• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.7°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 4.7°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 1.6°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 5.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.6°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.9°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 2.2°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  51%

Επί τάπητος η Κυκλική Οικονομία στην Κρήτη

 • A-
 • A+

Tο πρώτο εθνικό συνέδριο για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιώργος Κρεμλής τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των δράσεων σε εθνικό επίπεδο με τις καλές πρακτικές που προωθούνται για την Κυκλική Οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις 60 ομιλίες και από τη συζήτηση με το κοινό είναι πως θα πρέπει πλέον να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα στάδια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα:

Στην ορθή απόρριψη με προσεκτική διαλογή στη πηγή.

Στη σωστή και προγραμματισμένη αποκομιδή.

Στην ορθολογική επεξεργασία και τον διαχωρισμό σε ρεύματα.

Στην ανάκτηση υλικών και ενέργειας και στην επαναπροώθηση των υλικών στην αγορά για κατασκευή νέων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, Χάρης Μαμουλάκης, βασική φιλοσοφία της Κυκλικής Οικονομίας είναι η αλλαγή του γραμμικού μοντέλου «παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω» στο «επαναχρησιμοποιώ – επισκευάζω – ανανεώνω – ανακυκλώνω» και έχει γίνει κατανοητή από τους τοπικούς φορείς.

Σε επίπεδο Κρήτης, πέρα από την υλοποίηση όλων των σταδίων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε., προωθείται και η κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας – Eco Park, έκτασης 300 στρεμμάτων, στη θέση Μαύρος Σπήλιος Ηρακλείου.

Στο πάρκο, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει σταδιακά από το 2021, περιλαμβάνονται μονάδες διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και διαχείρισης βιοαποβλήτων, μονάδα ανάκτησης υλικών από τα απορρίμματα, αλλά και δράσεις Καινοτομίας και Ερευνας. Επίσης, χώρος άνω των 150 στρεμμάτων θα διατίθεται για δράσεις αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο συνέδριο έγινε σε μεγάλο βαθμό λόγος για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (αυτός ήταν και ο λόγος που συγκέντρωσε το τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και χορηγίες από τις εταιρείες του χώρου), με εισηγήσεις γύρω από την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιοαερίου.

Πάντως τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ όσο και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισαν πως ο ψηφισμένος περιφερειακός Σχεδιασμός της Κρήτης έχει απορρίψει τις εφαρμοσμένες μεθόδους καύσης των σκουπιδιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 10+1 συμπεράσματα του συνεδρίου για την Κυκλική Οικονομία
Ολοκληρώθηκε η φάση επεξεργασίας των συμπερασμάτων τα οποία προέκυψαν από τις 60 και πλέον τοποθετήσεις του 2ήμερου συνεδρίου για την Κυκλική Οικονομία, το οποίο διεξήχθη στο Ηράκλειο. Όπως τονίστηκε θα πρέπει...
Τα 10+1 συμπεράσματα του συνεδρίου για την Κυκλική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετική για Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς η Περιφέρεια Κρήτης
Στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα την ίδρυση των Ενεργειακών Συνεταιρισμών, που διοργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας &...
Θετική για Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς η Περιφέρεια Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» για τα σκουπίδια
Ακρως επεισοδιακά εξελίσσεται η ιστορία για τη διαχείριση του εργοστασίου προεπεξεργασίας απορριμμάτων του Ηρακλείου, υπόθεση που ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τον δήμο της Κρήτης. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε,...
«Πόλεμος» για τα σκουπίδια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
Χωρίς περιστροφές, κυβέρνηση αλλά και αυτοδιοίκηση προωθούν την ξεπερασμένη μέθοδο που από το 2016 είχαν απορρίψει κατηγορηματικά για το νησί • Πιάνουν τόπο οι πιέσεις του λόμπι των σκουπιδιών παρά τους...
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοίρασε «καμπάνες» η ΑΑΔΕ στην Κρήτη
Ποσοστά παραβατικότητας που αγγίζουν το 70% κατέγραψαν οι ελεγκτές των φορολογικών αρχών της χώρας στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τριήμερο στην Κρήτη.
Μοίρασε «καμπάνες» η ΑΑΔΕ στην Κρήτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας
Περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, αφορούν τη γαλάζια οικονομία, σύμφωνα με το όσα ειπώθηκαν στην σχετική ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης. Στην...
Κρήτη: Αναγκαία η ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας