Υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς και σχολεία της ενδοχώρας, καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για μία σειρά προβλημάτων.
Όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί της Τρίτης τελούν τα γυμνάσια 5ο, 7ο, 9ο, 10, 13ο του Ηρακλείου όπως και το γυμνάσιο Επισκοπής. Επίσης σε καταλήψεις προχώρησαν και οι μαθητές στα λύκεια 1ο, 2ο, 3ο, 6ο, 8ο, όπως και στα λύκεια Επισκοπής και Μαλίων.
Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκονται και τρία ΕΠΑΛ του Ηρακλείου καθώς και το ΕΠΑΛ Μοιρών.
Οι μαθητές αντιδρούν στις νέες τροποποιήσεις του Υπουργείου παιδείας σε ότι αφορά την ύλη στα μαθήματα που θα εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, καθώς και προβλήματα σε κτιριακές υποδομές.
