• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  3 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύτως… «φυσικό» να κινδυνεύσουν οι φοιτητές

 • A-
 • A+
Αγνοεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξαναγκάζει τους φοιτητές σε διά ζώσης εξετάσεις εν μέσω lockdown στο Ηράκλειο ● «Δεν θα επιτρέψουμε πάρτι αντιγραφών» λέει ο πρόεδρος του Τμήματος ενώ ήδη διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στις εξετάσεις του Φυσικού.

Σωρηδόν φτάνουν στην «Εφ.Συν.» οι καταγγελίες για τη στάση της διοίκησης του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης έναντι των φοιτητών σε σχέση με τη διενέργεια των εξετάσεων.

Όπως καταγγέλλεται, το Τμήμα αγνοεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, επιβάλλοντας διά ζώσης παρουσία στις εξετάσεις και εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους φοιτητές. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο νομός Ηρακλείου έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown ως τις 15 Σεπτεμβρίου αλλά και παρά τη σαφή σύσταση της Πρυτανείας του ιδρύματος για αναστολή όλων των διά ζώσης εξετάσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Το χρονικό

Μετά την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το lockdown στο Ηράκλειο (την περασμένη Δευτέρα), που μεταξύ άλλων ορίζει ανώτατο όριο για συναθροίσεις τα 9 άτομα, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε πως εφόσον δεν πληρούται ο όρος αυτός «οι επαναληπτικές εξετάσεις δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία». Στην ίδια ανακοίνωση η Πρυτανεία τόνιζε πως «οι διδάσκοντες δύνανται να επιλέξουν εναλλακτική μέθοδο διεξαγωγής των εξετάσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Λίγες ώρες μετά, το Φυσικό Τμήμα, διά του προέδρου του Αλέξανδρου Γεωργακίλα, ενημέρωνε τους φοιτητές πως οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, χωρίζοντάς τους σε μικρές ομάδες των 8 ατόμων! Σε κάποιες περιπτώσεις φοιτητές δεν πρόλαβαν να δουν έγκαιρα τις επείγουσες ανακοινώσεις στα e-mail τους και έχασαν το περιθώριο μισής μέρας που τους δινόταν για να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα εξετάσεων, χάνοντας, όπως καταγγέλλουν, όλο το εξάμηνο.

Πέρα από τον αριθμό των ατόμων ανά αίθουσα, οι φοιτητές που θα πρέπει να μεταβούν στο Πανεπιστήμιο θα συνωστισθούν σε λεωφορεία, αυτοκίνητα, ταξί, ακόμα και σε πλοία καθώς πολλοί βρίσκονται εκτός νησιού, σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων των φοιτητών.

Κυρίως όμως, όπως αναφέρεται στις καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.», πέρα από τον αριθμό των ατόμων ανά αίθουσα, οι φοιτητές που θα πρέπει να μεταβούν στο Πανεπιστήμιο θα συνωστισθούν σε λεωφορεία, αυτοκίνητα, ταξί, ακόμα και σε πλοία καθώς πολλοί βρίσκονται εκτός νησιού. Η ίδια κατάσταση φυσικά θα επικρατεί και στους κοινόχρηστους χώρους του Πανεπιστημίου, όπου δεν θα είναι μόνο 8 ή 9 άτομα αλλά πολύ περισσότερα αφού υπάρχουν μαθήματα που τα δηλώνουν 100 ή και περισσότεροι φοιτητές που θα κληθούν για εξέταση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν γονείς φοιτητών του Τμήματος (τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), τα παιδιά που αυτές τις μέρες εν μέσω των περιοριστικών μέτρων θα χρειαστεί να μεταβούν στο Πανεπιστήμιο για να δώσουν μαθήματα, θα πρέπει να συνωστισθούν στο ίδιο αστικό λεωφορείο με το οποίο μετακινούνται πολίτες (ασθενείς ή επισκέπτες) προς το γειτνιάζον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με ό,τι κινδύνους ενέχει η κατάσταση αυτή.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη την περασμένη εβδομάδα, προ του lockdown, διαπιστώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε φοιτητή που συμμετείχε στις εξετάσεις του συγκεκριμένου Τμήματος, το οποίο έκλεισε μόνο προληπτικά για μία μέρα και στη συνέχεια οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν κανονικά.

Η απάντηση του προέδρου

Όλα τα παραπάνω θέματα έθεσε η «Εφ.Συν.» στον πρόεδρο του Φυσικού Τμήματος, καθηγητή Αλέξανδρο Γεωργακίλα, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή για την πολιτική του Τμήματος στο θέμα της εξεταστικής. «Καταρχάς δεν είμαστε το μόνο Τμήμα που δίνει εξετάσεις διά ζώσης, το ίδιο συμβαίνει και με το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών εξαιτίας της φύσης των μαθημάτων» αναφέρει, ενώ στη συνέχεια μέμφεται τους φοιτητές που προχωρούν σε καταγγελίες: «Στις εξ αποστάσεως εξετάσεις διαπιστώνονται πλέον φαινόμενα εκτεταμένης αντιγραφής. Υπάρχει μια μερίδα φοιτητών που θεώρησε την κατάσταση ως μια ευκαιρία για να γίνει ένα πάρτι εξετάσεων και αντιγραφών. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε αξιόπιστες και νόμιμες εξετάσεις για όλους τους φοιτητές».

Ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Γεωργακίλας.

Σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό των φοιτητών στους κοινόχρηστους χώρους κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, ο κ. Γεωργακίλας τονίζει: «Εμείς καθορίσαμε έτσι το πρόγραμμα ώστε κάθε φοιτητής να ξέρει από το προηγούμενο βράδυ σε ποια αίθουσα θα πάει, ανά 8 άτομα. Αν πριν και μετά συνωστισθούν στους εξωτερικούς χώρους, αυτό θα είναι δική τους ευθύνη. Εξάλλου, έχουμε φροντίσει ώστε τα μαθήματα που έχουν μεγάλη συμμετοχή να εξεταστούν σε άλλες ημερομηνίες, μετά τις 15 και τις 20 Σεπτεμβρίου». Και προσθέτει πως στην παρούσα φάση, συνολικά δεν θα καλούνται παραπάνω από 50 άτομα για να δίνουν εξετάσεις ανά οκτάδες. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή, ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος αναφέρει πως δεν θα αποκλειστεί κανένας φοιτητής που θέλει να δώσει εξετάσεις (ακόμα και με εκπρόθεσμη δήλωση), ενώ για το θέμα της μεταφοράς με το ίδιο αστικό ΚΤΕΛ που πηγαίνει στο νοσοκομείο, ο ίδιος αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά παραπέμπει στην Πρυτανεία για τη λύση καθώς αφορά συνολικά όλο το Πανεπιστήμιο.

Παλιά ιστορία

Πάντως, το ασφυκτικό καθεστώς που επικρατεί στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο είναι εδώ και χρόνια γνωστό, με κάποιους καθηγητές μάλιστα να δηλώνουν υπερήφανοι υποστηρικτές του στο πλαίσιο της αριστείας. Χαρακτηριστική είναι η δίκη στην οποία έσυραν προ μερικών ετών 12 φοιτητές τους μετά τις κινητοποιήσεις για τον νόμο Διαμαντοπούλου. Η δίκη εκείνη αποτέλεσε την πρώτη ποινική δίκη για φοιτητική δράση μετά την περίοδο της χούντας. Φυσικά οι φοιτητές αθωώθηκαν πανηγυρικά, αλλά η ρετσινιά θα ακολουθεί για χρόνια το συγκεκριμένο Τμήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφύσικα πράγματα σε Τμήμα... Φυσικής
Καθηγητές στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης απαιτούν... φυσική παρουσία των φοιτητών στην εξεταστική του Ιουνίου παρά τις αντίθετες συστάσεις της πρυτανείας • Καταγγελίες και για καθηγητή που απειλούσε με...
Αφύσικα πράγματα σε Τμήμα... Φυσικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγνοεί την απόφαση της Πρυτανείας για τις εξετάσεις το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σε εξέταση εξ αποστάσεως οδηγούνται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ύστερα από απόφαση της πρυτανείας του ιδρύματος, ωστόσο το Φυσικό Τμήμα επιμένει σε φυσική παρουσία των φοιτητών μέχρι 8 άτομα.
Αγνοεί την απόφαση της Πρυτανείας για τις εξετάσεις το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη ένας φοιτητής στην Κρήτη θετικός στον κορονοϊό - 15 νέα κρούσματα
Δεκαπέντε νέα κρούσματα του covid-19 ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ - Επιβεβαιώθηκε νέου κρούσμα του ιού σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ακόμη ένας φοιτητής στην Κρήτη θετικός στον κορονοϊό - 15 νέα κρούσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα και τεστ ζητούν οι φοιτητές μετά το κρούσμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μαζικά τεστ και επιπλέον μέτρα ζητούν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, μετά το κρούσμα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκε σε φοιτητή του τμήματος του Φυσικού κατά τη διάρκεια της...
Μέτρα και τεστ ζητούν οι φοιτητές μετά το κρούσμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για την εξεταστική και από άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Μετά τις καταγγελίες στην «ΕΦΣΥΝ» για καθηγητές στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης που απαιτούν... φυσική παρουσία των φοιτητών στην εξεταστική του Ιουνίου παρά τις αντίθετες συστάσεις της πρυτανείας, φτάνει...
Καταγγελία για την εξεταστική και από άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Απειλούν με έξωση τους φοιτητές των εστιών
Τη στάση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου, σχετικά με τους φοιτητές που διεκδίκησαν την παραμονή τους στις εστίες και τους θερινούς...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Απειλούν με έξωση τους φοιτητές των εστιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας