Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής «στέλνει» τη διαπλοκή ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας άμεση διερεύνηση για τα θαλασσοδάνεια Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ από τις τράπεζες και πόρισμα εντός δύο μηνών. Ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δεχθεί τη «μομφή» του πρωθυπουργού ότι αποφεύγει την ταμπακιέρα.

Η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, επιβεβαίωσε το σκηνικό ακραίας πόλωσης και πολεμικού κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό της χωρίς προηγούμενο σύγκρουσης των δύο αρχηγών ότι αντιδικούσαν στις δύο τα ξημερώματα, με τον Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα να συνδέει τον πρωθυπουργό με το παραδημοσιογραφικό κύκλωμα των εκβιαστών και τον δεύτερο να σηκώνεται από τη θέση του και οργισμένος να του ζητά να ανακαλέσει, ονομάζοντάς τον «κοινό συκοφάντη».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «έχει προσλάβει τον Σταύρο Ψυχάρη ως λογογράφο του» και ότι αξιοποιεί τίτλους από εκδότη-«γνωστό κομιστή», αναφερόμενος στον Θ. Αναστασιάδη, απαντώντας στην αντίστοιχη κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οσο για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός τού «μήνυσε» να τις ξεχάσει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησε με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, θέτοντας ωστόσο προαπαιτούμενο τη συναίνεσή του πρωθυπουργού για συγκρότηση και δεύτερης εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls, το 3ο Μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) συμφώνησε με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για εξεταστική επιτροπή, αλλά ζήτησε και την παραίτησή του, ενώ και ο Στ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) δεν ήταν αρνητικός με την πρόταση του πρωθυπουργού. Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε από την πλευρά του θετικός στην πρόταση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού για την κατάργηση των περισσότερων από τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις της «διαπλοκής» που ο ίδιος αποκάλυψε χθες στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έδωσαν τη μητέρα των μαχών προκειμένου να αποδείξουν το εγχείρημα «αντιπερισπασμού» της κυβέρνησης από την καυτή ατζέντα της επικαιρότητας, με τους σημερινούς τους ηγήτορες να επιχειρούν κυρίως να αποσυνδεθούν από το «παλιό» πολιτικό κατεστημένο που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός ως κέντρο του «τριγώνου της αμαρτίας» που συγκροτήθηκε με εταίρους τις τράπεζες και μερίδα των ΜΜΕ.

Εξοπλισμένος με τους επικαιροποιημένους φακέλους του, ο πρωθυπουργός, αφού προχώρησε στην, κατά δήλωσή του, «ανατριχιαστική ανασκόπηση» των έργων και των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, όρισε τη ρήξη της κυβέρνησής του με τη διαπλοκή ανακοινώνοντας τρεις πολιτικές πρωτοβουλίες:

■ Την πρόταση, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια», η οποία θα αναλάβει την υποχρέωση να εκδώσει το πόρισμά της σε δύο μήνες, περί τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου δηλαδή.

«Δεσμεύομαι προσωπικά απέναντι στην εθνική αντιπροσωπεία πως η υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια, τις συμβάσεις των κομμάτων με τα κόμματα και τις τράπεζες δεν θα κλείσει. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν μέχρι κεραίας και θα αποδοθούν», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα «χρεοκοπημένα κόμματα» της αντιπολίτευσης, αλλά και στους «χρεοκοπημένους μιντιάρχες-επιχειρηματίες στον χώρο του Τύπου».

■ Τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών που θα επιχειρήσει την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Μιλώντας για το «σκάνδαλο των σκανδάλων» της μεταπολίτευσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Ολοι γνωρίζουν ότι η Ν.Δ. επί κυβέρνησης Παπαδήμου επιχείρησε να περάσει τον απαράδεκτο συμβιβασμό από τη Βουλή, υποχώρησε τότε, κάτω από τη γενική κατακραυγή, για να επικυρωθεί τελικά από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προκειμένου να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό που είχε εμπλοκές στην υπόθεση όσο και η εταιρεία». Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσωπικές προσκλήσεις τόσο στον προκάτοχό του, Αντ. Σαμαρά, αλλά και τον τωρινό πρόεδρο της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη.

■ Τη διενέργεια ελέγχου, υπό την εποπτεία του προέδρου της Βουλής, της πορείας διερεύνησης όλων των δικογραφιών που διαβιβάστηκαν στο παρελθόν και εκκρεμούν, αλλά και των πρόσφατων που διαβιβάστηκαν δηλαδή κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε ως πάγια θέση αλλά και κοινή απαίτηση όλων των κομμάτων την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η αποσβεστική προθεσμία που ορίζεται κατά το άρθρο 83 λειτουργεί ως πλυντήριο για τις ευθύνες των πρώην υπουργών» είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να τελειώσει οριστικά η ντροπή αυτή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Γιατί εκτός από το να συγκαλύπτει το σύστημα τους ευεργέτες του, προκύπτει ότι ήταν το ίδιο που αποτελούσε τον ενορχηστρωτή της διαφθοράς».