• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 31.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  52%

Προκαλεί πάλι ο Ρίχτερ: «Βλακεία η διεκδίκηση των αποζημιώσεων»

 • A-
 • A+

Αιχμηρές και προκλητικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε στη γερμανική Bild ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές.

Ο Γερμανός καθηγητής χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση», «καθαρό λαϊκισμό» και «βλακεία» τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από πλευρά της Ελλάδας.

Ο Χάιντς Ρίχτερ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτι το οποίο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, καθώς ο ίδιος, στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, αρνείται τα εγκλήματα που τελέστηκαν σε βάρος του κρητικού λαού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ο εν λόγω καθηγητής, εξισώνοντας θύτες και θύματα, είχε τονίσει εμφατικά: «Η μάχη της Κρήτης είναι αφενός η τελευταία "καθαρή" στρατιωτική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αφετέρου η αφετηρία ενός "βρόμικου" πολέμου, ο οποίος περιλαμβάνει επιθέσεις ανταρτών και αντίποινα».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2018 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχε αποφασίσει να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Καθηγητή κύριο H.A. Richter, ειδικότερα σύμφωνα με την απόφασή της αυτή :

Η Σύγκλητος επαναβεβαιώνει τις αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ότι αφορά στην απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορα, δηλαδή την επιστημονική αριστεία, το ακαδημαϊκό ήθος, την εξαιρετική συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η απονομή του τίτλου δεν συνεπάγεται υποχρέωση του τιμωμένου να συμφωνεί σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής με την διοίκηση του ΠΚ, το Τμήμα που τον πρότεινε, ή την Ελληνική πολιτεία.

Η Σύγκλητος, λόγω του μέχρι πρόσφατα ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν είχε ποτέ συζητήσει την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης για απονομή του τίτλου στον Καθηγητή κ. H.A. Richter.

Η Σύγκλητος αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα κατά τη σημερινή συνεδρίασή της μετά την παραπομπή του σε αυτήν από την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος και μετά από δύο ομόφωνες αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για αφαίρεση του τίτλου
έλαβε υπόψιν:

 1. τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του
 2. το γεγονός ότι η Σύγκλητος ως το ανώτατο όργανο Διοίκησης του Ιδρύματος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της προάσπισης του ακαδημαϊκού κύρους του αποδέχεται την επί δύο φορές ομοφώνως ληφθείσα απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή κ. Richter και αποφασίζει ομόφωνα την αφαίρεσή του.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριστική ανάκληση του τίτλου από τον Χάινς Ρίχτερ
Δεκτή έκανε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, για την ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ. Η...
Οριστική ανάκληση του τίτλου από τον Χάινς Ρίχτερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρίχτερ... για τη μάχη της Κρήτης
Σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου παραπέμπει ο εισαγγελέας Ρεθύμνου τον Γερμανό καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ γιατι στο περιεχόμενο του βιβλίου του «Η μάχη της Κρήτης», που στα γερμανικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η κατάληψη...
Ρίχτερ... για τη μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν ανακληθεί ο τίτλος του Ρίχτερ
Τελεσίγραφο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάινς Ρίχτερ, δίνει ο «Σύλλογος Ρεθυμνίων πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή», προειδοποιώντας για δυναμικές...
Απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν ανακληθεί ο τίτλος του Ρίχτερ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα «Ρίχτερ» στην Κρήτη
Την γενική κατακραυγή έχει προκαλεσει η «εν κρυπτώ» αναγόρευση του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το μείζον θέμα προκλήθηκε απο αναφορές στο βιβλίο του «Η Μάχη της...
Νέα «Ρίχτερ» στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και ο Δήμος Μυλοποτάμου για την ανάκληση του τίτλου του Ρίχτερ
Ψήφισμα για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Χάινς Ρίχτερ εξέδωσε και ο Δήμος Μυλοποτάμου. Ο Δήμος έγινε ο 11ος της Κρήτης που ζητά από το Πανεπιστήμιο να...
Και ο Δήμος Μυλοποτάμου για την ανάκληση του τίτλου του Ρίχτερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς οριστική ανάκληση ο τίτλος του Ρίχτερ
Προς οριστικό κλείσιμο, φαίνεται ότι οδεύει το ζήτημα της ανάκλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό ιστορικό Χάινς Ρίχτερ.Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου...
Προς οριστική ανάκληση ο τίτλος του Ρίχτερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας