• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.0°C
  5 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 22.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 16.9°C
  5 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 19.9°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  5 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 19.2°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  75%

Μοχάμεντ Α.Κ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκληση πανεπιστημιακών να μην απελαθεί Ιρακινός πρόσφυγας που ζει στη Ρόδο

 • A-
 • A+

Εκκληση να μην απελαθεί Ιρακινός πρόσφυγας που ζει στη Ρόδο έναν χρόνο και μαθαίνει ελληνικά απευθύνουν οι διευθύνουσες καθηγήτριες, επιστημονικοί συνεργάτες και διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου Γλωσσας - Λογοτεχνίας - Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με επιστολή τους στον αστυνομικό διευθυντή Ρόδου, που κοινοποιούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στους αρμόδιους φορείς, ζητούν να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης απομάκρυνσης του Μοχάμεντ Α.Κ. -ο οποίος από τις 10 Αυγούστου βρίσκεται υπό κράτηση, μέχρι ο ίδιος να ασκήσει τα ένδικα μέσα για να επανεξεταστεί το αίτημά του για παροχή ασύλου στην Ελλάδα.

Ο νεαρός πρόσφυγας, που «διέφυγε από το Ιράκ από φόβο για τη ζωή και την ασφάλειά του λόγω ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή», πασχίζει με κάθε τρόπο ενταχθεί στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, έχει αποκτήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και παρακολουθεί, όπως λένε, με συνέπεια τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ενήλικες πρόσφυγες, που προσφέρει εθελοντικά το Πανεπιστήμιο.

«Μας έκανε εντύπωση που η Β' βάθμια Επιτροπή Ασύλου δεν έλαβε υπόψη της τη συμμετοχή του κυρίου Α.Κ. στα μαθήματα Ελληνικών, κάτι που θα πιστοποιούσε τη βούληση εκ μέρους του να αποκτήσει “επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού”, άρα και να ενταχθεί ευκολότερα στην ελληνική κοινωνία», συνεχίζουν στην επιστολή τους οι καθηγητές, υπενθυμίζοντας ότι οι Αρχές μπορούν να χορηγήσουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή να αναβάλουν την απόφαση απομάκρυνσης, όταν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις.

Οι καθηγητές του τονίζουν ότι ο Μοχάμεντ Α.Κ. βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και έντονο στρες, καθώς έχει βάσιμους λόγους να φοβάται ότι η επιστροφή του στο Ιράκ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Την επιστολή συνυπογράφουν η διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλώσσας, Ελένη Σκούρτου, η αναπληρώτρια διευθύντρια, Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, και άλλοι πέντε καθηγητές και συνεργάτες της σχολής.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Μοχάμεντ Α.Κ. και επιθυμούμε να τον δούμε και πάλι ελεύθερο να έρχεται στα μαθήματά μας και στις δραστηριότητές μας. Είναι κρίμα να σταματήσει η ελεύθερη ζωή με τέτοιο τρόπο σε αυτόν τον νέο άνθρωπο», καταλήγουν, ζητώντας να γίνουν νόμιμες ενέργειες, για να τον έχουν ξανά κοντά τους.

«Είμαστε σχολή ανθρωπιστικών επιστημών, μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος», λέει στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργαστηρίου Γλώσσας καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησής τους.

«Ο Μοχάμεντ δεν είναι απλώς μαθητής μας, αλλά βοηθάει και άλλους πρόσφυγες. Είμαστε δάσκαλοί του και νιώθουμε την ευθύνη να τον στηρίξουμε. Οταν έχεις τη σχέση δασκάλου - μαθητή, δένεσαι. Ο άνθρωπος αυτός θέλει να μείνει εδώ. Πολλοί πρόσφυγες περνάνε από τα νησιά.

»Αυτοί όμως που αφιερώνουν χρόνο να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικών, θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, την αγαπάνε, θέλουν να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό της. Με εκπλήσσει ο τρόπος που μιλάνε για την Ελλάδα.

»Εδώ είναι το πρώτο χέρι βοήθειας που παίρνουν. Οταν ανοίγει η πόρτα του πανεπιστημίου, τους αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητές μας. Δεν τους ξεχωρίζουμε. Εξάλλου, οι φοιτητές μας είναι οι αυριανοί δάσκαλοι, θα έχουν μαθητές παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Η εμπειρία αυτή είναι πολύτιμη και για εκείνους».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και...
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
Πενιχρά αποτελέσματα απέδωσε τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου με στόχο τη σύλληψη και απέλαση προσφύγων των οποίων η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί σε...
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από Σεπτέμβρη οι νέες συνεντεύξεις για άσυλο
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να προσέρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να δώσουν την προβλεπόμενη συνέντευξη που τους εντάσσει στην...
Από Σεπτέμβρη οι νέες συνεντεύξεις για άσυλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές
Η «Εφ.Συν» δίνει τον λόγο σε 4 από τους 700 πλέον συνυπογράφοντες στη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου προσπαθώντας να χαρτογραφήσει ποια είναι αυτή η γενιά που αψηφά την παραφιλολογία του τρόμου και...
Ακούστε καλά τι λένε οι... ερευνητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας