Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκαλυπτήρια μνημείου των Ρώσων της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909

Αποκαλυπτήρια μνημείου των Ρώσων της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909

  • A-
  • A+

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ενταφιασμένων Ρώσων της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909 στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ρεθύμνου έγιναν σήμερα σε κλίμα συγκίνησης από τον Πρέσβη της Ρωσικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρεϊ Μασλόβ και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, φορέων, συγγενών των οικογενειών των νεκρών και της Ρωσικής κοινότητας στην Κρήτη.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων εψάλει επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Ρώσο Πρέσβη Αντρεϊ Μασλόβ, τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στην Κρήτη-Δωδεκανήσου Νίκο Δασκαλαντωνάκη, τον Στρατιωτικό ακόλουθο, ενώ ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών ύμνων Ελλάδας και Ρωσίας.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που οργανώθηκαν στην αίθουσα τελετών του Αγ. Κων/νου και Ελένης από την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, τον σύλλογο Πολιτιστική Αναγέννηση, την Πρεσβεία της Ρωσίας, έγιναν χαιρετισμοί για το ιστορικό γεγονός από τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο κ. Μαρινάκη και κεντρική ομιλία από τον Αντιστράτηγο Ε.Α -Συγγραφέα Κώστα Παδουβά.

Ακολούθησε αντιφώνηση από τον Ρώσο Πρέσβη, ο οποίος παράλληλα με το ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δυο λαών ευχαριστώντας θερμά τους συνδιοργανωτές για την ανέγερση του μνημείου και την επιτυχή οργάνωση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

Στην διαχρονική σχέση των δύο λαών αλλά και στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες που σε στιγμές κρίσιμες για την Κρήτη στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνιζόταν για την ελευθερία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του σήμερα στο Ρέθυμνο ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας παράλληλα, ότι «με τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, οι Κρητικοί τιμούν το Ρωσικό λαό».

Συγκεκριμένα ο κ. Αρναουτάκης στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Ρωσικής ομοσπονδίας, στις τοπικές Αρχές και σε όλους τους παραβρισκόμενους ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζουμε ως Περιφέρεια Κρήτης, στη σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες, που σε στιγμές ιστορικές και συγχρόνως κρίσιμες για την Κρήτη και τους Κρητικούς, στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονταν για την ελευθερία, για την αυτοδιάθεση για ιδανικά οικουμενικά πανανθρώπινα.

Σήμερα, με τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, οι Κρητικοί τιμούν το Ρωσικό λαό. Τιμούν τη Ρωσία ως μια χώρα που διαχρονικά στάθηκε δίπλα στους Έλληνες κατά τη διάρκεια των μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Τιμούμε σήμερα τους Ρώσους που με την παρουσία τους στο Ρέθυμνο από το 1897 έως το 1909 δημιούργησαν σημαντικά έργα υποδομής, φιλανθρωπίας και κοινωνικής δράσης.

Την περίοδο αυτή οι Κρητικοί γνώρισαν τη φιλία, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Ρωσικού λαού.  Αυτούς τους ανθρώπους, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί και κείτονται στη γη της Κρήτης, τιμούμαι με τα αποκαλυπτήρια μιας επιτύμβιας στήλης που επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα μιας σημαντικής και άρρηκτης φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με μακροχρόνιους και ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, οι οποίοι με την πάροδο των ετών ενδυναμώθηκαν και απέφεραν θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες σε πολλούς τομείς.

Οι λαοί μας έχουν ρίζες κοινές, αυτόνομες, που αγγίζουν όμως και τα κεντρικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι ρίζες αυτές φτάνουν ως τα χώματα της Κρήτης και του Ρεθύμνου, καθώς όπως μας αποκαλύπτει η ιστορική έρευνα του κ. Παδουβά, η Ρωσία στήριξε έμπρακτα και καθοριστικά τους Κρητικούς ακόμα και με την αποστολή της ειρηνευτικής αποστολής το 1897.

Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμαι αυτή την ιστορία. Τιμούμαι τη μνήμη των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους την πατρίδα τους για να δουλέψουν για το δίκιο και την ελευθερία. Τιμούμαι τους Ρώσους για τη μεγάλη τους προσφορά στο Ρέθυμνο».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχάνες: Μνημείο για τους απαγωγείς του Στρατηγού Κράιπε
Τα αποκαλυπτήρια της στήλης με τα ονόματα όσων μετείχαν στην επιχείρηση απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε, στις 26 Απριλίου του 1944, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, στην διακλάδωση της επαρχιακής...
Αρχάνες: Μνημείο για τους απαγωγείς του Στρατηγού Κράιπε
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργείται χώρος μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου
Χώρος Μνήμης του Ολοκαυτώματος Καντάνου θα δημιουργηθεί στο Δημαρχείο Καντάνου - Σελίνου, καθώς ο περιφερειάρχης υπέγραψε το τεχνικό δελτίο. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος...
Δημιουργείται χώρος μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Μνημείο για τους μαθητές - θύματα τροχαίων
Εκδήλωση, με παρουσίαση μνημείου, στην μνήμη των μαθητών του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου στη μνήμη των μαθητών που έχασαν την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Ηράκλειο: Μνημείο για τους μαθητές - θύματα τροχαίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Χωριών του Κέντρους
Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους, διοργανώνει ο Δήμος Αμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 και την...
Ρέθυμνο: 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Χωριών του Κέντρους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενεργοί Πολίτες: Να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Β' ΠΠ στον Καρτερό
Πρόταση να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος το παλιό καταφύγιο-αποθήκη υλικού του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό, καταθέτει η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες». Το κτίσμα, μέσα...
Ενεργοί Πολίτες: Να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Β' ΠΠ στον Καρτερό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν»
Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Έλενας Κουντουρά και πέντε Ρώσων κοσμοναυτών, εγκαινιάστηκε το πρωΐ της Κυριακής το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν», στον Καράβολα Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας