ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Πετρωτός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αν ο Ολυμπιακός διέθετε παίκτες που δεν θα ήταν… διστακτικοί στο σκοράρισμα, είναι πιθανό ότι θα έφευγε νικητής από το χθεσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ισως το ίδιο να συνέβαινε και αν σφύριζε Ελληνας διαιτητής και όχι Ισπανός που έδινε αυτό που έβλεπε χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού το παρελθόν δεν μας έχει αφήσει να έχουμε αμφιβολία αν θα άντεχε στο μπούλινγκ που παραδοσιακά ασκείται σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο εντός γηπέδου όσο και παρασκηνιακά.

Αυτές οι παράμετροι, όμως, δεν υπήρχαν και έτσι ο ΠΑΟΚ, με 30 λεπτά καλού ποδοσφαίρου στο πρώτο ημίχρονο και συνολικά καλή ανασταλτική λειτουργία στο παιχνίδι του, κατάφερε να φύγει αήττητος και από το Καραϊσκάκη, διευρύνοντας το αντίστοιχο σερί στα 47 ματς.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να χτίζει παράδοση κόντρα στον Ολυμπιακό, από τον οποίο δεν έχασε πέρυσι και στα δύο ματς Πρωταθλήματος κι αυτή μπορεί να μετρήσει καταλυτικά στο τελικό ζύγι του φετινού τίτλου. Ο «δικέφαλος» επιβεβαίωσε ότι ψυχολογικά έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού και αυτό δημιουργεί μια πίεση στους «ερυθρόλευκους» (ας προσπάθησε να πει το αντίθετο ο Ποντένσε).

Επίσης, η χθεσινή κόντρα των δύο μοναδικών μονομάχων του τίτλου έδειξε και ένα ακόμη σημείο υπεροχής των «ασπρόμαυρων». Στο δικό τους κρίσιμο εντός έδρας ματς δεν χρειάστηκαν 15 τελικές για να πετύχουν ένα γκολ κι αυτό από το σημείο του πέναλτι.

Ο ΠΑΟΚ δικαιούται να επιστρέψει στη βάση του με χαμόγελα, αλλά, αν μείνει μόνο σε αυτά, θα κάνει τεράστιο λάθος. Κι αυτό γιατί η χθεσινή κόντρα στο Καραϊσκάκη έδειξε ότι έχει κι αυτός δικά του θέματα να λύσει. Κατ’ αρχάς, με εξαίρεση τον Μίσιτς -αυτή την περίοδο- δεν υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας κεντρικός χαφ παντός καιρού. Οσο ο Μαουρίσιο είναι ακόμη ανέτοιμος, ο Αμπέλ Φερέιρα θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τις διαθέσιμες λύσεις.

Χθες, για παράδειγμα, ο Ντόουγκλας Αουγκούστο ήταν πολύ μέτριος, ειδικά στην υποχρέωση να βγάλει σωστά την μπάλα από την άμυνα προς την επίθεση. Και ήταν πολύ μεγάλο το ρίσκο του να παίζουν σχεδόν από τις αρχές του δευτέρου μέρους τρεις «κιτρινισμένοι» παίκτες μαζί (Μίσιτς και Μπίσεσβαρ οι άλλοι δύο) και, τελικά, να αντικατασταθεί ο άνω του μετρίου Ελ Καντουρί. Ας μην ξεχνάμε ότι στον πάγκο υπήρχε και ο Εσίτι, μια ακριβοπληρωμένη μεταγραφή του καλοκαιριού.

Επίσης, το ίδιο μπορεί κανείς να πει και για τον Μπίσεσβαρ, που ήταν ακατανόητα εκνευρισμένος, ειδικά στο πρώτο μέρος, και θα έπρεπε να είχε δώσει νωρίτερα τη θέση του στον Πέλκα. Υπάρχουν, όμως, και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα από το χθεσινό ντέρμπι. Τόσο ο Ζίβκοβιτς όσο και ο Ινγκασον επιβεβαίωσαν ότι είναι επιλογές πρώτης γραμμής για τον ΠΑΟΚ και ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στις απαιτήσεις του ντέρμπι. Και επιπλέον ότι ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι ακόμη ανέτοιμος να προσφέρει στο 100%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα δικαιολογημένα παράπονα του ΠΑΟΚ για όσα συνέβησαν κατά την άφιξη της αποστολής και στο ημίχρονο, υποχρέωση του Ιβάν Σαββίδη και των συνεργατών του που τον ενημέρωσαν αναλυτικά χθες το βράδυ είναι να βάλουν τέλος σε τέτοια σκηνικά, αρχίζοντας από το αμέσως επόμενο ντέρμπι της Τούμπας.