Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.9° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.7° 11.4°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.0° 17.1°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.2° 13.0°
0 BF
83%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.5° 9.4°
1 BF
71%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
88%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 14.7°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
83%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.4° 18.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
4 BF
60%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
17.3° 11.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.6° 12.5°
2 BF
74%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
88%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 12.0°
2 BF
81%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 10.7°
2 BF
66%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου, 2023
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον

Δράση για τις επαναπροωθήσεις ζητούν Ευρωβουλευτές

Επιστολή στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον έστειλαν Ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών για την παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων από την δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της Μυτιλήνης στην Τουρκία το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για 13 Αφγανούς που πήγαν σε κρατική δομή υποδοχής, όπου αστυνομικοί τούς είπαν τη νύχτα πως θα τους πάνε για τεστ κορονοϊού, αλλά αφού τους κλείδωσαν σε κοντέινερ για ώρα, τους έβαλαν με τη βία σε βαν για το λιμάνι, όπου τους επιβίβασαν, χτυπώντας τους, σε σκάφος, για να τους εγκατέλειψαν μεσοπέλαγα σε φουσκωτή λέμβο πριν τους περισυλλέξει το τουρκικό Λιμενικό.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό δημοσίευμα-ντοκουμέντο με φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση, αυτή αποτελεί την πρώτη που έγινε γνωστή μέσα από κρατική δομή, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλο.

Οι Ευρωβουλευτές καλούν την αρμόδια Επίτροπο να αναλάβει δράση κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ένωσης.

«Τα περιστατικά που καταγγέλλονται θα μπορούσαν να συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης ότι συμμορφώνονται με τη διεθνή νομοθεσία και τις υποχρεώσεις της είναι σε μεγάλο βαθμό αμφισβητήσιμες», σημειώνουν.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις αυξάνονται παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες αποκαλύπτονται παράνομα περιστατικά με τις καταγγελίες να βρίσκονται πλέον ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αντίστοιχων κρατών μελών.

Ξεκινά έρευνα για τη Frontex

Στο μεταξύ το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε σήμερα η νέα ομάδα εργασίας του για τον έλεγχο του Frontex ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες της με τον διορισμό της προέδρου της Roberta Metsola (EΛΚ, Μάλτα) και της εισηγήτριας Tineke Strik (Πράσινοι, Ολλανδία).

Η έρευνα έρχεται μετά από πιέσεις για παραίτηση στον Φαμπρίς Λετζέρι, διευθυντή της Frontex, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομες επιχειρήσεις που στόχο είχαν να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβούλιου, στόχος της νέας ομάδας είναι να αξιολογήσει όλες τις πτυχές της λειτουργίας του ευρωπαϊκού οργανισμού φύλαξης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής του με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Είμαστε αποφασισμένοι η διαδικασία αυτή να καταλήξει σε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται και να προτείνει πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση» δήλωσε σήμερα η Metsola για να προσθέσει ότι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης μας θα είναι μια συνομιλία με την επίτροπο κ. Johansson και τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex. Επίσης σκοπεύουμε να επισκεφθούμε τα κεντρικά γραφεία του Frontex στην Πολωνία, όποτε αυτό είναι εφικτό».

Η Strik, η οποία θα συντάξει την έκθεση που θα συνοψίζει τα συμπεράσματα, δήλωσε: «Είναι καθήκον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ελέγχει τους οργανισμούς της ΕΕ όσον αφορά περιστατικά κακοδιαχείρισης ή παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες κατά του Frontex για συνέργεια σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης είναι ανησυχητικές και απαιτούν ενδελεχή διερεύνηση, καθώς οι άνθρωποι στα σύνορά μας θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

»Η έρευνα αυτή πρέπει να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και να υποβάλει συστάσεις για να διασφαλίσει ότι ο Frontex διασφαλίζει ενεργά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο μέλλον. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία αυτή θα είναι η διεξαγωγή ακροάσεων με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, από άτομα εντός του οργανισμού, έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ερευνητές δημοσιογράφους».

Τρόπος λειτουργίας

Δεκατέσσερις βουλευτές του ΕΚ (δύο ανά πολιτική ομάδα) θα πραγματοποιήσουν απολογισμό των δραστηριοτήτων και της δομής του Frontex, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ρόλου και των πόρων του για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και την ορθή εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ.

Εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών, θα διενεργήσουν έρευνα, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στις οποίες συμμετείχε ο οργανισμός.

Οι συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας ελέγχου του Frontex θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα και η πρόεδρός της θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών σχετικά με το έργο και την πρόοδό της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δράση για τις επαναπροωθήσεις ζητούν Ευρωβουλευτές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας