• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 37.2°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.7°C / 38.7°C
  4 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 37.0°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  26%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 36.6°C
  2 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.4°C / 36.5°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.4°C / 37.4°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 35.4°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.1°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.2°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 37.2°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 38.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.5°C / 36.4°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 31.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 37.3°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 30.8°C / 36.9°C
  2 BF
  17%
Σοβαρές ενστάσεις για τη νέα επένδυση στην Ελούντα

Σοβαρές ενστάσεις για τη νέα επένδυση στην Ελούντα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δημόσια παρέμβαση για την πολυδιαφημισμένη επένδυση «Εlounda  Hills», πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών. Όπως τονίζεται, στην περιοχή θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία, μαρίνα και υποδομές, για τα οποία ο επιχειρηματίας ζητάει αλλαγή στο σχέδιο, προκειμένου να αυξηθεί η διαθέσιμη έκταση.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει οριστεί σαν ΠΕΡΠΟ (Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), δηλαδή ιδιωτική πολεοδόμηση. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατασκευαστεί ένα χωριό περίπου 2.100 κατοίκων (όσο η Νεάπολη περίπου) με καταστήματα, ξενοδοχείο, βίλλες, μαρίνα περίπου 200 σκαφών και μικρότερες υποδομές προσάραξης σκαφών, κατασκευή παραλιών και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου.

Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, ο επιχειρηματίας ο οποίος ανέλαβε το έργο, ζητάει την αλλαγή στο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, μέσω του οποίου διπλασιάζεται, από 80.000 τ.μ. σε 140.000 τ.μ. και έως πενταώροφο αντί διώροφο που επιτρέπεται. Ελάχιστη απόσταση από θάλασσα 30 μ. αντί των 50 μ. που ισχύει.

Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει ότι θα κατασκευαστούν κτίρια τα οποία δεν θα είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, επηρεάζοντας το αισθητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρήση ντόπιων υλικών και μορφολογία όγκων που δεν θα είναι εμφανή από την πόλη, χωρίς να δημιουργεί αισθητική όχληση.

Τέλος τονίζεται ότι, σύμφωνα με την μελέτη, θα προκύψει πρόβλημα μεταφοράς, καθώς ο δρόμος προς τα Πλευρά είναι ήδη επιβαρυμένος και η ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή θα επιδεινώσει κατά πολύ το πρόβλημα ενώ γίνεται λόγος και για το θέμα της παροχής νερού αλλά και για τα υποθαλάσσια προστατευόμενα οικοσυστήματα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών:

Για την επένδυση «Εlounda  Hills», διαβάσαμε πόσο θα κοστίσει, πόσο σημαντικά δημοσιονομικό έργο είναι, θα δώσει ώθηση στην κατασκευή, οικονομική ανάπτυξη και πολλά άλλα θετικά. Μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 27/12 στο περιφερειακό του Ηρακλείου, αλλά δεν μάθαμε ΤΙ θα συζητηθεί. Υπάρχει σε ανοιχτή διαβούλευση στο site της περιφέρειας η μελέτη του έργου και τις προτάσεις με λήξη της δυνατότητας σχολίων από φορείς και πολίτες την ίδια μέρα, τις 27/12.

Στην συγκεκριμένη περιοχή έχει οριστεί σαν ΠΕΡΠΟ (Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), δηλαδή  ιδιωτική πολεοδόμηση. Θα κατασκευαστεί ένα χωριό περίπου 2.100 κατοίκων (όσο η Νεάπολη περίπου) με καταστήματα, ξενοδοχείο, βίλλες, μαρίνα περίπου 200 σκαφών και μικρότερες υποδομές προσάραξης σκαφών, κατασκευή παραλιών και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου. Το 50% της έκτασης μαζί με την λειτουργία των δημόσιων χώρων περνάει στον Δήμο. Η λειτουργία του δηλαδή είναι σαν ένα κανονικό χωριό.  Ένα σύστημα πολύ καλύτερο από την απλή εκτός σχεδίου δόμηση, αν εφαρμοζόταν μόνο αυτό, καθώς υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης με δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και ευνοϊκότερο για την άσκηση επιχειρηματικότητας.

Παρόλαυτα ο επιχειρηματίας ζητάει την αλλαγή σε ΕΣΧΑΣΕ (Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), χαρακτηρίζοντας το παραθεριστικό τουριστικό χωριό με ουσιαστικές αλλαγές. Η δόμηση διπλασιάζεται, από 80.000 τ.μ. σε 140.000 τ.μ. και έως πενταώροφο αντί διώροφο που επιτρέπεται. Ελάχιστη απόσταση από θάλασσα 30 μ. αντί των 50 μ. που ισχύει. Ελάχιστη απόσταση από ρέματα και δάση 10,00 μ. Οικοδόμηση σε κλίση άνω των 35% κ.α. Όλα τα παραπάνω δεν επιβάλλονται από τη νομοθεσία, αλλά μπορούν να οριστούν με υπουργική απόφαση παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με την πολεοδομική και τους κανόνες ασφαλείας.

Θα κατασκευαστούν δηλαδή κτίρια όχι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, αλλά όγκοι που λόγω θέσης θα είναι εμφανή από τον Άγιο Νικόλαο αλλά και όλο τον κόλπο. Πολύ περισσότερο για αυτούς που κινούνται θαλάσσια και αντί για το φυσικό τοπίο θα βλέπουν πενταώροφες οικοδομές. Απαράδεκτο για οποιοδήποτε επιχειρηματία θέλει να προάγει τον υψηλής ποιότητας τουρισμό υποβαθμίζοντας το αισθητικό αποτέλεσμα ενώ μπορεί να εκμεταλλευτεί το ανάγλυφο και να κατασκευάσει κτίρια διαβαθμισμένα, όπως έχουμε δει σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες εδώ. Να πούμε ότι στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, που εγκρίθηκε το 2017, ορίζεται όλος ο κόλπος του Μεραμπέλλου ως τοπίο ιδιαίτερης σημασίας στις βασικές προτεραιότητες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς. Πρέπει να διασφαλιστεί η χρήση ντόπιων υλικών και μορφολογία όγκων που δεν θα είναι εμφανή από την πόλη, χωρίς να δημιουργεί αισθητική όχληση.

Ακόμα ζητάει να μην παραχωρείται το 50% της έκτασης στο δήμο αλλά να παραμένει στην ιδιοκτησία του για λόγους ορθής διαχείρισης. Είναι κατανοητό ότι η καθαριότητα, δρόμοι χωρίς λακκούβες, περιποίηση κοινόχρηστων χώρων θα είναι ένα επιπλέον έξοδο για το δήμο, καθώς ήδη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες υποδομές, αλλά ανοίγει τον δρόμο για περίκλειστο μη κοινόχρηστο χώρο. ‘Εχουμε δει ανάλογες πρακτικές στην περιοχή μας. Η παραχώρηση της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων είναι θεμιτό αλλά όχι της γης. Να γίνει ρητά και αδιαπραγμάτευτο α) Το 50% της έκτασης πρέπει να μεταβιβαστεί στον δήμο και β) να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του η ελεύθερη πρόσβαση.

Σύμφωνα με την μελέτη θα προκύψει πρόβλημα μεταφοράς καθώς ο δρόμος προς τα Πλευρά είναι ήδη επιβαρυμένος και η ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή θα επιδεινώσει κατά πολύ το πρόβλημα. Η λύση που δίνει είναι η θαλάσσια όπου αναφέρει την ανάπτυξη των θαλάσσιων σκαφών. Μηδενική λύση σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργεί.  Θεωρούμε ότι τόσο η συγκεκριμένη επένδυση όσο και τα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται με πολλές κλίνες (500 και 800 που ετοιμάζονται στην περιοχή) θα πρέπει να δίνουν λύση στο πρόβλημα πριν την έναρξη της κατασκευής τους. Οι υποδομές και οι πόροι του τόπου είναι περιορισμένοι, δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον επιβάρυνση χωρίς να δώσουν ουσιαστική λύση τόσο με οικονομική όσο και σε επίπεδο μελετών και κατασκευής λύση.

Ομοίως στο θέμα παροχής νερού που είναι από τα σοβαρότερα της περιοχής. Υπάρχουν στη μελέτη τρόποι διαχείρισης αλλά επιπλέον να υπάρξει δέσμευση χρήσης θαλασσινού νερού στις πισίνες και πλήρης απεξάρτηση από το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΑΝ. Ομοίως βεβαίως και για όλες τις μεγάλες επενδύσεις της περιοχής.

Στο θαλάσσιο χώρο μπροστά στην επένδυση, στο χώρο κατασκευής της μαρίνας, υπάρχουν ποσειδωνίες –υποθαλάσσια προστατευόμενα οικοσυστήματα πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής – όπου δεν  προβλέπεται τρόπος προστασίας τους.  Πώς χαρακτηρίζεις μια επενδυση «μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και με αειφορική λειτουργία» όταν αναφέρεις ότι υπάρχουν αλλά το αγνοείς τελικά;

Προβλέπεται διαμόρφωση παραλιακού μετώπου, φυσικά μαρίνα, μικρότερες  υποδομές πρόσδεσης και κατασκευή δύο παραλιών (όπως φαίνεται στο σχέδιο). Σε ένα έντονα βραχώδες τοπίο, όπως αυτό, που εντυπωσιάζεσαι όταν το βλέπεις δια θαλάσσης, θα πρέπει να προστατευθεί ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του παρά τα έργα. Να διατηρηθούν οι κάθετοι βράχοι και να γίνουν εντός θαλάσσης οι υποδομές χωρίς να επηρεάζουν τις ποσειδωνίες (π.χ. πλωτές εξέδρες). Εκτός από την ακτομηχανική μελέτη που προβλέπεται θα πρέπει να γίνει μελέτη ρευμάτων ώστε να μην δημιουργηθούν τα γνωστά προβλήματα που ξέρουμε στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, τόσο σε διπλανές επιχειρήσεις – candia park κτλ – όσο και στο υπόλοιπο μέτωπο του κόλπου.

Οι στρατηγικές επενδύσεις αφήνουν μικρά περιθώρια επέμβασης στους κατοίκους αλλά υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης.

Περιμένουμε από όλους τους φορείς να καταθέσουν την άποψη τους στο site της περιφέρειας μέχρι τις 27/12 που θα συζητηθεί το θέμα, παρόλο το σύντομο χρονικό διάστημα και τις γιορτές. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής που θα αλλάξει την όψη και το χαρακτήρα του. Ο δήμος έχει λόγο; ‘Αποψη; Περιμένουμε να παρέμβει ο δήμος για τη διασφάλιση των μελλοντικών πλέον γενεών – χωρίς να είναι μεγάλα λόγια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλουν αυθαιρεσίες στην ανάπλαση της παραλίας Γαργαδόρου
Αυθαιρεσίες, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην παραλία Γαργαδόρου, καταγγέλει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών».
Καταγγέλουν αυθαιρεσίες στην ανάπλαση της παραλίας Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Ζητούν διευκρινήσεις για τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά»
Μια σειρά από ερωτήματα, θέτει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των παραλιών», όσον αφορά τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά» του Αγίου Νικολάου. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την...
Λασίθι: Ζητούν διευκρινήσεις για τη ρωσική επένδυση στα «Πλευρά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
Επιστολή στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη, σχετικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας ακτής στο Γαργαδόρο, με την οποία ζητά να ενημερώσουν εντός 30 ημερών για μια...
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την παραλία Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες εναντίον του δημάρχου Αγίου Νικολάου
Επίθεση κατά του δημάρχου Αγίου Νικολάου, για τα έργα στην παραλία του Γαργαδόρου, εξαπέλυσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταδικάζει την επίθεση την οποία έκανε μέσω της ΕΡΑ Ηρακλείου ο κ. Ζερβός, εναντίον της...
ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες εναντίον του δημάρχου Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγιος Νικόλαος: Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου
Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου στον Άγιο Νικόλαο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου, από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν διάλογο...
Άγιος Νικόλαος: Νέα κινητοποίηση για την παραλία του Γαργαδόρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για την παραλία του Γαργαδόρου στο Λασίθι
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παραλία του Γαργαδόρου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν τα προβλήματα...
Διαμαρτυρία για την παραλία του Γαργαδόρου στο Λασίθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας