Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», μιας συνοπτικής έκδοσης με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημ. Παπαδημούλη, στα δύο χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας (Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2016).
«Αυτή είναι η αφορμή. Η αιτία, όμως, δεν είναι άλλη από την έγνοια μας για την πορεία του τόπου, αλλά και της Ευρώπης. Δεν είναι άλλη από τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε τον τόπο όρθιο και να δώσουμε λύσεις στα αδιέξοδα της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μία ολιστική εικόνα της σημερινής Ευρώπης, περιγράφοντας τα «υπαρξιακά της αδιέξοδα», όπως τα χαρακτήρισε, αλλά έκανε και ένα είδος αυτοκριτικής όσον αφορά την πορεία και τα αδιέξοδα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια. «Και τι δεν έγινε αυτά τα δύο χρόνια!» είπε.
«Για πρώτη φορά είχαμε να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη τρεις ταυτόχρονες κρίσεις: χρέους, προσφυγική και ασφάλειας. Στην Ελλάδα ζούμε τις δύο πρώτες -ευτυχώς όχι την τρίτη».
«Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν ήμασταν εμείς, που μιλούσαμε για αλλαγή στις πολιτικές λιτότητας και στο δόγμα Σόιμπλε ως σανίδα σωτηρίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κίνδυνος για την Ευρώπη, αλλά ο ακροδεξιός λαϊκισμός και η Ακροδεξιά».
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «σημείο αναφοράς για την αλλαγή στην Ευρώπη, μια διαδικασία που ξεκίνησε στην Μπρατισλάβα και θα ολοκληρωθεί στη Ρώμη το 2017». «Αυτή η περίοδος είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ε.Ε. να παραμείνει ενωμένη» τόνισε.
Μίλησε αναλυτικά για τους τρόπους διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης (διαφύλαξη της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας, δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών δρόμων, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης, βοήθεια στις χώρες υποδοχής, επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας με την Τουρκία). Για την κρίση χρέους ανέφερε πως «πρέπει επιτέλους να δοθεί στην Ελλάδα ό,τι από την ίδια τη συμφωνία δικαιούται».
Υπερθεμάτισε, σε όλους τους τόνους, στον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα τα δύο αυτά χρόνια στις ευρωπαϊκές εξελίξεις (σκληρή διαπραγμάτευση, δημοψήφισμα, Σύνοδος του Νότου κ.ά.) και κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες της Αριστεράς να λάβουν μέρος στον «αναγκαίο διάλογο που θα ανοίξει με το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Ευρώπης και για έξοδο από το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. Αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους» κατέληξε.
