Τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που παρουσιαστούν εκ νέου καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση έκρουσε χθες από τη Βουλή ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Παναγιώτης Λιαργκόβας, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» το τέλος της χρονιάς.
«Αν πάει μετά το τέλος του έτους, τότε πραγματικά όχι απλά ‘‘χτυπάνε καμπανάκια’’, υπάρχει εκτροπή και θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις», είπε ο κ. Λιαργκόβας σε επιτροπή του Κοινοβουλίου και υπενθύμισε ότι βάσει του αρχικού σχεδιασμού η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως το τέλος Οκτώβρη.
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, χαρακτήρισε αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
«Αν δεν είναι 3% ο ρυθμός ανάπτυξης κατά μέσον όρο στα επόμενα δύο τρίμηνα, τότε δεν θα πετύχουμε το 1,8% στο τέλος του έτους. Είναι φιλόδοξο», επισήμανε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «στο τρίτο τρίμηνο, επειδή είναι και η θερινή περίοδος, πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι πιο μεγάλος απ’ ό,τι το τελευταίο τρίμηνο, γιατί στο τελευταίο τρίμηνο συσσωρεύονται και οι υποχρεώσεις των πολιτών, υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη».
