Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει διεθνές συνέδριο με αντικείμενο όλες τις πλευρές του καστοριαδικού στοχασμού.

Το συνέδριο θα είναι τριήμερο (Παρασκευή – Κυριακή, 1/12/2017-3/12/2017) και έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την επικαιρότητα της σκέψης του σπουδαίου Ελληνα διανοητή στις μέρες μας και να φέρει κοντά ερευνητές και φοιτητές από μία πληθώρα διαφορετικών ακαδημαϊκών υποβάθρων.

Μεταξύ των ομιλητών (μέσω βιντεομηνύματος) θα είναι και ο Βενσάν Ντεκόμπ, κάτοχος του Μεγάλου Βραβείου Φιλοσοφίας της Γαλλικής Ακαδημίας, ο οποίος υπήρξε μέλος της ομάδας «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης απεβίωσε στο Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου του 1997. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι ιδέες εισδύουν όχι μόνο στον λόγο και τις πρακτικές των κοινωνικών κινημάτων αλλά και σε διάφορα πεδία της φιλοσοφικής διαμάχης εκτός και εντός των ακαδημαϊκών θεσμών: διδακτορικές διατριβές, καινούργια βιβλία, άρθρα σε φιλοσοφικά περιοδικά, εξετάζουν την επίδραση των ιδεών του Καστοριάδη στη μετέπειτα φιλοσοφική και πολιτική σκέψη.

Μεταξύ των 65 ομιλητών του συνεδρίου, θα είναι όχι μόνο καθηγητές αλλά και διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, συγγραφείς, ψυχαναλυτές, θεατρολόγοι, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι κ.ά.

Τα ζητήματα που θα διαπραγματευτούν είναι:

  • Ποιες είναι οι καινούργιες τάσεις στο εσωτερικό του καπιταλιστικού φαντασιακού;
  • Πώς θα μπορούσαμε να σκεφτούμε σήμερα για το κοινωνικοϊστορικό;
  • Μας βοηθούν οι ιδέες του φιλοσόφου να προσεγγίσουμε και να υπερβούμε τη σύγχρονη κρίση των κοινωνιών μας;
  • Τι κατευθύνσεις ανοίγει το καστοριαδικό έργο για περαιτέρω θεωρητικό στοχασμό;

Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο: castoriadis2017.blogspot.gr