Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε η προεδρία Τραμπ προδιαγράφεται επεισοδιακή. Τουλάχιστον στην αρχή.
Εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν την ομάδα μετάβασης, ενώ οι πρώτες επιλογές των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το επιτελείο του προκαλούν ανησυχία και έντονες αντιδράσεις.
Χθες, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο Μάικ Ρότζερς, πρώην μέλος του Κογκρέσου και ανώτατος σύμβουλος στην ομάδα μετάβασης για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Ο Ρότζερς δεν έδωσε κάποιον λόγο για την παραίτησή του. Σύμφωνα πάντως με πηγές του Bloomberg, δέχτηκε πιέσεις από υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας.
Χθες επίσης, ο συνταξιούχος καρδιοχειρουργός Μπεν Κάρσον, από τους ελάχιστους Αφροαμερικανούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει κυβερνητική θέση, όπως περίμεναν πολλοί, και προτιμά να παίξει τον ρόλο του «ανεπίσημου συμβούλου».
Οπως σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί που είτε είχαν στηρίξει τον Τραμπ προεκλογικά είτε του έτειναν κλάδο ελαίας μετά τις εκλογές τώρα απομακρύνονται.
Ενας από αυτούς είναι ο Ελιοτ Κοέν, σύμβουλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.
«Υστερα από τις επαφές μου με την ομάδα μετάβασης του Τραμπ, άλλαξα γνώμη: Μείνετε μακριά. Είναι αγριεμένοι, αλαζόνες, φωνάζουν “χάσατε!”. Τα πράγματα θα είναι άσχημα».
Ενα δίκιο φαίνεται να το έχει ο Κοέν, αν λάβουμε υπόψη την επιλογή του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Στίβεν Μπάνον για τη θέση του επικεφαλής στρατηγικής, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Χθες, ο Τραμπ επρόκειτο να συναντηθεί με τον εντολοδόχο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς προκειμένου να συζητήσουν για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.
Επανέρχονται στον αφρό άνθρωποι όπως ο Τζον Μπόλτον, πρεσβευτής στον ΟΗΕ επί Μπους, και ο Νιουτ Γκίνγκριτζ, πρώην επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αλλο βαρύγδουπο όνομα είναι εκείνο του πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης, Ράντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος προαλείφεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, Αμυνας ή Εξωτερικών.
Αν και η τοποθέτησή του σε κυβερνητική θέση ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα εξαιτίας κάποιων αμφιλεγόμενων δραστηριοτήτων του.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τζουλιάνι υπήρξε επί πληρωμή υποστηρικτής των Μουτζαχεντίν ε Χαλκ, μιας ιρανικής αντικαθεστωτικής ομάδας που ήταν χαρακτηρισμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Παράλληλα, ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico ισχυρίζεται ότι πληρωνόταν επίσης από αντιπολιτευόμενες οργανώσεις της Βενεζουέλας και του Κατάρ.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Τζουλιάνι είναι από τις σοβαρές περιπτώσεις.
Γιατί, σύμφωνα με τις φήμες, ανάμεσα στα ονόματα που συζητούνται για να μπουν στην κυβέρνηση -ενδεχομένως στο υπουργείο Εσωτερικών- είναι εκείνο της Σάρα Πέιλιν!
Της γραφικής περσόνας που το 2008 ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζον Μακέιν.
Τα πράγματα θα ήταν πολύ αστεία αν δεν ήταν τόσο σοβαρά…
