Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μοντέλα ποσοτικής χαλάρωσης συζητούσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης στην περιβόητη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Φρανκ- φούρτη την περασμένη Τετάρτη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται ανώνυμες μαρτυρίες αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας του ευρώ οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τους παραπάνω, το προσωπικό της ΕΚΤ παρουσίασε στους εθνικούς κεντρικούς τραπεζίτες μοντέλα αγορών κρατικών ομολόγων και άλλων καλυμμένων τίτλων συνολικού ύψους μικρότερου των 500 δισ. ευρώ – στο πλαίσιο των σχεδίων που εξετάζει το Δ.Σ. για τη χορήγηση μεγαλύτερης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης προκειμένου να τονωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας και να αντιμετωπιστούν η παρατεταμένη στασιμότητα και ο κίνδυνος αποπληθωριστικού σπιράλ.

Στα εν λόγω μοντέλα περιλαμβάνονταν αγορές μόνο κρατικών ομολόγων που αξιολογούνται από τους οίκους με ΑΑΑ ή τουλάχιστον ΒΒΒ, όχι όμως ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης όπως τα ελληνικά.

Πάντως οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών -από τους οποίους ζητήθηκε να μην εκφράσουν γνώμη για τις επιλογές που παρουσιάστηκαν- δεν έλαβαν καμία οριστική απόφαση. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου. Ωστόσο έγκυροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα η ΕΚΤ θα καθυστερήσει (λόγω και των ελληνικών εκλογών) την ανακοίνωση της τελικής μορφής που θα έχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τη μεθεπόμενη συνάντηση του Δ.Σ. της στις αρχές Μαρτίου.