Η υπόθεση αφορούσε τη χρησιμοποίηση πόρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2001, για την ασφάλιση ερευνητών και για υπερωριακή εργασία εργαζομένων, και όχι για ερευνητική εργασία.
Το δικαστήριο έκρινε ότι τα χρήματα του λογαριασμού καλώς διατέθηκαν για τους συγκεκριμένους σκοπούς και απέρριψε την κατηγορία της «απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και από κοινού».
Στην απολογία του ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «με την αξιοποίηση των κονδυλίων ενισχύθηκε το ερευνητικό έργο του ιδρύματος και ότι έτσι ενισχύθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε καμία βλάβη του δημοσίου ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενισχύθηκε από αυτή τη διαδικασία».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε εκδικαστεί μέχρι σήμερα, λόγω της βουλευτικής ασυλίας ενώ πέρα από την αθώωση του κ. Σταθάκη, αθώα είχαν κριθεί και όλα τα μέλη της επιτροπής, τα οποία είχε αποφασίσει τη διαχείριση των κονδυλίων με αυτόν τον τρόπο.
Με πληροφορίες από τα «Χανιώτικα Νέα»
