Στη σύλληψη τριών Βρετανών (Κούρδοι ιρακινής καταγωγής), που είχαν μετατρέψει δύο τροχόσπιτα σε κινητά οπλοστάσια, προχώρησαν το Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης υποστήριξαν ότι πήγαιναν τα όπλα στους αντάρτες που πολεμούν κατά του ISIS, γιατί «δεν ήταν δυνατόν οι δικοί τους να πεθαίνουν κι αυτοί να μην κάνουν τίποτα». Οπως είπαν, σκόπευαν να περάσουν στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι τρεις συλληφθέντες είχαν έρθει από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και από εκεί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου έμειναν σε ξενοδοχείο οκτώ ημέρες.
Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν, για να περάσουν στην Τουρκία, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.
Ο ένας από τους Κήπους, ενώ οι άλλοι δύο θα ταξίδευαν με πλοίο στη Χίο και από εκεί θα περνούσαν απέναντι. Σε βάρος τους δεν υπήρχε καμία δίωξη, ούτε υπήρξε ειδοποίηση από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το απόγευμα του Σαββάτου στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν δύο Βρετανούς πολίτες, 35 και 36 χρόνων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία και παράνομη μεταφορά/κατοχή/αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών.
Συγκεκριμένα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και πολυήμερη παρακολούθηση σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εντοπίστηκαν οι δύο άνδρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα στην είσοδο του χώρου στάθμευσης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, μέσα σε Ι.Χ. αυτοκίνητο με συρόμενο τροχόσπιτο.
Υστερα από νομότυπη έρευνα που έγινε, εντοπίστηκαν σε σφραγισμένες και μονωμένες κρύπτες μέσα στο τροχόσπιτο τα εξής: δεκαοκτώ πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με ένα γεμιστήρα το καθένα, εκ των οποίων τα έξι έφεραν προσαρμοσμένα κλείστρα, ενώ τα υπόλοιπα 12 έφεραν τα κλείστρα σε άλλη συσκευασία.
Επίσης 27.250 φυσίγγια διαμετρήματος 22 χιλιοστών, 12.500 φυσίγγια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών, ενώ στην κατοχή του ενός βρέθηκαν 40.270 ευρώ, 80 δολάρια ΗΠΑ, 2.040 λίρες Τουρκίας, 10.000 δηνάρια Ιράκ και δύο κινητά, ενώ στην κατοχή του δευτέρου 941 ευρώ, πέντε κινητά τηλέφωνα, τα οποία και κατασχέθηκαν όπως και το όχημα.
Τέλος, από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός 40χρονου αλλοδαπού, το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Τελωνείου Κήπων.
Ο 40χρονος εντοπίστηκε μέσα σε Ι.Χ. με ρυμουλκούμενο όχημα (με γερμανικές πινακίδες) με το οποίο μετέφερε: τέσσερα αεροβόλα τουφέκια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών, 200.000 φυσίγγια, διαμετρήματος 22 χιλιοστών και 8 διόπτρες σκόπευσης.
