Την πύλη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου περνά αύριο ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», Τζαβέντ Ασλάμ, για να παραστεί στη συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου, που θα αποφασίσει επί της ασυνήθιστης ανάκλησης του καθεστώτος προσφυγικής προστασίας του πριν λήξει η διάρκειά του, ύστερα από δημόσια παρέμβαση του υπουργού Θάνου Πλεύρη.
Σε κινητοποίηση αλληλεγγύης καλούν αύριο η ΚΕΕΡΦΑ, η Νέα Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι φορείς και συλλογικότητες με συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από το υπουργείο (Θηβών 196-198, Νίκαια).

«Είναι μια κρίσιμη συνεδρίαση προκειμένου να μπει φρένο στον ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης και του ακροδεξιού υπουργού της», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ. Υπογραμμίζει: «Εχουμε τη δύναμη να βάλουμε φρένο σε αυτή τη βρόμικη, ρατσιστική επίθεση κατά του Τζαβέντ Ασλάμ, ενός ανθρώπου που ζει 30 συνεχόμενα χρόνια στη χώρα, με δράση στους αγώνες των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών» και θυμίζει ότι η κόρη του έβγαλε πρόσφατα ελληνική ταυτότητα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία για την έκδοση ελληνικής ιθαγένειας, και ετοιμάζεται να πάρει πτυχίο από τη Φιλοσοφική.
«Η Νέα Αριστερά εκφράζει την αντίθεσή της στην προωθούμενη ανάκληση του καθεστώτος ασύλου του Τζαβέντ Ασλάμ και υπερασπίζεται το δικαίωμα στη διεθνή προστασία όπως αυτό κατοχυρώνεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», σημειώνει ανακοίνωση του Δικτύου Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της Νέας Αριστεράς.
Η περιπέτεια του κ. Ασλάμ, που έχει αλλεπάλληλα στοχοποιηθεί από κυβερνήσεις της Ν.Δ. και από στελέχη της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τον δημοκρατικό κόσμο. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε οργανώσει η ΚΕΕΡΦΑ τον Μάρτιο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους βουλευτές και βουλεύτριες από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όπως και ο εντεταλμένος για θέματα ένταξης μεταναστών και προσφύγων δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Θανάσης Χειμωνάς.
Υπέρ του κ. Ασλάμ τάχθηκε με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, υιοθετώντας πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών, ενώ πολλές δεκάδες πολίτες έχουν υπογράψει κατά της ανάκλησης ασύλου του κ. Ασλάμ, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες από τον χώρο του Πανεπιστημίου, των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής, του ακτιβισμού, της μάχιμης δικηγορίας και της δημοσιογραφίας.
Προηγούμενες προσπάθειες υπουργών της Ν.Δ. να απελαθεί ο κ. Ασλάμ κατέληξαν χωρίς επιτυχία, την πρώτη φορά μετά το 2005, όταν ο κ. Ασλάμ είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη άτυπων επιχειρήσεων απαγωγής Πακιστανών, και αργότερα, το 2022, όταν ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης κατέθεσε αίτηση να ακυρωθεί το προσφυγικό καθεστώς που είχε αναγνωρίσει στον κ. Ασλάμ η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου. Η αίτηση του κ. Μηταράκη απορρίφθηκε δικαστικά το 2023.
