Μαρία Καούκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Eίναι δύο, αλλά κάνουν… λιγότερη φασαρία απ’ ό,τι οι μονάδες.

Εμαθαν να τα λένε με τη θάλασσα ο Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής και στα κύματά της άλλοτε ξεσπούν κι άλλοτε βρίσκουν παρηγοριά, γαλήνη, αλλά και χαρά!

Διέπρεψαν με τη σεμνότητά τους και μετά την κατάκτηση του χάλκινου ολυμπιακού μεταλλίου.

Ο σεβασμός στη χαρά και η σωστή διαχείρισή της δεν είναι εύκολο πράγμα.

Εδειξαν ότι μπορούν και την κουμαντάρουν το ίδιο καλά όσο και το σκάφος τους στα «470», την «Ιφιγένεια».

Το καλύτερο πάρτι αεροδρομίου στήθηκε για τους δύο ιστιοπλόους. Πραγματική γιορτή.

«Σαν παιχνίδι έβλεπα από μικρός την ιστιοπλοΐα. Αρχισα οκτώ χρόνων. Είδα τα πανάκια από τα σκάφη στη θάλασσα και είπα στους γονείς μου “αυτό θέλω να κάνω”. Ηταν ένας τρόπος για να συναντώ τους φίλους μου», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Μάντης, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ ο Παύλος Καγιαλής στη Θεσσαλονίκη.

Οταν μεγάλωσαν διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνο παιχνίδι.

Σταδιακά διακρίνονταν μέχρι να ζήσουν την κορυφαία τους στιγμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Προσπαθούσαμε να μπούμε αρχικά στη δεκάδα των διεθνών διοργανώσεων. Το πετύχαμε και διαρκώς βελτιωνόμασταν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού δεν μπορέσαμε να προκριθούμε στο Λονδίνο, φέρναμε καλά αποτελέσματα! Είχαμε πάρει την πρόκριση για την Ελλάδα, αλλά τη χάσαμε στο πρωτάθλημα. Οι αντίπαλοί μας έκαναν απίστευτες κούρσες», πρόσθεσε ο Μάντης.

«Κάναμε πολλή υπομονή. Το πιστέψαμε, το παλέψαμε, είχαμε και αποτυχίες αλλά δικαιωθήκαμε».

Οι δύο αθλητές, όσο ήταν στο Ρίο, αλλά και μετά τους Αγώνες, δεν έμπαιναν στη διαδικασία να μιλήσουν για τους ανθρώπους που τους στήριξαν και προσπαθούσαν να προσπεράσουν αυτές τις ερωτήσεις λέγοντας «μας έχουν βοηθήσει πολλοί».

«Τι να κάνουμε; Είχαμε και το εμπάργκο της ΔΟΕ, που απαγορεύει να μιλάμε για τους χορηγούς μας. Εσείς μπορούσατε να λέτε ό,τι θέλετε, εμείς όχι», εξήγησε ο Μάντης αναφερόμενος στο «Rule 40» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που δεν επιτρέπει στους αθλητές να χρησιμοποιούν το όνομα των χορηγών τους μέχρι και τρεις ημέρες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτός αν αυτοί είναι και αρωγοί της διοργάνωσης.

«Ο κύριος Λάσκαρης την τελευταία χρονιά στάθηκε δίπλα μας. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε προετοιμασία, μας στήριξε οικονομικά και ψυχολογικά», επισήμανε ο Παύλος για τον χρηματοδότη της ΚΑΕ Αρης, Νίκο Λάσκαρη, ο οποίος τους αγόρασε την «Ιφιγένεια».

Πριν γίνουν πλήρωμα στο ίδιο σκάφος, ήταν αντίπαλοι.

«Προπονούμασταν ως αντίπαλοι και βοηθούσε το ένα πλήρωμα το άλλο να βελτιωθεί. Κάποιοι αποχώρησαν και γίναμε δίδυμο. Δεθήκαμε αρκετά. Κάναμε και πολλά ταξίδια μαζί» πρόσθεσε ο Μάντης, που έχει τον ρόλο του κυβερνήτη στο σκάφος.

Ολη την προηγούμενη χρονιά ταξίδευαν συνέχεια στο Ρίο.

«Λείπουμε πολύ από τις οικογένειές μας. Ταξιδεύουμε πολύ. Οι πολύ κοντινοί μας μόνο ξέρουν τι θυσίες έχουμε κάνει», τόνισε ο Παύλος.

«Πολλοί αντίπαλοί μας ήταν στο Ρίο και δύο χρόνια πριν πάμε εμείς, πέρυσι τον Αύγουστο. Επρεπε να δουλέψουμε συστηματικά και πολύ εντατικά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Θέλαμε να γνωρίσουμε καλά τον υγρό στίβο. Τελικά τα καταφέραμε», επισήμανε ο Τάκης Μάντης και ερωτηθείς αν ήταν όντως βρόμικη η θάλασσα, απάντησε: «Τις ημέρες των Αγώνων είχαν κλείσει τους αγωγούς και είχε βελτιωθεί η κατάσταση. Νωρίτερα δεν ήταν έτσι».

Δεν είχαν πάρει προφυλάξεις ειδικές: «Είχαμε κάνει μόνο τα εμβόλια που υποδεικνύει το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ταξιδιώτες. Για μαλάρια και ηπατίτιδα. Νομίζω δεν έπρεπε να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο. Εχουν τόσα σοβαρά προβλήματα να λύσουν εκεί. Εμείς είμαστε Ελβετία μπροστά τους. Τον χρόνο που ήμασταν εκεί κυκλοφορούσαμε μόνο με ταξί. Σ’ εμάς δεν συνέβη κάτι, αλλά ακούγαμε διαρκώς για κλοπές. Σε όλο αυτό το διάστημα αποφύγαμε τις εξόδους και τις εκδρομές. Μόνο μία φορά κάναμε διάλειμμα, για να επισκεφθούμε τον Ιησού τον Λυτρωτή».

Και οι δύο αγαπούν την ιστιοπλοΐα και θέλουν να δουν τα νέα παιδιά σε αυτήν.

«Είναι το καλύτερο σπορ», απαντά κατηγορηματικά ο Τάκης και εξηγεί: «Είναι ένα καθαρό σπορ, με καθαρά μετάλλια».

Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν άλλαξε κάτι γι’ αυτούς μετά το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο και πως συνεχίζουν βήμα βήμα για το Τόκιο, με πρώτο ενδιάμεσο σταθμό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά: «Συνεχίζουμε δυνατοί».