Από το πουθενά, 34 ολόκληρα χρόνια μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ενωσης στην παράταση του τελικού του Ευρωμπάσκετ του 1987 στην Αθήνα, ο Λιθουανός άσος τής τότε ομάδας των Σοβιετικών, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, σήκωσε πολλή σκόνη και ανάγκασε δυο διεθνείς της χρυσής ελληνικής ομάδας να του απαντήσουν με δηκτικό τρόπο.
Ο Μαρτσουλιόνις ανέφερε πως «κάποιοι Ελληνες μάς πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους δημιούργησε αμφιβολίες στην ομάδα μας».
Ο σέντερ της χρυσής ελληνικής ομάδας, Παναγιώτης Φασούλας, και νυν υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, του απάντησε σε πρώτο πρόσωπο, υπογραμμίζοντας: «Δεν περίμενα ποτέ ότι ένας αθλητής του δικού σου βεληνεκούς θα είχε τόσα συμπλέγματα. Ηδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το ’87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως “ντοπαρισμένους”. Αλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας “Μαυριτανοί” για την εθνική μας ομάδα. Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέρα από την ΕΣΣΔ κέρδισε δύο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου μπάσκετ. Επίσης, καλά θα θυμάσαι ότι το ’89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης».
Ο δε Νίκος Φιλίππου: «Ασχοληθήκαμε τότε μαζί του επειδή όντως ήταν ένας μεγάλος παίκτης. Και τον νικήσαμε. Με το να ασχολούμαστε τώρα μαζί του, δίνουμε αξία σε έναν ηλίθιο».
