Oι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν το νερό στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης! Σε μια συμβολική κίνηση αντίδρασης για την ένταξη της εταιρείας ύδρευσης στο υπερταμείο, μέλη του κινήματος sostetonero και συνδικαλιστές έδειξαν χθες με τον τρόπο τους τι θα συμβεί σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης.
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε νωρίς το πρωί με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι, με συνθήματα και πανό που έγραφαν «Δεν πωλείται – Νερό, πηγή ζωής», ενημέρωναν τους περαστικούς ότι είναι αντίθετοι στην ένταξη της επιχείρησης στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.
Μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Αρχοντόπουλος επισήμανε πως η φράση του κ. Τσακαλώτου «όσο είμαι υπουργός Οικονομικών το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί» μπορεί να σημαίνει κάλλιστα ότι το νερό θα περάσει σε ιδιώτες όταν δεν θα είναι πια υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Βερολίνου, όπου η εταιρεία ύδρευσης δόθηκε σε ιδιώτες και, όταν ήρθαν αυξήσεις στις τιμές και υποβάθμιση της ποιότητας, το Δημόσιο αναγκάστηκε να αποζημιώσει τον ιδιώτη με εκατομμύρια ευρώ για να αποχωρήσει.
Στην πορεία που ακολούθησε μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι διαμαρτυρόμενοι στάθηκαν μπροστά στα άδεια γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, όπου έκοψαν την παροχή νερού για λίγη ώρα.

«Το κάναμε αυτό για να δώσουμε μια εικόνα από το μέλλον σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί το νερό», τόνισαν οι εργαζόμενοι. Η πορεία κατέληξε αργότερα στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα για την υφυπουργό Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Οπως υποστηρίζουν, η κυβερνητική απόφαση για ένταξη της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο είναι σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση των Θεσσαλονικέων, που τον Μάιο του 2014, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης μέσα από διαδικασία δημοψηφίσματος. «Διαφωνούμε με τον όρο “αξιοποίηση”, γιατί πρόκειται για ιδιωτικοποίηση από το… παράθυρο, με την κυβέρνηση να ευαγγελίζεται ότι θα διατηρήσει το 51%, κάτι που δεν θα ισχύσει», καταγγέλλουν.
«Οχι» και από το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Την κάθετη αντίθεσή του στην υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. «Το νερό ως δημόσιο αγαθό -φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος- υπερβαίνει την οποιαδήποτε έννοια ιδιοκτησίας ατόμων και κράτους. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί μορφή “ιδιωτικής ιδιοκτησίας” του κράτους και ούτε αυτό δικαιούται να αποφασίζει αυθαίρετα πώς θα το διαχειριστεί και σε ποιους και με τι όρους θα το διαθέτει, ανάλογα με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά τον λόγο του υπουργού Οικονομικών στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει: «Καθίσταται προφανές ότι κατατάσσει ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, στα προϊόντα και υπηρεσίες που η διαχείρισή τους εμπίπτει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δημιουργώντας υπεραξίες που θα διατεθούν για το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης, την κατασπατάληση των υδατικών πόρων και τη μη ολοκληρωμένη, ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του νερού».
