάταξης σε αντιρρησία συνείδησης, προβλέπεται ότι μετά τη διακοπή ή τη λήξη της αναβολής θα πρέπει αυτός να υποβάλει νέο αίτημα να υπαχθεί στις διατάξεις περί αντιρρησιών, ανοίγοντας έτσι νέο κύκλο γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας.

Τέλος, το νομοσχέδιο δεν καταργεί την ειδική επιτροπή που αποφασίζει αν είναι κάποιος αντιρρησίας συνείδησης, ούτε την απομακρύνει από την αρμοδιότητα του υπουργείου Αμυνας, όπως ζητούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη. Προβλέπει όμως τη μείωση των ανώτερων στρατιωτικών που συμμετέχουν στην πενταμελή επιτροπή από δύο σε έναν, ενώ ήδη στην πράξη φαίνεται πως έχει μπει φρένο στην πρακτική κραυγαλέων ερωτήσεων της επιτροπής, που επιδείκνυαν κακοπιστία, αν όχι προκατάληψη, έναντι των εξεταζομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο υφυπουργός αποφάσισε και διέταξε πισωγύρισμα
Αντίθετη όχι μόνο με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με τη βούληση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι η απόφαση του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή να επαναφέρει την εναλλακτική...
Ο υφυπουργός αποφάσισε και διέταξε πισωγύρισμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εναλλακτική θητεία με πείνα και «εξορία»
Πέντε αντιρρησίες συνείδησης θέτουν ζήτημα δυσβάσταχτων διακρίσεων σε βάρος τους θέτουν σε επιστολή τους στους υπουργούς Αμυνας, Εργασίας και Δικαιοσύνης.
Εναλλακτική θητεία με πείνα και «εξορία»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια
Χθες έληγε η 10ήμερη προθεσμία για τον Τούρκο στρατιωτικό, που έλαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια, ενώ ο νόμος προβλέπει με σαφήνεια και χωρίς καμία εξαίρεση ότι δεν κρατείται αλλοδαπός που ζητά διεθνή προστασία....
Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Είσαι ομοφυλόφιλος; Δεν σε ασφαλίζουμε, γιατί «είσαι άτομο υψηλού κινδύνου»
Πάνω από 15 χρόνια... ζωής μετράει ο δικαστικός αγώνας του Β.Γ. ενάντια στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία το 2001 ακύρωσε το συμβόλαιο ασφάλειας ζωής του με την αιτιολόγηση πως «θεωρείται άτομο υψηλού κινδύνου»...
Είσαι ομοφυλόφιλος; Δεν σε ασφαλίζουμε, γιατί «είσαι άτομο υψηλού κινδύνου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χαμένες ευκαιρίες για τους αντιρρησίες συνείδησης
Παρά τις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών και τη φετινή καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εξακολουθούν να υφίστανται οι σοβαρές διακρίσεις σε βάρος των αντιρρησιών...
Χαμένες ευκαιρίες για τους αντιρρησίες συνείδησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναβολή συνέντευξης για τους οκτώ Τούρκους αυτόμολους
Στα τέλη Αυγούστου θα δώσουν συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους να τους δοθεί αναβολή, προκειμένου να συγκεντρώσουν...
Αναβολή συνέντευξης για τους οκτώ Τούρκους αυτόμολους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας