Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας χωρών του Ειρηνικού (TPP) χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζουν οι 11 εναπομείνασες εμπλεκόμενες χώρες.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, αποκλείει επιστροφή της Ουάσινγκτον στην εταιρική σχέση που είχαν στο πλαίσιο της TPP.

Ο αρμόδιος προχώρησε στην παραπάνω δήλωση σήμερα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βιετνάμ των υπουργών Εμπορίου της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αποχώρησαν από την TPP και δεν θα αλλάξουν αυτή την απόφαση», είπε.

Την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες χώρες οι οποίες μετέχουν Ανακοίνωσαν ότι θέλουν να διασώσουν την τεράστια σύμπραξη. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία-τέρας εγγυάται  το ελεύθερο εμπόριο, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύει το περιβάλλον.

Ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Τοντ Μακ Κλέι δήλωσε ότι οι «TPP 11» δεσμεύτηκαν να βρουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά για να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ συνυπέγραψαν το 2015 την TPP μαζί με τις 11 χώρες που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ορίσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μια από τις γεωστρατηγικές και οικονομικές προτεραιότητες του.

Όμως, τον Ιανουάριο ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε ξαφνικά τη συμμετοχή των ΗΠΑ από τη συμφωνία, στο πλαίσιο της πολιτικής του προστατευτισμού που υποστηρίζει ότι υιοθετεί.

Ενώ η ΤΡΡ αρχικά είχε σχεδιαστεί ως αντίβαρο στην Κίνα, οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν στρέφονται τώρα στον Κίτρινο Δράκο προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία.