ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αδάμ Αδαμόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η ταινία «Η σωφερίνα» σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου (1964) και σενάριο του Γεωργίου Ρούσσου, βασίστηκε σε θεατρικό έργο του δεύτερου με τίτλο «Το πρώτο ψέμα». Η ταινία έχει προβληθεί τόσες πολλές φορές στην ελληνική τηλεόραση που η υπόθεσή της είναι πασίγνωστη: η Μαίρη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) που ζει με τον Νίκο (Αλέκος Αλεξανδράκης) έναν ευτυχισμένο τακτοποιημένο και ανέφελο συζυγικό βίο, δανείζει στη φίλη της Λιλή (Μάρω Κοντού) το οικογενειακό αυτοκίνητο προκειμένου η τελευταία να το χρησιμοποιήσει για να μεταβεί σε εξωσυζυγικό ερωτικό ραντεβού.

Η υπόθεση περιπλέκεται απροσδόκητα λόγω ενός αυτοκινητικού ατυχήματος και όλων όσα ακολουθούν για τη συγκάλυψή του. Προκειμένου να καλύψει τη Λιλή, η Μαίρη αναγκάζεται να πει στον Νίκο ένα πρώτο ψέμα: ότι η ίδια τράκαρε το αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, για να καλύψει το πρώτο της ψέμα η Μαίρη αναγκάζεται να πει ολοένα και περισσότερα και μεγαλύτερα ψέματα, σε σημείο που τελικά, όταν αποκαλύπτεται ενώπιον του δικαστηρίου η αλήθεια και η συνέργεια των δύο φιλενάδων στην πλεκτάνη για να συγκαλύψουν την υπόθεση, ο γάμος της Μαίρης να τεθεί σε δοκιμασία.

Πολλά είναι τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τη συγκεκριμένη ταινία, που εντάσσεται σε μια παράδοση της εποχής της, δηλαδή την κινηματογραφική μεταφορά επιτυχημένων θεατρικών έργων. Πρώτον, ότι από τον τίτλο της παίρνει θέση σε αυτό που στις μέρες μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σχετικά με τη γραμματικά ορθή απόδοση των έμφυλων ιδιοτήτων («η σωφερίνα», αντί «η σωφέρ», κατά το «ο σωφέρ»).

Δεύτερον, γιατί αποδεικνύει ότι ακόμα και το πιο αθώο, μικρό, πρώτο ψεματάκι προκειμένου να συγκαλυφθεί μια υπόθεση μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες επιπλοκές και τερατώδη ψέματα: θα χρειαστεί να εφευρεθεί και να λειτουργήσει ένα δεύτερο μεγαλύτερο ψέμα, στη συνέχεια ένα τρίτο ακόμα μεγαλύτερο κ.ο.κ.

Για την υπόθεση των υποκλοπών, ακούσαμε (Αύγουστος 2022) διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, με μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, να δηλώνει ότι «ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ». Ητοι, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, σχεδιάστηκε και επιχειρήθηκε μια συντονισμένη προσπάθεια ολικής απεμπλοκής του πρωθυπουργού από την υπόθεση.

Οπως και στην ταινία, το ένα έφερε το άλλο και η υπόθεση δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί: μόνο που τώρα δεν είναι εμπλεκόμενη μόνο η ΕΥΠ και ο πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενός της, αλλά και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπως και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδό της.

*(Ph.D.)2, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης