Δεν θα μπορούσε να είναι πιο δραματικό το σκηνικό στο ΟΑΚΑ, Σάββατο κατά τις εννιά το βράδυ. Λίγο παραπάνω από 4 χιλιάδες άτομα στο αχανές στάδιο, με τη βροχή να πέφτει καταρρακτωδώς και να θολώνει το τοπίο. Τα πρόσωπα παγωμένα, οι σκέψεις σκοτεινές.
Η ΑΕΚ για ακόμη ένα βράδυ φέτος στο ΟΑΚΑ υπέφερε στο γήπεδο. Αυτή τη φορά απέναντι στον Πλατανιά… Δεν ακουγόταν «κιχ» από την κερκίδα. Ολοι σκέφτονταν τη στιγμή που θα σφύριζε τη λήξη ο Γκράνας από τη Θράκη και ακόμη μια τραγική βαθμολογική απώλεια θα τη βύθιζε ακόμη περισσότερο.
Στη βαθμολογία, στο ενδιαφέρον των οπαδών της, στην εσωτερική φαγωμάρα. Τίποτα δεν έδειχνε πως η ΑΕΚ μπορούσε, μέχρι και 15-20 λεπτά πριν από τη λήξη.
Αλλά αυτή τη φορά οι συγκυρίες ήταν υπέρ της. Για πρώτη φορά φέτος. Και όχι μόνο οι συγκυρίες. Το γκολ του Μάνταλου, που χρεώθηκε σαν αυτογκόλ του γκολκίπερ Σωτηρίου, δεν ήταν ένα τυχερό γκολ.
Οσες φορές το βλέπεις, καταλαβαίνεις πως οι τοποθετήσεις των παικτών στο κόρνερ που εκτέλεσε ο Γκάλο, δεν ήταν τυχαίες. Ο Ζοζέ Μοράις τις δύο τελευταίες μέρες πριν από το ματς έκανε πολύ λίγο τακτική και έριξε πολύ βάρος στα στημένα. Κάτι ήξερε…
Κάτι ήξερε τελικά και όταν περίπου ένα τέταρτο πριν είχε πάρει μια δύσκολη απόφαση, με την ταυτόχρονη αντικατάσταση Γιόχανσον και Αλμέιδα, από Γαλανόπουλο και Πέκχαρτ.
Σωστή κίνηση, αφού και ο Σουηδός και ο Πορτογάλος ήταν πολύ κάτω από τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης βραδιάς, αλλά ρίσκο. Βγήκε. Ο πολλά υποσχόμενος Γαλανόπουλος ζωντάνεψε τη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ.
Ενα χαφ ταχυδυναμικό, με προδιαγραφές για box to box μέσο, ίσως και υψηλών προδιαγραφών στο μέλλον.
Δεν μεταμορφώθηκε η ΑΕΚ, αλλά άρχισε να κερδίζει τις μάχες στο κέντρο και να βγαίνει λίγο πιο επικίνδυνα μπροστά. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο Μάνταλος. Και στο πρώτο γκολ και στο δεύτερο σαν συμμετοχή στη φάση και φυσικά στο τρίτο, με το σουτ που άφησε «άγαλμα» τον Σωτηρίου.
Ο Πλατανιάς του Παράσχου πλήρωσε το ότι δεν κατάφερε, παρά τα πολύ καλά στοιχεία που έδειξε, να εκμεταλλευτεί το ότι όσο περνούσε η ώρα, η ψυχολογική πίεση για τους παίκτες του Μοράις γινόταν μεγαλύτερη και η νευρικότητα άγγιζε ταβάνι.
Εδειξαν ικανοί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα τελικά δημιούργησαν. Και οι αλλαγές του προπονητή τους στα μέσα του δεύτερου μέρους πρόδιδαν συμβιβασμό με την ισοπαλία. Το πλήρωσαν.
«Οποιος δεν πιστεύει πως θα επιστρέψουμε ψηλά, να κάθεται σπίτι του και να μας βλέπει από εκεί», δήλωσε μετά το τέλος ο Μάνταλος, σε μια τοποθέτηση ενδεικτική της φόρτισης που επικρατεί στην ΑΕΚ. Αυτή η νίκη σίγουρα θα βοηθήσει.
ΑΕΚ (Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Γιόχανσον (63’ Γαλανόπουλος), Σιμόες, Ροντρίγκες (90’ Τσέλιος), Αλμέιδα (63’ Πέκχαρτ), Μάνταλος, Αραβίδης.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Παράσχος): Σωτηρίου, Στάθης, Κάργας (80’ Γουνδουλάκης, Καρυπίδης, Γιορέντε, Γκνιάτιτς, Μουνάφο, Αποστολόπουλος (67’ Μενδρινός), Ντεβέσα (68’ Στανισάβλιεβιτς), Μανούσος, Γιακουμάκης.
ΣΚΟΡΕΡ: 77’ αυτ. Σωτηρίου, 87’ Αραβίδης, 90’ Μάνταλος
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκράνας (Θράκη)
ΚΙΤΡΙΝΗ: 45’+1’ Μάνταλος, 61’ Λαμπρόπουλος – 85’ Γιακουμάκης
ΚΟΚΚΙΝΗ: –
