Η κάκιστη εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου και η βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής στον Παναθηναϊκό.
Η διαπίστωση πως ούτε το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε παίκτες και προπονητικό τιμ, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ερ. Αστέρα, δεν βοήθησε για να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η χλομή αγωνιστική εικόνα της ομάδας οδήγησε τη διοίκηση στο συμπέρασμα πως είναι πλέον επιβεβλημένο να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις και παράλληλα να θέσει προ των ευθυνών του και τον προπονητή, Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος έκανε τις επιλογές του καλοκαιριού.
Σε πρώτη φάση, ο Σέρβος τεχνικός, που συζήτησε χθες με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πήρε πίστωση χρόνου για να συνεχίσει την προσπάθειά του, αξιοποιώντας και τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί.
Αλλωστε, το διάστρεμμα που αποκόμισε ως ενθύμιο από το ΣΕΦ ο Δημήτρης Διαμαντίδης και η επιτακτική ανάγκη για νίκη στο ματς της Παρασκευής με την Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ για το ΤΟΡ-16 δεν επιτρέπουν κινήσεις πανικού.
Η πρώτη και βασικότερη διαπίστωση είναι ότι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι γεμάτος με… αργά πόδια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό «ενέσεις αθλητικότητας». Ξεψαχνίζοντας την αγορά, ουσιαστικά ψάχνει για δύο ή τρεις παίκτες προκειμένου να καλύψει συγκεκριμένα κενά.
Το ένα είναι στην περιφέρεια. Με δεδομένο ότι ο μοναδικός που μπορεί να παίξει άμυνα σε γρήγορους περιφερειακούς είναι ο Καλάθης, χρειάζεται έναν ακόμη παίκτη που να μπορεί να πιέσει την μπάλα και να δώσει επιθετικές λύσεις.
Οι τραυματισμοί του Παππά και του Μποχωρίδη έριξαν όλο το βάρος στην τριπλέτα Διαμαντίδη, Καλάθη, Φελτέιν, η οποία δεν μπορεί να πάρει ανάσα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η όποια φθορά του Καλάθη με φάουλ και η μοιραία κόπωση του Διαμαντίδη την τελευταία του χρονιά στην ενεργό δράση υποχρεώνουν τον κόουτς να χρησιμοποιεί τον άπειρο Φελτέιν σχεδόν για 38 λεπτά σε κάθε (σημαντικό) παιχνίδι.
Ηδη, για τη συγκεκριμένη θέση έχει εντοπιστεί ο Τζόναθαν Γκίμπσον, ένας γκαρντ που διαπρέπει ως σκόρερ στο κινεζικό πρωτάθλημα, αλλά μπορεί να έρθει μετά τις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι η διοίκηση του «τριφυλλιού» έχει ανοιχτές τις κεραίες της και ψάχνει μήπως βρει κάτι καλύτερο.
Το δεύτερο έχει προκύψει από το συμπέρασμα ότι ο Σάσα Πάβλοβιτς δεν έχει δικαιώσει ούτε στο ελάχιστον την εμπιστοσύνη αλλά και την υπομονή που έχει δείξει προς το πρόσωπό του ο Τζόρτζεβιτς.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο κόουτς βάζει σε δεύτερη μοίρα τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, προφανώς γιατί περιμένει ότι κάποια στιγμή θα πάρει μια βοήθεια από τον πολύπειρο φόργουορντ, τον στοχοποιεί ακόμη περισσότερο.
Πλέον, ακόμη και ο ίδιος ο παίκτης νιώθει ότι αμφισβητείται και η αυτοπεποίθησή του είναι τόσο χαμηλή που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη.
Ακόμη και το ενδεχόμενο λύσης της συνεργασίας μαζί του δεν θα ξαφνιάσει. Προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε να συζητιέται και πάλι το όνομα του ομογενή γκαρντ φόργουορντ Μάικλ Μπράμου, ο οποίος είχε παίξει στον Παναθηναϊκό, έφυγε για να δοκιμάσει στο ΝΒΑ, τραυματίστηκε, έμεινε έναν χρόνο έξω και φέτος επέστρεψε δριμύτερος στην ιταλική Βενέτσια.
Και το τρίτο έχει να κάνει με τον συνδυασμό των δυο Σέρβων σέντερ Ραντούλιτσα και Κούζμιτς. Αν ο πρώτος έχει αναγνωρισμένες επιθετικές ικανότητες που μπορούν να αποτελέσουν «όπλο», ο συνδυασμός με τον δεύτερο δημιουργεί πολλά προβλήματα απέναντι σε αθλητικούς ψηλούς που είναι πιο ευκίνητοι μέσα στη ρακέτα. Είναι ένα δίδυμο πολύ ευάλωτο στα αντίπαλα «πικ εντ ρολ».
Δεν ήταν τυχαίο ότι η αντεπίθεση του «τριφυλλιού» στην τρίτη περίοδο του ντέρμπι ξεκίνησε με τον αθλητικό Γκιστ στο «πέντε» και τον Φώτση στο «τέσσερα».
Μέσα στις λίστες που συνεχίζουν να φτάνουν στα γραφεία συμπεριλαμβάνονται και ονόματα ψηλών, το θέμα όμως είναι ότι δεν είναι εύκολο, αυτή την εποχή, να κάνεις παραγγελία έναν ψηλό, χωρίς να χρειαστεί να τον πληρώσεις για να σπάσεις το συμβόλαιό του.
Είναι ξεκάθαρο ότι Γιαννακόπουλος και Τζόρτζεβιτς περιμένουν να περάσει το ματς με την Νταρουσάφακα για να προχωρήσουν στο διά ταύτα.
Μια νίκη θα δώσει ανάσα και μια σχετική άνεση για κινήσεις, αλλά από την άλλη μια ήττα μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες εκρήξεις.
