Πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας και το πώς χειρίστηκαν το περιστατικό όσοι είχαν υπηρεσία προχθές τα ξημερώματα στο Α.Τ. Αγ. Αναργύρων προκαλεί η γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα ακριβώς έξω από το φυλάκιο του Τμήματος! Μετά την 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024, για την οποία υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ, το πραγματικό ζήτημα ωστόσο είναι τα τρανταχτά και γνωστά κενά στο σύστημα προστασίας κακοποιημένων γυναικών που κινδυνεύει η ζωή τους.
Ο 39χρονος δράστης, πρώην σύντροφος της 28χρονης, έναντι του οποίου είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα το 2020 καθώς τον είχε μηνύσει για απόπειρα βιασμού και κακοποίηση, τη μαχαίρωσε επανειλημμένα κυριολεκτικά μπροστά στον αξιωματικό που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο «Γ. Γεννηματάς», όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (Δαφνί). Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε στην ανακρίτρια και ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης με τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για δική του χρήση.
Ενα «προαναγγελθέν» φονικό
Τις τελευταίες μέρες η 28χρονη είχε αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις του 39χρονου πρώην συντρόφου της έξω από το σπίτι της κι έτσι το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων για να ζητήσει προστασία. Αφού ενημέρωσε την αξιωματικό Υπηρεσίας, της προτάθηκε να καταθέσει μήνυση, όμως η 28χρονη αρνήθηκε καθώς το είχε πράξει στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Φεύγοντας από το Τμήμα ζήτησε από τους αστυνομικούς να συνοδεύσει περιπολικό εκείνη και τον συνομήλικο φίλο της που είχε έρθει μαζί της ώς το σπίτι της, ώστε να το δει ο 39χρονος και να φύγει. Ωστόσο, ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα περιπολικού και της προτάθηκε να καλέσει την Αμεση Δράση. Μάλιστα, στη δραματική της κλήση στο «100» η κοπέλα, που μόλις είχε βγει από το Αστυνομικό Τμήμα, ακούγεται να ουρλιάζει ότι την κυνηγάει ο πρώην σύντροφός της με μαχαίρι.
Οπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» αυτόπτης μάρτυρας, ο 39χρονος έφτασε στο σημείο με το μηχανάκι του και μόλις είδε την 28χρονη να βγαίνει από το Τμήμα την κυνήγησε με «χασαπομάχαιρο» και της κατάφερε τουλάχιστον 5 μαχαιριές στην πλάτη αλλά και στον θώρακα έξω από το σημείο όπου βρίσκεται ο σκοπός του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η κοπέλα ξεψύχησε στο σημείο της επίθεσης και ο δράστης σε κατάσταση αμόκ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Οπως περιγράφει ο ίδιος μάρτυρας, όλοι αιφνιδιάστηκαν και ούτε ο άνδρας που συνόδευε την 28χρονη ούτε ο σκοπός του Τμήματος πρόλαβαν να αντιδράσουν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο σκοπός που βρισκόταν στο φυλάκιο παρενέβη αφού ο δράστης αυτοτραυματίστηκε, κλοτσώντας μακριά του το φονικό όπλο. Ο 39χρονος είχε τόσο ποινικό παρελθόν όσο και ιστορικό ψυχιατρικών νοσηλειών.
Προφάσεις εν αμαρτίαις
Με τη γνωστή μεθοδολογία της, η Αστυνομία πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας επί της ουσίας να τοποθετηθεί για το τραγικό περιστατικό που την εκθέτει για ακόμα μια φορά. Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το προχθεσινό περιστατικό γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στα πρωτόκολλα για τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταρτιστεί από το 2020, έχουν αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες και «βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση». Ακόμη γίνεται αναφορά στα 18 επιχειρησιακά γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, με δύο από αυτά στη Δυτική Αττική, ενώ προαναγγέλλεται η δημιουργία άλλων 45 ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Παράλληλα, επισημαίνεται η λειτουργία της εφαρμογής με δυνατότητα γεωεντοπισμού «panic button». Πολλές οι «πρωτοβουλίες», πενιχρά τα αποτελέσματα, με τραγικές συνέπειες...
Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη γυναικοκτονία 43χρονης στη Σαλαμίνα τον Δεκέμβριο, στο κινητό της οποίας είχε τοποθετηθεί και η εφαρμογή του «panic button». Τότε η δολοφονημένη γυναίκα είχε καταγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού την άγρια κακοποίησή της από τον 71χρονο πρώην σύντροφό της, όμως τρεις μέρες αργότερα την εντόπισε στο σπίτι της μητέρας της όπου την πυροβόλησε. Και πάλι οι Αρχές είχαν δείξει ιδιαίτερη ολιγωρία στον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη μετά την καταγγελία της 43χρονης. Η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί στην έκρηξη της βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, τα σοκαριστικά στοιχεία και τις δύο γυναικοκτονίες που σημειώνονται ανά μήνα, με αναλυτική έρευνα του ινστιτούτου MIIR στις 8 Μαρτίου («Μαμά μου, μου είπε θα μου κόψει το λαρύγγι»). Δυστυχώς το καμπανάκι που χτυπάει συνεχώς δείχνει να μην το ακούνε οι αρμόδιοι που μένουν σε διάφορες δικαιολογίες...
Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ
Προκαταρκτική εξέταση στην οποία θα ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που βρίσκονταν σε υπηρεσία στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος. Ανάμεσα στα όσα θα διερευνηθούν βρίσκεται και το εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα πρέπει πριν αποφανθεί για την υπόθεση να λάβει στα χέρια του και το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ. εις βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.
Πολιτικές αντιδράσεις
«Η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μία ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει. Δείχνοντάς μας με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μία από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος» τονίζει σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για ανικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. και εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στην αποτροπή άλλης μιας γυναικοκτονίας κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επαναλαμβάνουν την ανάγκη ειδικής νομικής αναγνώρισης του όρου.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «Δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει την κακοποίησή της στις Αρχές και τελικά δολοφονείται [...] Απαιτείται επαρκής στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες, με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Νοτοπούλου.
Στη Βουλή
Το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση από τη βουλεύτρια Επικρατείας, Ελενα Ακρίτα, και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε επίσης η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος και την προστασία των θυμάτων κακοποίησης.
Από το ΠΑΣΟΚ η τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Νάντια Γιαννακοπούλου, μίλησε για αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητώντας επιτέλους συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για το ΚΚΕ η νέα γυναικοκτονία επιβεβαιώνει τον Γολγοθά που βιώνουν οι κακοποιημένες γυναίκες: «Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της Ν.Δ. να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες, ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».
Η Νέα Αριστερά, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει την ανάγκη για την ποινική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας, όπως και για άμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει ο «Κόσμος», τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται πεισματικά την ποινική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία” παρά τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά».
Στο... manual μάς παραπέμπει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας επικαλέστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. Οντας πολλαπλά έκθετος, επικαλέστηκε την ΕΔΕ που διατάχθηκε, όπως και τα συγκεκριμένα (αόριστα κατά ορισμένες πηγές) πρωτόκολλα. «Οταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα manual, πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό. Αρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, που τουλάχιστον παραδέχθηκε ότι «από τη στιγμή που χάθηκε μία ζωή, τίποτα δεν έγινε καλά», ενώ δεν εμφανίστηκε αρνητικός στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» αφού προηγηθεί συζήτηση ποινικολόγων με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας