Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οταν πέφτουν οι μάσκες

Η μάσκα ή, καλύτερα, η ιδέα του εκμαγείου αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα στη νέα δημιουργία της χορεύτριας και χορογράφου Λενιώς Κακλέα στο έργο «Margin Release», ένα ντουέτο της ίδιας με τον Τούρκο χορευτή Κερέμ Γκελεμπέκ. 

Το στοίχημα της παράστασης είναι το πώς ένα αντικείμενο στενά συνδεμένο με τις παραδόσεις του θεάτρου και του χορού μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αυτοανάλυσης, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τη σχέση με την ετερότητα. Φορώντας μάσκα αλλάζεις τη ματιά, τη σχέση με το άλλο σώμα, για να βρεθείς αντιμέτωπος με το θεμελιώδες ερώτημα «ποιοι είμαστε;». Σήμερα και αύριο, στις 21.00, στην Πειραιώς 260, Κτίριο Ε. Περισσότερα στο greekfestival.gr

Σινεμά στη Φωκίωνος Νέγρη

Τρίτη προβολή σήμερα για το 5ο Athens Open Air Film Festival. Αυτή τη φορά, το φεστιβάλ θα στήσει την οθόνη του στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, προβάλλοντας τη σαρδόνια μαύρη κωμωδία του Μάικλ Λέμαν «Heathers» (1988). 

Πρωταγωνιστούν: Γουινόνα Ράιντερ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Σάνεν Ντόχερτι. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’80, θαρραλέα ως προς τη θεματική (σχολικές σχέσεις) και με αιχμηρή σατιρική διάθεση. Ολες οι προβολές του φεστιβάλ ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Ζακυνθινά νανουρίσματα

Η Ενωση Ζακυνθίων και οι εκδόσεις «Περίπλους» παρουσιάζουν τα «Ζακυνθινά νανουρίσματα» της Μαρίας Ρουκανά-Αμπελά στο βιβλιοκαφέ «Εναστρον», Σόλωνος 101, σήμερα (20.00) με ομιλητές τους Γερ. Ρηγάτο, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής-συγγραφέα, Ιάκ. Κονιτόπουλο, γ.γ. ΕΕΜ, Φρατζ. Κολυβά, συγγραφέα, Διονύση Βίτσο, εκδότη. Θα ακουστούν από τη σοπράνο Εύα Μιχελιδάκη νανουρίσματα των Π. Καρρέρ και Ιάκ. Κονιτόπουλου. Στο πιάνο ο Πάνος Λουμάκης. Είσοδος ελεύθερη.

Νέος Ελρόι

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελρόι «Τα σκοτάδια μου» παρουσιάζεται σήμερα, στις 20.30, από τις εκδόσεις Αγρα, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24).

Θα μιλήσουν ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, μεταφραστής των έργων του Ελρόι, και ο Γιώργος Ικαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας, μεταφραστής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ στα αγγλικά, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας μιλά για το βιβλίο αυτό καθώς και για το υπόλοιπο έργο του.

«Εμφιαλώσεις» του Τάσου Βρεττού

Φωτογραφίες-εγκαταστάσεις του Τάσου Βρεττού με τίτλο «Εμφιαλώσεις» παρουσιάζονται στον χώρο Underflow Record Store and Art Gallery (Καλλιρρόης 39, τηλ. 211-4039926) από σήμερα (εγκαίνια στις 21.00). Η συγκεκριμένη σειρά εικόνων σε φωτεινά κουτιά είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2000 στην γκαλερί «Επίκεντρο» στην Αθήνα και στη συνέχεια, με την προσθήκη βίντεο και ειδικής εγκατάστασης, με τη συνεργασία της ομάδας χορού Sine Qua Non και του μουσικού συνόλου «Νίκος Σκαλκώτας», στους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου στα Καμίνια του Πειραιά, στην Κύπρο και στο Βερολίνο.

Στη σειρά αυτή ο Βρεττός ερευνά τον εγκιβωτισμό και την ασυμμετρία, την αιώρηση και τη φθορά, τη δυναμική του σώματος, τις ροπές της μνήμης και τελικά τον διάλογο της εικόνας στις διαφορετικές εκδοχές της.

Αφιέρωμα στον Κωστή Παπαγιώργη

Η σειρά εκδηλώσεων για μεγάλους διανοητές στο «Poems ‘n’ Crimes» (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ. 210-3228839) των Εκδόσεων Γαβριηλίδης συνεχίζεται σήμερα, στις 20.30.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο δοκιμιογράφο Κωστή Παπαγιώργη, που έφυγε τόσο απρόσμενα πριν από λίγους μήνες. Θα γίνουν συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του, θα ακουστούν αποσπάσματα από τα βιβλία του και θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις. Συντονίζει η Λένα Ματσιώρη.

ΘΕΑΤΡΟ Επιλογές

Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη ([email protected])

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ (Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη, 213-0040496). Παρ. – Κυρ. 21.00 (έως 28/6).

«Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ» – Τρεις ηρωίδες σε έναν διαρκή διάλογο μεταξύ Ιστορίας και γλώσσας

Ανάμεσα σε τρεις γλώσσες και δύο ηπείρους, η σκηνοθέτρια Élisabeth Marie (Στρασβούργο), οι ηθοποιοί Ρηνιώ Κυριαζή (Αθήνα) και Selin Altiparmak (Κωνσταντινούπολη), ο μουσικός Cyril Alata, η εικαστικός Raffaëlle Bloch και ένας θεατής εξερευνούν το μυθικό και ιστορικό παρελθόν της Ευρώπης, αναζητώντας, ελλείψει μιας καινούργιας πολιτικής ουτοπίας, τις οδούς της συνύπαρξης και του διαλόγου, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ξαναρχίσουμε να φανταζόμαστε το μέλλον. Η ομάδα φαντάζεται τη συνάντηση τριών γυναικών —της Πενθεσίλειας, της μυθικής βασίλισσας των Αμαζόνων, της Ιούς, της περιπλανώμενης ερωμένης του Δία, και της Μαργαρίτας, της γιατρού από την πρώην Σοβιετική Ενωση που συναντάμε στο έργο της Λευκορωσίδας Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς. Παγιδευμένες σ’ αυτόν τον τόπο από την ίδια την Ιστορία, ψάχνουν, μέσα από την αναγκαστική συνύπαρξή τους, τρόπους να διαφύγουν.

Σκηνοθ.: Élisabeth Marie. Ερμηνεύουν: Selin Altiparmak, Ρηνιώ Κυριαζή.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Νοταρά 56, Εξάρχεια)

«Απνοια» – περφόρμανς, βασισμένη σε κείμενα του Μάριου Ποντίκα. Παίζουν: Β. Κυριακουλάκου, Β. Νούλα, Κ. Τζημούλη. 26-28/6 στις 19.30.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΠΙΔΟΣ (Κουκάκι, 210-5249903)

«Αυτά που λέγονται» – Σκηνική ανάγνωση της «Αστρούλας» του Στρατή Μυριβήλη. Παίζουν: Β. Λέκκα, Μ. Βελέντζας, Μ. Γιαννίκου. 26 και 28/6 στις 21.30.

ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 211-0120936)

«Ο θεός το θέλησε» – Δράμα του Γιώργη Κοντοπόδη. Παίζουν: Α. Μαυρομιχάλη, Δ. Πανταζοπούλου, Λ. Παπαδημητρίου. Πέμ., Κυρ. 21.45 (έως 5/7).

«Το ελεύθερο ζευγάρι» – Κωμωδία των Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε. Παίζουν: Γ. Κοντοπόδης, Ν. Μαμουζέλου. Δευτ., Τρ. 21.45 (έως 30/6).

«Χρωματιστές γυναίκες» – Κοινωνικό του Βασίλη Ζιώγα. Παίζουν: Ξ. Ταβουλαρέα, Β. Πεντζερίδου. Δευτ., Τρ. 19.15.

MECCA BAR RESTAURANT (Ακτή Κουμουνδούρου 62, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210-4220138)

«I love ’90s» – Stand up Comedy. Παίζουν: Εβελίνα Παγκράτη, Κωνσταντίνος Καραγάνης. Πέμ. 21.30 (μόνο για σήμερα).

ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

(Ομήρου 55, Κολωνάκι, 210-3612263)

«Open Studio» – σπονδυλωτή παράσταση των σπουδαστών. Καθημερινά 11.00 – 16.00 (έως 1/7).

(Λασκαράτου 20, Πατήσια, 210-2112135, 6972313738)

«Πιτσιμπούργκο» – Δραματοποιημένη νουβέλα της Σώτης Τριανταφύλλου. Παίζουν: Στρ. Σωπύλη, Αρκ. Ψάλτη. Τετ.-Παρ. 21.00 (έως 10/7).

(Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Πεδίον Αρεως, 210-8237330)

«Χωρίζουμε λέμε» – Κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου. Παίζουν: Μπ. Μάλφα, Ρ. Χαραλαμπίδης, Αλ. Ρήγας. Πέμ.-Κυρ. 21.15.

EL CONVENTO DEL ARTE

(Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο, 210-5200602)

«Wonders of magic» – Ανατρεπτική παράσταση γέλιου, μυστηρίου και μαγείας. Παρ. 26/6 στις 22.00.

ΣΙΝΕΜΑ Επιλογές

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])

«Μακριά από το πλήθος» του Τόμας Βίντερμπεργκ

Με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μάικλ Σιν, Ματίας Σένερτς, Τομ Στέριτζ. Ο Δανός σκηνοθέτης της «Οικογενειακής γιορτής» διασκευάζει Τόμας Χάρντι, σε μια στιβαρή, μπαρόκ, γεμάτη ανθρώπινα πάθη και ερωτισμό εκδοχή, μ’ ένα θαυμάσιο τρίο αντρών και μια θεαματική Κάρεϊ Μάλιγκαν ως εμβληματική Μπάθσιμπα Εβερντιν. CINE ΨΥΧΙΚΟ, ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ, VILLAGE MALL, VILLAGE PENTH, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ

«Η οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό

Με τους Λουάν Εμερά, Καρίν Βιάρ, Φρανσουά Νταμιέν, Ερίκ Ελμοσνινό. Γαλλική τρυφερή κωμωδία με ηρωίδα μια έφηβη που, ενώ μεγαλώνει σε μια οικογένεια κωφαλάλων, ανακαλύπτει ότι έχει ταλέντο στο τραγούδι. Διασκεδαστική και συγκινητική ιστορία της ενηλικίωσης μιας ολόκληρης οικογένειας! ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟ, ΑΘΗΝΑΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΛΑΟΥΡΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, CINE ΔΑΦΝΗ, ΟΡΦΕΥΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑ, ΒΑΡΚΙΖΑ, ΣΙΣΣΥ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, STER COOL ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, ΑΛΕΞ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ, ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ, VILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ

♦ Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πρόγραμμα των κινηματογράφων και των θεάτρων.