Κατά ριπάς συνεχίζει να πυροβολεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας την τακτική του «σκληρού ροκ» και των μετωπικών επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Απώτερος σκοπός, να καταστούν εμφανή τα αδιέξοδα, οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες και εν τέλει «το ανύπαρκτο σχέδιο» του κυβερνητικού σχήματος, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» κορυφαία στελέχη της ομάδας των συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αιχμή του δόρατος για το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει η μη ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας με τους εταίρους, επιλογή που για το ΠΑΣΟΚ συνιστά παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. «Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και αποφεύγει τη Βουλή γιατί φοβάται τις αντιδράσεις βουλευτών της αλλά και υπουργών και γιατί θέλει να συντηρεί το ψέμα ότι αυτή δεν δεσμεύεται από το τρέχον πρόγραμμα και δεν υπερψήφισε αυτά που κατηγορούσε» ήταν η «ανάγνωση» του Κινήματος σχετικά με τις κυβερνητικές πρακτικές.
Νέο πεδίο εκτόξευσης σφοδρών πυρών αποτελεί από χθες το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς στο ΠΑΣΟΚ έσπευσαν -σε πολύ σκληρή γλώσσα- να κάνουν λόγο για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών. «Με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων παίζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πουλήσει τα “φύκια” του σχεδίου νόμου της ως “μεταξωτές κορδέλες”», υποστήριξε το γραφείο Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας ότι πρώτον, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την επέκταση και εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αφορά 700.000 πολίτες οι οποίοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεύτερον, δεν περιέχει καμία δέσμευση για το πόσοι και ποιοι δικαιούνται δωρεάν σίτιση και δωρεάν ρεύμα.
«Το νομοσχέδιο φαίνεται να αγνοεί παντελώς τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά 600.000 νοικοκυριά, οι δε 300.000 δικαιούχοι της δωρεάν σίτισης και οι 300.000 δικαιούχοι του δωρεάν ρεύματος μετατρέπονται σε μαγική εικόνα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν έντονη ανησυχία και για το πρόβλημα ρευστότητας στα κρατικά ταμεία, το οποίο γιγαντώνεται εξαιτίας των «σπασμωδικών» ενεργειών των αρμόδιων οικονομικών παραγόντων που καταγγέλλονται ως «κινήσεις πανικού». Για τη δε απόφαση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισήμαιναν ότι ισοδυναμεί με προσπάθεια «να μπει χέρι» στα διαθέσιμα των οργανισμών, ενώ ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας να μάθουν αν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα ασφαλιστικά ταμεία, κατέθεσαν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου και Γ. Δριβελέγκας.
