Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα… μέτρα της παίρνει η Βιέννη, για την περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία την οποία έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Αυστρία -η χώρα που μαζί με την ΠΓΔΜ τη Σερβία και άλλα κράτη συντονίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν επέβαλαν είτε το κλείσιμο των συνόρων ή ελέγχους που μείωσαν δραστικά τη ροή μεταναστών διαμέσου της λεγόμενης βαλκανικής οδού, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμφόρηση στην Ελλάδα-  ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να διοργανώσει μια επίσημη σύνοδο, με τη συμμετοχή κρατών των Βαλκανίων, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που θα λάβουν εάν η συμφωνία με την Τουρκία οδηγηθεί σε τέλμα. 

«Είναι εμφανείς μεγάλες ρωγμές σε αυτή τη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα συμβεί εάν αυτή πάψει να εφαρμόζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, δίνοντας το στίγμα για το ποια θα είναι η προσεχής στρατηγική της Βιέννης στο ζήτημα. 

Η δήλωση του Ντόσκοτσιλ έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή (Δευτέρα) συνάντησή του με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων (τη λεγόμενη Κεντροευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία). Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση των υπουργών και των αξιωματούχων συμμετείχαν 10 κράτη της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης: της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της οικοδέσποινας Αυστρίας. Σημειώνεται πως όλα αυτά τα κράτη αποτελούν μέρος του διαδρόμου μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας, στην πορεία της βασικής οδού των μεταναστών προς τη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση δεν συμμετείχε η Γερμανία, με τον Ντόσκοτσιλ να δηλώσει ότι θα επιδιώξει να γίνει προσεχώς, μία συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών των χωρών αυτών, στην οποία -είπε ότι- μπορεί επίσης να προσκληθούν υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι της Ελλάδας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Αυστριακός υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης.