• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%

Οι φοιτητές έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, καταγγέλλουν τη στάση της αστυνομίας.

hania.news

Χανιά: «Τακτικές άλλων εποχών από την αστυνομία - Στοχοποιούν τους φοιτητές»

 • A-
 • A+
Άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά και με συμβατικά αυτοκίνητα χωρίς καν να επιδείξουν ταυτότητες «απήγαγαν» φοιτητές στα Χανιά και τους μετέφεραν για ώρες στο Τμήμα, χωρίς καμία απολύτως αφορμή. Άλλους φοιτητές τους ακολουθούσε η Ασφάλεια στους δρόμους της πόλης ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι φοιτητές, παρουσία του δικηγόρου τους, βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων και κατήγγειλαν την στάση της αστυνομίας τονίζοντας ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γιώργος Σκαρλάτος, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «Αστυνομία με πολιτικά ρούχα εισέβαλε στο σπίτι μου χωρίς κάποιο ένταλμα, με πρόσχημα κάποια έρευνα, υποτίθεται για κατηγορίες για δημόσια φθορά. Μου έψαξαν όλο το σπίτι, προφανώς δεν βρήκαν τίποτα, έγινε -να το πω έτσι- απαγωγή και μας πήγαν στο τμήμα χωρίς να μας δώσουν κάποιο λόγο. Δεν μας άφηναν να μιλήσουμε καθόλου με δικηγόρο, ούτε με κάποιο δικό μας άνθρωπο. Μας είχαν πολλές ώρες μέσα στο τμήμα. Εν τέλει, για να κερδίσουν κιόλας χρόνο σχημάτισαν μια δικογραφία για οπλοκατοχή για ένα παλιό φυσίγγι του παππού μου, γιατί το σπίτι που διαμένω είναι το πατρικό της μητέρας μου. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση φοιτητών, οι οποίοι αγωνίζονται και βγήκαν μπροστά το προηγούμενο διάστημα, με τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στο νέο νόμο που ψηφίστηκε και φέρνει Αστυνομία στις σχολές μας, διαγραφές φοιτητών και πειθαρχικά. Αυτά μας θυμίζουν άλλες εποχές».

 

Δημοσιεύτηκε από ΧΑΝΙΑ LIVE TV στις Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ο φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ζουμπουρλάς, που είναι ένα από τα τρία ατόμα που προσήχθη αναίτια, όπως είπε, από την Αστυνομία, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είχαμε ζητήσει την αστυνομική ταυτότητα των δύο ασφαλιτών που μας έπιασαν καθώς περνάγαμε κοντά από την κατοικία τού συλληφθέντα. Αρνήθηκαν να μας δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες και στην ουσία μάς απήγαγαν και μας πήγαν στον Αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί πέρα μάς ζήτησαν να κλείσουμε τα κινητά και για πολλές ώρες δεν μας άφηναν να καλέσουμε δικηγόρο. Μετά από ώρες μας άφησαν ελεύθερους. Δεν υπήρχαν κατηγορίες, έγινε η εξακρίβωση στοιχείων. Καθώς έβγαινα από το Αστυνομικό Τμήμα με πλησίασαν τρεις ασφαλίτες και μου έκαναν ειρωνικά σχόλια για την εμφάνισή μου και με απειλούσαν ότι θα με ξαναπάνε μέσα, χωρίς λόγο».

 

Δημοσιεύτηκε από ΧΑΝΙΑ LIVE TV στις Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Η φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής και μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Ιδρύματος, Μυρτώ Πασχαλίδη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «μαζί με τον Γιώργο Ζουμπουρλά περνάγαμε εντελώς τυχαία από το σπίτι του συναδέλφου μας του Γιώργου» (σ.σ.: Σκαρλάτου) «όπου συνέβη αυτό το απαράδεκτο περιστατικό. Εκεί βρήκαμε μία κατάσταση, όπου η Αστυνομία των Χανίων μας ζήτησε τις ταυτότητές μας και ασκήσαμε το νόμιμό μας δικαίωμα να ζητήσουμε τις δικές τους ταυτότητες. Μας το αρνήθηκαν και επί της ουσίας μάς απήγαγαν, μας έβαλαν σ’ ένα πολιτικό αυτοκίνητο και μας πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Περιμέναμε εκεί για ώρες, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, χωρίς να μας επιτρέπουν να πάρουμε κάποιο δικηγόρο. Αυτά τα γεγονότα μάς θυμίζουν εντελώς άλλες εποχές».

 

Δημοσιεύτηκε από ΧΑΝΙΑ LIVE TV στις Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ο δικηγόρος Δημήτρης Φουράκης – Μαγονέζος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το πρωί του Σαββάτου αστυνομικοί μετέβησαν στην οικία του φοιτητή Γιώργου Σκαρλάτου, επί της οδού Παλαμά, προκειμένου να κάνουν έρευνα, αναφέροντας ότι είναι μαζί τους και εισαγγελικός λειτουργός. «Στη νόμιμη απαίτηση των φοιτητών να επιδειχθεί ποιος είναι ο εισαγγελικός λειτουργός και το όνομά του, δεν ανταποκρίθηκαν. Παρόλ’ αυτά, μπήκαν στο σπίτι, έκαναν έρευνα, αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, προκηρύξεις, ρούχα και άλλα πράγματα, πράγμα το οποίο αποτελεί επαχθή ανακριτική πράξη σε βάρος τους. Ο ένας από τους δύο οδηγήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο, στο οποίο μετά από λίγο προσήλθα κι εγώ. Δήλωσα την ιδιότητά μου, δήλωσα το όνομα των κατηγορουμένων, παρόλα αυτά δεν μου επετράπη η είσοδος για πάνω από μιάμιση ώρα, παρόλο που η ποινική δικονομία είναι ξεκάθαρη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απαγορεύεται η επικοινωνία του κατηγορούμενου με τον δικηγόρο του. Στις αιτιάσεις της Αστυνομίας ότι δεν ήταν κατηγορούμενοι, αλλά απλώς προσαχθέντες, η απάντηση είναι ότι εφ’ όσον είχαν υποστεί επαχθείς ανακριτικές πράξεις -και μάλιστα τα συγκεκριμένα αντικείμενα βρίσκονται υπό κατάσχεση ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τότε είχαν δικαίωμα για επικοινωνία με δικηγόρο και παρόλα αυτά τους είχαν αφαιρεθεί τα τηλέφωνα και δεν είχαν τη δυνατότητα για απευθείας επικοινωνία. Εγώ ειδοποιήθηκα από φίλους τους, οι οποίοι ήταν παρόντες στην έρευνα».

Ψηφίσματα που κάνουν λόγο για εκστρατεία τρομοκράτησης των φοιτητών εξέδωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αναλυτικά το σχετικό ψήφισμα προσυπογράφουν οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι:

ΧΑΝΙΑ: ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΗΜΜΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΜΠΔ, ΜΗΠΕΡ, ΜΗΧΟΠ, ΕΛΜΕΠΑ Χανίων.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, CSD, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΤΕΜ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΠΘ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΟΥ, ΓΑΛΛΙΚΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΜΠ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΣΕΜΦΕ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΝΑΥΠΗΓΩΝ

ΕΚΠΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

ΓΠΑ: ΦΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ

ΠΑΝΤΕΙΟΣ: ΦΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΠΑΔΑ: ΣΓΤΚΣ, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΥΠ

ΠΑΤΡΩΝ: ΠΤΔΕ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ

Νέα καταγγελία

Σε έγγραφη καταγγελία του, την οποία απέστειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο φοιτητής Δ. Ρ., του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρει: «Δεν είναι κατάσταση αυτή! Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε πλέον. Πριν δύο μέρες (Σάββατο 27/2) τόσο εγώ όσο και άλλοι συμφοιτητές μου προσήχθηκαν στο αστυνομικό τμήμα των Χανίων. Μάλιστα ένας φοιτητής συνελήφθη αδίκως. Το δικό μου συμβάν ήταν κάπως διαφορετικό. Αστυνομικοί με πολιτικά με ακολούθησαν από το κέντρο των Χανίων μέχρι σχεδόν στο σπίτι μου. Ένα αμάξι σταμάτησε μπροστά μου και από το πουθενά πέντε αστυνομικοί μου κράτησαν τα χέρια, μου έκλεισαν το τηλέφωνο με τρόπο βίαιο, λες και επρόκειτο για απαγωγή. Στην αρχή, μέχρι να καταλάβω ότι ήταν αστυνομικοί, τρομοκρατήθηκα… Μετά μου ζήτησαν ταυτότητα, την οποία, από αμέλειά μου δεν είχα μαζί μου. Μου είπαν να μπω στο αμάξι, να πάμε μέχρι το σπίτι μου να την πάρω και τελικά κατέληξα στο τμήμα. Είχαν κάθε δικαίωμα να με πάνε στο τμήμα εφόσον δεν κρατούσα ταυτότητα, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να μου πουν ψέματα και να μου φερθούν λες και είχα διαπράξει έγκλημα. Έπειτα στο τμήμα δέχτηκα από ανούσιες ερωτήσεις, όπως το αν πηγαίνω σε πορείες, μέχρι και ερωτήσεις που αφορούσαν τον συλληφθέντα φοιτητή Γ.Σ. Θα ήθελα να κατακρίνω τον τρόπο και τη βιαιότητα που εμπεριείχε το γεγονός, καθώς το όλο συμβάν έγινε με έναν τρόπο χουντικό και τουλάχιστον απαράδεκτο. Είχα κάθε καλή διάθεση να συνεργαστώ, όπως και έκανα. Δεν χρειαζόταν να μου φερθούν με τέτοια βιαιότητα».

Δηλώσεις Μητέρας Σκαρλάτου

 

"Με θλίβει το γεγονός ότι το δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση των φοιτητών να πολιτικοποιούνται και να διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία συνολικότερα, καταλήγει σε στοχοποίησή τους και σε αναίτιες και οπισθοδρομικές συμπεριφορές στο πρόσωπο τους από το κράτος!

Η πρόσφατη στοχοποίηση του γιου μου για το αναφαίρετο δικαίωμά του να κινητοποιείται και να αγωνίζεται, η οποία οδήγησε στην προσχηματική του σύλληψη, μου προκαλεί όχι μόνο ψυχικό άχθος για την τρομοκράτηση του και την αγωνία του προς αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και θλίψη. Η είσοδος στο πατρικό μου σπίτι, στον προσωπικό χώρο του γιού μου, χωρίς καμία καταγγελία με το πρόσχημα έρευνας για δημόσιες φθορές κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη.

Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να κατασκευάσουν μια ανυπόστατη κατηγορία για οπλοκατοχή με αφορμή ένα παλιό φυσίγγι του πατέρα μου που είχε κρατήσει ο γιός μου ως ενθύμιο. Το να αντιμετωπίζονται από το κράτος τα παιδιά μας ως εγκληματίες με ανησυχεί και με εξοργίζει και την κατάσταση αυτήν την επιβαρύνει περισσότερο, η νομοθετημένη πλέον παρουσία ενός κράτους καταστολής με αυτή τη μορφή, σε μόνιμη βάση, στο χώρο που έχουμε στείλει τα παιδιά μας να σπουδάσουν."

Πηγή βίντεο: hania.news

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτικές παρακράτους από την Αστυνομία στην Κρήτη
Αναίτιες προσαγωγές, μηνύσεις με αστείες κατηγορίες και κλίμα τρομοκράτησης καταγγέλλουν φοιτητές στα Χανιά μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορους χώρους για την υπόθεση του Δημήτρη...
Τακτικές παρακράτους από την Αστυνομία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Δ. Κουφοντίνα το μεσημέρι
Στην πλατεία Λιονταριών στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης οργανώνουν νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας αναρχικές συλλογικότητες του Ηρακλείου ως ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ηράκλειο: Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Δ. Κουφοντίνα το μεσημέρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν σχέδιο απαγόρευσης της συγκέντρωσης για τον Δ. Κουφοντίνα
Για ανεπιτυχή προσπάθεια απαγόρευσης της κυριακάτικης διαδήλωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα στο Ηράκλειο κάνουν λόγο τα μέλη των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ...
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν σχέδιο απαγόρευσης της συγκέντρωσης για τον Δ. Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη για την εισβολή στο γραφείο Αυγενάκη
Για την Τετάρτη 3 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη των δύο συλληφθέντων οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία φέρονται να συμμετείχαν στην εισβολή στο γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη στο Ηράκλειο.
Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη για την εισβολή στο γραφείο Αυγενάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν εισβολή αστυνομικών σε σπίτια φοιτητών στα Χανιά
Την αναίτια και παράνομη εισβολή αστυνομικών σε σπίτια δύο φοιτητών στα Χανιά και την σύλληψή τους χωρίς λόγο, καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Καταγγέλλουν εισβολή αστυνομικών σε σπίτια φοιτητών στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Νέα φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στις αλλαγές στα πανεπιστήμια
Νέα κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων και στην δημιουργία αστυνομίας εντός των ιδρυμάτων, διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι των Χανίων για σήμερα Πέμπτη.
Χανιά: Νέα φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στις αλλαγές στα πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας