Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αισιοδοξούν για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι εντείνουν τις πιέσεις τους προς το ΔΝΤ προκειμένου αυτό να άρει τις ενστάσεις του.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ευλόγησε χθες τα γένια του (που δεν έχει), τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Reuters ότι όλα κύλησαν ομαλά στο τελευταίο Eurogroup και ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιρρήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παρήγγειλε ακόμη, με διπλωματικό τρόπο, προς την ελληνική κυβέρνηση να οριστικοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο Εurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει μία πλήρης και επίσημη συμφωνία για τα πάντα.

Υπογράμμισε δε ότι θα ήταν καλύτερο η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να γίνει τώρα αντί να διατηρηθεί η αβεβαιότητα για τα επόμενα 3 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφρασαν την εκτίμηση -σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ΑΠΕ- ότι οι θεσμοί θα ανακοινώσουν εντός των επόμενων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων στις 24 Μαΐου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι αν όλα πάνε καλά ο ESM θα εκταμιεύσει τη δόση μέσα στον Ιούνιο. Για τα ύψους 10 δισ. ευρώ κέρδη που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, είπαν ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν από τη λήξη του προγράμματος, εφόσον υπάρξει πολιτική συναίνεση, ενώ για την πρόταση Ρέγκλινγκ περί αγοράς μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ από τον ESM αποκάλυψαν ότι σ’ αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Σημείωσαν, πάντως, ότι όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πληγές, αποκάλυψε χθες ότι η Γερμανία ασκεί ισχυρές πιέσεις στο Ταμείο προκειμένου αυτό να κάνει πίσω στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους και να δεχτεί διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον αν χρειαστεί. To Bερολίνο εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να κάνει πίσω.

Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ, σύμφωνα με την αμερικανική οικονομική εφημερίδα, είναι το Συμβούλιό του, που ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες δεν θέλουν μια νέα κρίση στην Ελλάδα.

Γεγονός που αποδυναμώνει την απειλή απομάκρυνσης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του. Πάντως, οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί μεταξύ των δύο μερών θα πάρει -σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές- εβδομάδες και θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, πάντως, o γνωστός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, Μαρκ Μαζάουερ, υποστηρίζει ότι στη διαφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ΔΝΤ για πρωτογενή πλεονάσματα και ελάφρυνση του χρέους δίκιο έχει το τελευταίο.

Η ελληνική κρίση, τονίζει σε άρθρο του στους χθεσινούς Financial Times, δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και η Ανγκελα Μέρκελ -παρά τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό- θα πρέπει να δείξει διορατικότητα και να αναγνωρίσει το διακύβευμα συνολικά για την Ευρώπη.

Ο Μαζάουερ επισημαίνει ότι οι δυσκολίες της Ελλάδας -που αντιμετωπίζονται με μονόπλευρη πολιτική λιτότητας- είναι το σύμπτωμα, ενώ η βασική αιτία της ασθένειας της ευρωζώνης είναι το πλεόνασμα της Γερμανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. «Η ευρωζώνη παραμένει όρθια χάρη στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ για τα οποία διαμαρτύρονται τώρα οι εύποροι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Η σκληρή στάση του Σόιμπλε κάνει ζημιά, όμως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά την ίδια την Ε.Ε. δεδομένων των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό και των κερδών που αποκομίζουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Η Ε.Ε σε αυτή τη φάση έχει ανάγκη μια Ελλάδα-πηγή ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει… Η ύπαρξη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη», προειδοποιεί.