ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή; Πώς ήταν, λοιπόν, δυνατόν να λείπει ο Βασίλης Σπανούλης από την κορυφαία ομάδα της δεκαετίας (2010-2020) της Ευρωλίγκας; Ο «Kill Bill» ανακοινώθηκε τελευταίος (δέκατος) και η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία.

Αφενός γιατί ήταν αυτός που συγκέντρωσε μακράν τις περισσότερες ψήφους (διπλάσιες από τον δεύτερο) στη σχετική ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος προπονητές, παίκτες, φίλαθλοι και δημοσιογράφοι, και αφετέρου γιατί σαν χθες ήταν που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του back2back στο Λονδίνο, παίρνοντας παράλληλα για τρίτη φορά (μετά το 2012 με τον Ολυμπιακό και το 2009 με τον Παναθηναϊκό) τον τίτλο του MVP.

Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για τον παίκτη της δεκαετίας, ο οποίος πανηγύρισε με τους «ερυθρόλευκους» δύο σερί κούπες (μόνο η Μακάμπι και παλιότερα η Γιουγκοπλάστικα το είχαν καταφέρει από τότε που καθιερώθηκαν τα φάιναλ φορ), έπαιξε σε 2 τελικούς (1995, 1997) και παράλληλα σάρωσε τις ατομικές διακρίσεις, αφού ήδη είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Μα πάνω απ’ όλα ήταν εκείνος που με τη μετακίνησή του από τον Παναθηναϊκό (2010) άλλαξε τη μοίρα του Ολυμπιακού.

Ο 37χρονος άσος, που αναρρώνει από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, δήλωσε σχετικά: «Ημουν τυχερός και ευλογημένος που βρέθηκα σε αυτή την ομάδα.

Οι άνθρωποι γύρω σου σε στηρίζουν όχι μόνο στις επιτυχίες, αλλά και σε στιγμές που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Σε ενθαρρύνουν και συνεχίζουν να πιστεύουν σε σένα, κάτι πολύ σημαντικό για εμένα».

Αφού ευχαρίστησε προέδρους, προπονητές, συμπαίκτες και φιλάθλους, έδωσε μια άλλη διάσταση: «Καμιά φορά τα πράγματα δεν πάνε όπως θες, αλλά πρέπει να επιμένεις, να δουλέψεις σκληρά και να επανέλθεις για να είσαι πετυχημένος.

Πάντα είχα σπουδαίους προπονητές και συμπαίκτες που έκαναν τη ζωή μου πιο εύκολη. Είχαμε σπουδαία χημεία με καλούς παίκτες, που δούλευαν σκληρά, κάτι που έκανε πιο εύκολη τη δουλειά μου και απολάμβανα το μπάσκετ μαζί τους» συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, κι ενώ δεχόταν συγχαρητήρια από όλη την μπασκετική κοινότητα, μίλησε στην ΕΡΤ και έκανε πιο προσωπικές αναφορές, όπως για παράδειγμα για την αντίδραση της πολυμελούς (6 παιδιά) οικογένειάς του: «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα.

Τα κορίτσια είναι λίγο πιο πολύ της αγκαλιάς, τα αγόρια μού έδωσαν συγχαρητήρια και συνέχισαν τη δραστηριότητά τους». Και υπογράμμισε σχετικά με την επόμενη μέρα:

«Εχω μάθει και στα καλά και στα άσχημα να είμαι ισορροπημένος και να τα αντιμετωπίζω. Εχω πολύ καλούς ιατρούς, φυσικοθεραπευτές και γυμναστές και όλα πάνε καλά. Φυσικά και θα συνεχίσω να παίζω. Ακούω να λένε πως θα αποσυρθώ επειδή τραυματίστηκα και δεν μπορώ. Μου δίνουν “τροφή” τέτοια σχόλια, μου δίνουν κίνητρο. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στους τίτλους. Θα παίζω όσο αντέχω και όσο κρίνω πως μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου».

Συνεπώς, συμπληρωμένη η κορυφαία δεκάδα της δεκαετίας 2010-20 της EuroLeague αποτελείται από τους: Σπανούλη, Πρίντεζη, Χάινς, Ναβάρο, Διαμαντίδη, Ντόντσιτς, Τεόντοσιτς, Ντε Κολό, Μπογκντάνοβιτς, Γιουλ.

Η Ευρώπη ξεκίνησε να παίζει μπάλα

Είναι πιθανό πως ούτε οι πιο φανατικοί παίκτες του στοιχήματος το πήραν χαμπάρι, αλλά στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο επανάρχισε. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε σέντρα στο καινούργιο πρωτάθλημα των Νήσων Φερόε, με όλα τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται κανονικά.

Κατ’ αρχάς να πούμε πως στη συγκεκριμένη χώρα δεν υπάρχει πια κορονοϊός. Το τελευταίο από τα 187 κρούσματα που εμφανίστηκαν, ήταν στις 22 Απριλίου και όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως, ενώ ευχάριστο είναι πως δεν σημειώθηκε κανείς θάνατος.

Η πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος είχε ένα μεγάλο ντέρμπι, ανάμεσα στην Τορσάβν και την Κλάκσβικ. Οι δυο τους είχαν δώσει τον περασμένο Νοέμβριο το παιχνίδι τίτλου την τελευταία αγωνιστική, με την Κλάκσβικ να νικά με 3-0 εκτός έδρας και να παίρνει το πρωτάθλημα.

Τότε, στο γήπεδο βρέθηκαν 6.000 άτομα, δηλαδή το 11,5% του πληθυσμού της χώρας. Το Σάββατο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι εξέδρες ήταν άδειες, αφού εκεί βρέθηκαν μια χούφτα σεκιούριτι και ένας δημοσιογράφος!

Η Τορσάβν επικράτησε με 2-0 και το πρώτο γκολ πέτυχε ο Σεμπάστιαν Πίνγκελ με κεφαλιά.

«Πραγματικά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Αρχισα να τρέχω προς το σημαιάκι του κόρνερ, αλλά στην πορεία διαπίστωσα πως δεν υπάρχουν οπαδοί εκεί κοντά. Ηταν μια παράξενη κατάσταση, αφού άρχισα να πανηγυρίζω ουρλιάζοντας, θέλοντας να υποκαταστήσω τις ιαχές της εξέδρας».

Φυσικά μετά την επίτευξη του γκολ δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας, καθώς όλοι οι παίκτες της Τορσάβν έγιναν ένα κουβάρι γύρω από τον σκόρερ.

Παρ’ όλα αυτά οι ιθύνοντες δηλώνουν ευχαριστημένοι. Η Κλάκσβικ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη χώρα και σε κάθε αγώνα της μαζεύονται τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι.

Υπήρχε, λοιπόν, ο φόβος πως αρκετοί θα πάνε έξω από το γήπεδο ή θα ψάξουν κάποιο γειτονικό κτίσμα ή λόφο για να δουν τον αγώνα, καθώς το «Τζιουπουμίραρ» (αν προφέρεται έτσι…) δεν έχει κερκίδες σε όλη του την περίμετρο.

Ομως, ελάχιστοι ήταν αυτοί που το έκαναν, με την πλειονότητα των φιλάθλων να σέβεται τη δημόσια ασφάλεια και να παραμένει σπίτι της.

Αίτημα ΠΑΟΚ για αποβολή Ολυμπιακού από την ECA

Η τακτική της επίθεσης του ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό συνεχίστηκε χθες με επίσημη καταγγελία-ενημέρωση στην ECA (European Club Association). Σύμφωνα με αυτήν, ο «δικέφαλος του Βορρά» ζητά από την ένωση των ευρωπαϊκών συλλόγων την αποβολή του Ολυμπιακού από τις τάξεις της μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Στηρίζει το αίτημά του στην εισήγηση περί υποβιβασμού των «ερυθρολεύκων» που έκανε η εισηγήτρια της Επιτροπής, Παναγιώτα Σπανού. Παράλληλα, η πλευρά του ΠΑΟΚ ζητά την αποβολή της γενικής διευθύντριας του Ολυμπιακού, Λίνας Σουλούκου, από το Δ.Σ. της Ενωσης, του οποίου είναι μέλος. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει προαναγγείλει και καταγγελία της πειραϊκής ΠΑΕ στην UEFA για τον ίδιο λόγο, με την οποία θα ζητά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να προβεί σε όλες τις πειθαρχικές κυρώσεις.

Πρόταση στον Μαουρίσιο

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μετά από εισήγηση του Αμπέλ Φερέιρα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατέθεσε πρόταση στον Ζοσέ Μαουρίσιο για ανανέωση της συνεργασίας τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Βραζιλιάνος αμείβεται με ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως και, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση δεν απέχει πολύ στο οικονομικό σκέλος.

Ο Βραζιλιάνος στα τρία χρόνια του στον ΠΑΟΚ μετρά 81 ματς, 8 γκολ και 4 ασίστ, ενώ έχει ήδη δεχτεί προτάσεις από ομάδες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σαουδικής Αραβίας. Ο 32χρονος μέσος ζήτησε από τον ατζέντη του να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και θα περιμένει το τέλος της σεζόν για να συζητήσει ξανά με τον ΠΑΟΚ.

ΒΑΛΕΡΙ ΛΟΜΠΑΝΟΦΣΚΙ

Ενας πρωτοπόρος των πάγκων

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, στις 13 Μαΐου 2002, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Βαλερί Λομπανόφσκι, ένας από τους κορυφαίους προπονητές ποδοσφαίρου όλων των εποχών.

Μαζί με τον Ρίνους Μίχελς ο Ουκρανός τεχνικός θεωρείται πατέρας του «Total Football», ενώ τo προσωνύμιό του ήταν «ο επιστήμονας του ποδοσφαίρου», καθώς εισήγαγε στην καθημερινότητα των ομάδων του τις επιστημονικές αναλύσεις όσον αφορά τη φυσική κατάσταση και τη διατροφή των παικτών, υπολογίζοντας κάθε φορά τον φόρτο τους και εξαρτώντας την προπόνηση από τα εργομετρικά τεστ τους.

Αφησαν εποχή η Ντιναμό Κιέβου και η Σοβιετική Ενωση, τις οποίες καθοδήγησε στις δεκαετίες του ’70 και ’80, πανηγυρίζοντας 2 Κύπελλα Κυπελλούχων με την ομάδα του Κιέβου και φτάνοντας στον τελικό του Euro 1988 με τη σοβιετική εθνική, όπου έχασε από την Ολλανδία.

Κατέκτησε 33 επίσημα τρόπαια, μόλις ο δεύτερος πολυνίκης προπονητής όλων των εποχών (πίσω από τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον), ενώ είναι ο κάτοχος πολυάριθμων προπονητικών ρεκόρ της Σοβιετικής Ενωσης: περισσότερα πρωταθλήματα, περισσότερα Κύπελλα και Σούπερ Καπ.

Επιπλέον τρεις παίκτες που αντρώθηκαν υπό τις οδηγίες του, ο Ολεγκ Μπλαχίν, ο Ιγκόρ Μπελάνοφ και ο Αντρίι Σεβτσένκο, κατέκτησαν τη Χρυσή Μπάλα.