Το «μπαλάκι» στην Πολιτεία ρίχνουν οι ιδιοκτήτες των κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να μην φύγουν οι εταιρείες τους για το εξωτερικό μετά τις τελευταίες οικονομικό-κοινωνικές εξελίξεις, ζητώντας να βρει τρόπους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο.
Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουν τοποθετηθεί επίσημα οι εφοπλιστές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) σχετικά με τα νέα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, την Τρίτη όμως η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) πήρε θέση και με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας βλέπει θετικά την επίτευξη της συμφωνίας και κάλεσε την Πολιτεία να φροντίσει για την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος για την διακίνηση κεφαλαίων των εταιρειών, αλλά και την εξυπηρέτηση των τουριστών, με αντίστοιχη ικανοποίηση όλου του φάσματος του εμπορικού κλάδου.
Ζητούν επίσης να υλοποιηθεί η υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας και να συγκροτηθεί η «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας» σκοπός της οποίας να είναι η μελέτη των θεμάτων-προβλημάτων του κλάδου με ταχείες διαδικασίες από κάθε αρμόδιο κρατικό όργανο, με στόχο της επίλυσή τους προκειμένου να δημιουργηθούν ελκυστικοί όροι ανάπτυξης στη τουριστική ναυτιλία με τα γνωστά οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των δεκάδων λιμένων προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων.
«Ο ελληνικός εφοπλισμός και οι επιχειρήσεις γενικά στη ναυτιλία, έχουν αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν σε δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας ότι στηρίζουν τον τόπο και εν γένει την οικονομία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων δωρεών ιδρυμάτων κ.λ.π.» αναφέρουν και προσθέτουν πως η εξομάλυνση λειτουργίας των τραπεζών, η συναλλαγματική πολιτική, η απασχόληση Ελλήνων υπαλλήλων και ναυτικών θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του κράτους για τις αναγκαίες ρυθμίσεις.
