Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Τουρίστες συρρέουν στον Αγνωστο Στρατιώτη να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς των ευζώνων.
Μερικοί κοντοστέκονται στη θέα κάποιων πανό και ολιγάριθμων γυναικών: «My Body, My Rights» - Δικό μου το σώμα, δικά μου τα δικαιώματα, «Σε Ισπανία, Ελλάδα και Παντού, Εμείς αποφασίζουμε εάν πότε και πόσα παιδιά θα κάνουμε».
«Εκτρωση - οι Γυναίκες Αποφασίζουν» γράφει το πανό-εικαστική παρέμβαση του Ανοιχτού Συντονιστικού Αθήνας που συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Καμπάνια για το Δικαίωμα στην Εκτρωση.
Μια καμπάνια που κορυφώνεται τον Οκτώβριο, σε δεκάδες χώρες, με συμμετοχή εκατοντάδων φεμινιστικών οργανώσεων και επίκεντρο την πανευρωπαϊκή πορεία αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες που επέδωσε ψήφισμα στο Eυρωκοινοβούλιο.
Αυτή ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα για το Δικαίωμα στην Ασφαλή Εκτρωση» ή τουλάχιστον η ελληνική εκδοχή της. Μια μέρα που σχεδόν όπως ήρθε πέρασε.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας τη συμφωνία της με όσα οι γυναίκες διεκδικούν: «Παρ’ όλο που η έκτρωση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας εδώ και 30 χρόνια, στην πραγματικότητα η πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή έκτρωση για όλες –ανεξαιρέτως– τις γυναίκες (εργαζόμενες ή μη, ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, Ελληνίδες ή πρόσφυγες, οικονομικά ασθενείς, Ρομά, τοξικοεξαρτημένες ή/και άλλες γυναικείες πληθυσμιακές ομάδες) συχνά αποτελεί δύσκολη υπόθεση».
Τα μέλη της ελληνικής πρωτοβουλίας μάς θυμίζουν το πρόσφατο περιστατικό αναισθησιολόγων στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Σάμο, που αρνήθηκαν να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκα που επιθυμούσε διακοπή κύησης, επικαλούμενοι «λόγους συνείδησης».
Στην Ιταλία στατιστικές εμφανίζουν το 70% των γιατρών να επικαλείται λόγους συνείδησης για να αρνηθεί εκτρώσεις.
Στην παρανομία
Στην Ιρλανδία και τη Μάλτα οι εκτρώσεις είναι παράνομες, το ίδιο στην Κύπρο - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Στην Ισπανία και την Πολωνία, που το δικαίωμα στην έκτρωση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, χρειάστηκαν μαζικές κινητοποιήσεις για να βάλουν φρένο σε νομοσχέδια που θα απαγόρευαν τις εκτρώσεις ολοκληρωτικά.
Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των εκτρώσεων -ώς τη 12η εβδομάδα κύησης- κατοχυρώθηκε με τον νόμο 1609 του 1986, που θεωρήθηκε βασική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, έπειτα από δεκαετίες απαγορεύσεων.
Μήπως η ύπαρξη μιας σχετικά φιλελεύθερης νομοθεσίας σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουμε λύσει τα ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας και σεξουαλικών δικαιωμάτων;
«Το αντίθετο», μας λέει η Αλεξία Τσούνη από τη φεμινιστική συλλογικότητα «Το Μωβ». «Είναι οπισθοδρόμηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όταν μετά από τόσα χρόνια, πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αμφισβητούνται. Στην Ελλάδα οι περισσότερες νέες κοπέλες καταφεύγουν σε ιδιώτη γιατρό, δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόσβαση στην έκτρωση στα δημόσια νοσοκομεία. Εχουμε όμως και καταγγελίες για δημόσιες δομές που παραπέμπουν τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενες έλλειψη υποδομών».
«Φίλη μου στην Κρήτη απευθύνθηκε στο ΠΑΓΝΗ για διακοπή κύησης και της είπαν “δεν είναι επείγον”. Ηταν δύο μηνών έγκυος. Δηλαδή πόσο πιο επείγον έπρεπε να είναι; Τελικά κατέφυγε στο χάπι της έκτρωσης», μας λέει η Ειρήνη, από τη συλλογικότητα «Sabbat» της Λέσχης Αναιρέσεις της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Μία από τις πρωτεργάτριες της κινητοποίησης, η Σόνια Μητραλιά, ανήκει στη γενιά των γυναικών που αγωνίστηκαν για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων την πρώτη δεκαετία της Μεταπολίτευσης.
Διατηρεί την αισιοδοξία της, παρά τα δεκάδες αρνητικά παραδείγματα, από τις ΗΠΑ του Τραμπ ώς την Ισπανία του Ραχόι, που τα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο.
«Το δικαίωμα στην έκτρωση πάει χέρι χέρι με το δικαίωμα στη μητρότητα. Στην Ελλάδα των μνημονίων, πολλές γυναίκες, κυρίως φτωχές, νέες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ακόμα και γυναίκες χωρίς παιδιά, που θα ήθελαν να μείνουν έγκυες για πρώτη φορά, εξαναγκάζονται να σταματήσουν την εγκυμοσύνη τους για λόγους καθαρά οικονομικούς».
Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων
Προστατεύουμε κάθε γυναίκα που ενοχοποιείται ή εμποδίζεται
Παγκόσμιες ημέρες σαν κι αυτή μας δίνουν την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι κάθε έχει γυνακα έχει δικαίωμα στη μητρότητα, αν θέλει να είναι μητέρα, πόσα παιδιά θα κάνει.
Αυτό μας φέρει μπροστά στις δικές μας ευθύνες. Να παίρνουμε μέτρα ώστε να αντιμετωπίζουμε προκαταλήψεις ή ακόμα και αρνήσεις γιατρών, όπως το Μάιο στο νοσοκομείο της Σάμου που οι γιατροί αρνήθηκαν να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκα που επιθυμούσε διακοπή κύησης.
Προστατεύουμε κάθε γυναίκα που ενοχοποιείται ή εμποδίζεται να έχει ελεύθερη επιλογή στην έκτρωση.
Στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Ισότητα 2016-2020 περιλαμβάνουμε στα θέματα υγείας τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
Πρέπει να μπει η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στη μαθησιακή ύλη των σχολείων. Να δωθεί σωστή ενημέρωση για την αντισύλληψη, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Δυστυχώς ως μορφή αντισύλληψης κυριαρχεί η έκτρωση, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ενημέρωση. Εχουμε συνεργασία με το Υπουργείο υγείας ώστε να υπάρχει ισότιτιμη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, στήριξη των φτωχών, αναφάλιστων γυναικών, για τις ρομά, τοξικοεξαρτημένες, μετανάστριες.
Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στην άμβλωση, και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το παρέχει, δωρεάν και με ασφάλεια.
• Πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα ενοχοποιητικά για τις γυναίκες ή ακόμα και παραπλανητικά, του τύπου "πρωταθλήτριες στην έκτρωση οι Ελληνίδες";
Από παλιά μας ακολουθεί η ενοχή. Γιατί δεν έχουμε παιδιά; Φταίει η γυναίκα. Ομως ποτέ δεν έφταιγε η γυναίκα.
Μπορεί μια γυναίκα να θέλει να κάνει παιδί ή να μη θέλει. Οταν θέλει πρέπει να στηρίζεται. Οταν όμως μια γυναίκα είναι άνεργη ή μέχρι τα 30 δεν έχει δουλειά, πώς να σκεφτεί να κάνει μια σχέση ή ένα παιδί εκτός γάμου;
Η αντίστοιχα ένας νέος να κάνει οικογένεια; Δεν πρέπει να συνεχίζεται να ενοχοποιείται η γυναίκα.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην ενημέρωση πρεπει να εκπαιδευτούν σε θέματα ισότητας και έμφυλων διακρίσεων, ώστε να μην αναπαράγουν προκαταλήψεις και στερεότυπα, άθελα ή ηθελημένα.
Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Πρόεδρος Κέντρου Ερευνας Θεμάτων Ισότητας
«Το δικαίωμα στην άμβλωση, πιο επίκαιρο από ποτέ»
Στην Ελλάδα της κρίσης, παρότι το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατακτηθεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση της ασφαλούς και δωρεάν τεχνητής διακοπής της κύησης, για όλες τις γυναίκες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παροχή ενημέρωσης αφενός για τους κινδύνους που κρύβουν οι παράνομες μέθοδοι έκτρωσης για την υγεία των γυναικών, και αφετέρου για την εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων, που πολλές φορές εμποδίζουν τις γυναίκες να λάβουν τις αποφάσεις που οι ίδιες επιθυμούν.
Λαμβάνοντας υπόψη το έλλειμμα ενημέρωσης σε θέματα σεξουαλικότητας και αναπαραγωγικής υγείας, είναι σημαντικό να ληφθούν σχετικές οργανωμένες πρωτοβουλίες, με έμφαση σε έφηβες και νεαρές γυναίκες, εντός του εκπαιδευτικού πλαισίου.
Αυτό που πρέπει πρωταρχικά να μας ενδιαφέρει, ως Πολιτεία, είναι να προσφέρουμε στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα και με σεβασμό στην προσωπικότητά τους και στο σώμα τους, εάν θέλουν να κάνουν παιδιά, πότε, πόσα και με τον πιο ασφαλή τρόπο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας