Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Καταγγέλλουν επέκταση λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου
Κωστής Πετράκης

Χανιά: Καταγγέλλουν επέκταση λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου

  • A-
  • A+
Την επέκταση του λατομείου της περιοχής στο φαράγγι της Καντάνου, σε έναν χώρο όπου αντιστάθηκαν οι ντόπιοι στους ναζί κατά τη Μάχη της Κρήτης, καταγγέλλουν κάτοικοι του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που ψηφίστηκε προ ημερών κατά πλειοψηφία, «υπάρχει υποχρέωση ενεργοποίησης της συνολικής έκτασης»της λατομικής ζώνης Καντάνου στα 348 στρ. από τα 59,5 στρ. που λειτουργούν σήμερα από την εταιρία «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τρεις κάτοικοι που προσυπογράφουν την καταγγελία, η επέκταση του λατομείου γίνεται σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής αλλά κυρίως ιστορικής σημασίας καθώς στις 24 και 25 Μαΐου 1941, λίγες ημέρες μετά την αεροπορική εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, οι Σελινιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους ναζί, με τον ελάχιστο πολεμικό εξοπλισμό που διέθεταν, στην Αγριμοκεφάλα, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου.

Ο λιθόκτιστος δρόμος, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του '20 και διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου. Εκεί οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στους Ναζί κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Κωστής Πετράκης

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία,το Συμβούλιο της Επικρατείας επισφράγισε την Ιστορικότητα της όλης περιοχής με την απόφαση ΣΤΕ 336/2016 1 στην περίληψη της οποίας συγκεκριμένα αναγράφεται: «Το μήκους 6.640,00 μέτρων τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου)-Χανίων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Θεωρούμε απαράδεκτη, ανιστόρητη και υποβολιμαία την εισήγηση των υπηρεσιών της ΠΕ Χανιών, όπως απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι ψηφίστηκε από Περιφερειακούς Συμβούλους που γνωρίζουν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, την ιστορικότητα της περιοχής του φαραγγιού της Καντάνου», αναφέρουν οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου -Σελίνου να συζητήσει εκτάκτως το θέμα και να απαιτήσει, όχι μόνο να μην επεκταθεί, αλλά να καταργηθεί η λατομική ζώνη των 348 στρ, πέρα των 59,5 στρ. που υφίσταται σήμερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - καταγγελία:

«Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που ψηφίστηκε προ ημερών κατά πλειοψηφία, με τηλεδιάσκεψη,«υπάρχει υποχρέωση ενεργοποίησης της συνολικής έκτασης»της λατομικής ζώνης Καντάνου στα 348 στρ. από τα 59,5 στρ. που λειτουργούν σήμερα τα “Λατομεία Σελίνου Α.Ε.”.

Στις 23, 24 και 25 Μαΐου 1941, λίγες ημέρες μετά την αεροπορική εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, οι Σελινιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους ναζί, με τον ελάχιστο πολεμικό εξοπλισμό που διέθεταν,  στην Αγριμοκεφάλα, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου.

Όπως γράφει και ο Μ. Γλέζος στο βιβλίο του “Εθνική Αντίσταση”  «είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Καντάνου γιατί είναι η πρώτη μάχη λαού εναντίον εισβολέων σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά οι στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής του Γ’ Ράιχ, συναντούν αυτόβουλη λαϊκή αντίσταση…” και επεξηγεί ότι “αυτό βέβαια έγινε σε όλη την Κρήτη. Αναφερόμαστε στην Κάντανο, γιατί ήταν α) Η πολυπληθέστερη απ’ όλες τις ομάδες με 250 πολίτες, η οποία σχηματίστηκε, β) δεν βρέθηκε να πολεμάει κοντά σε ελληνική ή συμμαχική στρατιωτική μονάδα, είτε να διατελεί υπό τις διαταγές της, γ) Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Ναζί αυτή τη χαρακτηριστική περίπτωση»

Η μάχη αυτή, όσον αναφορά το φαράγγι της Καντάνου, έγινε πάνω και γύρο από τον χειροποίητο, χωρίς δηλαδή χωματουργικά μηχανήματα, λιθόκτιστο δρόμο, που κατασκευάστηκε την δεκαετία 1920-1930 και που διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου.

Το  2007 δόθηκε μια «νέα μάχη» για την διάσωση  αυτού του λιθόκτιστου δρόμου, της εξαίρετης φύσης του πευκόφυτου φαραγγιού και της ιστορίας τους, από την επέκταση του  λατομείου στα 348 στρ., στο σύνολο σχεδόν του ιστορικού τόπου.

Ο λιθόκτιστος δρόμος και το φαράγγι της Καντάνου χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικός τόπος στις 4-6-2010 με την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085/4.6-12.7.2010 αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (ΑΑΠ 267), έπειτα από τον αγώνα και το  αίτημα πολιτών και φορέων του δήμου Καντάνου Σελίνου, με την ενεργή συμπαράσταση πολιτών από τα Χανιά αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισφράγισε την Ιστορικότητα της όλης περιοχής με την απόφαση ΣΤΕ 336/2016 στην περίληψη της οποίας συγκεκριμένα αναγράφεται: «Το μήκους 6.640,00 μέτρων τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου)-Χανίων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20 ου αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πολλά χρόνια τώρα το ιστορικό φαράγγι και ο δρόμος του έχουν αναδειχθεί  και καταξιωθεί σε εξαίρετο τόπο φυσιολατρικού, περιπατητικού, ποδηλατικού και ιστορικής μνήμης τουρισμού.

Όμως σήμερα, μεσούσης της καραντίνας λόγω κορονοϊού, ο Ιστορικός  αυτός Τόπος, απειλείται ξανά με καταστροφή, με  την εκ νέου επιχειρούμενη επέκταση του λατομείου στα 348 στρ. !!!!

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που ψηφίστηκε προ ημερών κατά πλειοψηφία, με τηλεδιάσκεψη,«υπάρχει υποχρέωση ενεργοποίησης της συνολικής έκτασης»της λατομικής ζώνης Καντάνου στα 348 στρ. από τα 59,5 στρ. που λειτουργούν σήμερα τα “Λατομεία Σελίνου Α.Ε.”

Αν και στο τέλος της εισήγησης αναφέρεται ότι «υπάρχουν προβλήματα για την ενεργοποίηση συνολικά της λατομικής περιοχής Καντάνου» αποσιωπώνται τεχνηέντως και δολίως, κατά την γνώμη μας οι προαναφερόμενες αποφάσεις του ΥΠΠΟ και του ΣΤΕ για τον Ιστορικό δρόμο.

Ομοίως αποκρύπτεται ότι  σύμφωνα με το αρ. 5882  μισθωτήριο συμβόλαιο του Λατομικού χώρου (σελ 4)  για την επέκταση του Λατομείου στα 348 στρ «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει οποιαδήποτε χρήση του παλαιού (κηρυγμένου ιστορικού) επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από την λατομική περιοχή».

Έτσι με αυτήν την εισήγηση που ψήφισε το Περιφερειακό συμβούλιο (κατά ψήφισαν  οι παρατάξεις της  Λαϊκή Συσπείρωσης και του Μιχάλη Κριτσωτάκη) περνάει “κάτω από το χαλί”  η επανεκκίνηση της διαδικασίας για την  επέκταση του λατομείου στα 348 στρ..

Θεωρούμε απαράδεκτη, ανιστόρητη και υποβολιμαία την εισήγηση των υπηρεσιών της ΠΕ Χανιών, όπως απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι ψηφίστηκε από Περιφερειακούς Συμβούλους που γνωρίζουν, ή οφείλαν να γνωρίζουν, την ιστορικότητα της περιοχής του φαραγγιού της Καντάνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καντάνου Σελίνου οφείλει να συζητήσει εκτάκτως το θέμα και να απαιτήσει,  όχι μόνο να μην επεκταθεί,αλλά να καταργηθεί η λατομική ζώνη των 348 στρ, πέρα των 59,5 στρ. που υφίσταται σήμερα, όσο λειτουργεί νόμιμα το λατομείο».

Οι υπογράφοντες το κείμενο και δημότες του Δήμου Καντάνου – Σελίνου: Κωστής Πετράκης, Ευτύχης Παπαδοπετράκης, Κωστής Καρυωτάκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν οι κάτοικοι της Σητείας για το αιολικό πάρκο και το λατομείο
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Σητεία η σχεδιαζόμενη επένδυση του αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο Σητείας, με τους κατοίκους να είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το...
Αντιδρούν οι κάτοικοι της Σητείας για το αιολικό πάρκο και το λατομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αντίθετοι στο λατομείο οι κάτοικοι της Δαμάστας
Την πρόθεση τους να μην επιτρέψουν άλλη επιβάρυνση στην περιοχή τους από το λατομείο ου δραστηριοποιείται στην περιοχή τους, εξέφρασαν οι κάτοικοι της Δαμάστας σε λαϊκή συνέλευση που έγινε στο Πολιτιστικό...
Ηράκλειο: Αντίθετοι στο λατομείο οι κάτοικοι της Δαμάστας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήρης αντίθεση του Δήμου Κισσάμου με τη λειτουργία λατομείου γύψου
Κατηγορηματικά αντίθετο στη δημιουργία λατομείου γύψου στην περιοχή Στόμιο Ελαφονησίου, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου.
Πλήρης αντίθεση του Δήμου Κισσάμου με τη λειτουργία λατομείου γύψου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν στη λειτουργία λατομείου γύψου στην Κίσσαμο
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε το ΔΣ της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, το οποίο αντιδρά στη λειτουργία λατομείου γύψου στην περιοχή του Στομίου.
Αντιδρούν στη λειτουργία λατομείου γύψου στην Κίσσαμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θύελλα για το περιβαλλοντοκτόνο ν/σ Χατζηδάκη
Το ότι ουσιαστικά μόνον ο ΣΕΒ επικροτεί το νομοσχέδιο, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των στοχεύσεων.
Θύελλα για το περιβαλλοντοκτόνο ν/σ Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση της ομάδας «ΦυσητΗΡες» στο Ηράκλειο, η οποία περιελάμβανε διαμαρτυρία και ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης, με φόντο την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού...
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας