Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

H έκθεση που πραγματοποιείται στον χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο κέντρο της πόλης, Circuits and Currents από 8 εως 26 Νοεμβρίου εξετάζει την έννοια της ευδαιμονίας με την ευρεία πολιτική της διάσταση και έχει τίτλο «Η Διαρκής Ευδαιμονία στην Πόλη».

«Μια νέα «ευαισθησία» θα μπορούσε να γεννηθεί και να ορίζει τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Μια ευαισθησία τόσο ιδιαίτερη για το πνεύμα του τόπου, όσο και για το σχεσιακό πλέγμα των αλληλοσυνδεόμενων πολιτισμικών στοιχείων, που βρίσκονται σε συνεχή ροή και κίνηση εντός της. Σε αυτό το χαοτικό πλέγμα συνδέσεων, που ορίζει οικονομικές ζώνες, πολιτικές ζώνες αλλά και τοπία ιδεών, ο δυναμικός και αστικός δημόσιος χώρος γεννάει ουτοπίες δίπλα σε δυστοπίες», επισημαίνει η Μαργαρίτα Καταγά που επιμελείται την εκθεση μαζί με την Ελίνα Θεοδωροπούλου.

«Τα έργα της έκθεσης εκφράζουν τόσο ουτοπίες όσο και δυστοπίες, και διευρευνούν το κοινωνικό φαντασιακό στοιχείο της πόλης και πως διαμορφώνεται το επιθυμητικό στοιχείο μέσα της. Για μια ουτοπική θεμελίωση και εξέλιξη της “διαρκούς” ευδαιμονίας στον αστικό χωροχρόνο».

Η Ελίνα Θεοδωροπούλου συμπληρώνει: «Διαφορετικές φωνές ενώνονται για να δημιουργήσουν την ευδαιμονία μέσω της πολυφωνίας. Ένα μωσαϊκό από διαφορετικές δράσεις με εικαστικ@ που διαδρούν με τον χώρο με πολλαπλούς τρόπους  και εκφράσεις. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπαχτίν: “Η αυθεντική ανθρώπινη ζωή είναι ο διάλογος ανοιχτού τέλους. Η ζωή από την φύση της είναι διαλεκτική. Το να ζεις σημαίνει να συμμετέχεις στον διάλογο  να θέτεις ερωτήσεις, να προσέχεις, ν’ απαντάς. Σε αυτόν τον διάλογο συμμετέχει ολοκληρωτικά και για όλη του την ζωή ένας άνθρωπος με  τα μάτια, τα χείλη, τα χέρια, την ψυχή, το πνεύμα με όλον του τον κορμό και όλο του το είναι”.

Διαλεκτική αντί μονόλογος, εσωτερικές συγκρούσεις και αντιφάσεις συνθέτουν μία έντονη δυναμική που ελπίζουμε να προχωρήσουν την σκέψη του θεατή, ο οποίος μπαίνει στον διάλογο και γίνεται μέρος του.

Ευδαιμονία σύμφωνα με τον Επίκουρο είναι η κατάσταση γαλήνης και ευτυχίας που προκύπτει από την απουσία του πόνου και του φόβου. Έλεγε ο Επίκουρος “μη προσποιείστε ότι φιλοσοφείτε, αλλά να φιλοσοφείτε πραγματικά, γιατί  δεν έχουμε ανάγκη του να νομίζουμε ότι υγιαίνουμε αλλά να υγιαίνουμε στα αλήθεια”.

Αυτή η έκθεση έχει στόχο την ευδαιμονία του κάθε ατόμου, αλλά και του συνόλου. Γιατί   η εξάλειψη του πόνου και του φόβου,  μας βοηθάει να αντισταθούμε δημιουργώντας επικούρειους κήπους».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Παναγιώτης Βορριάς ,Βάσω Γκαβαϊσέ, Γιάννης Γρηγοριάδης, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Ντόρα Θεοδωροπούλου, Νίκος Κανόγλου, Κλειτία Κοκαλάρη,Όλγα Κωνσταντινίδου, Βασιλική Λευκαδίτη, Ανδρέας Λυμπεράτος, Γιώργος Μηλιώρης, Γιώργος Παπαδάτος, Ελένη Παπαϊωάννου, Χρήστος Πόνης, Μάνος Σακλάς, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιώργος Σταμκόπουλος.

Πρόγραμμα έκθεσης:

12|11: Ξενάγηση με τα συμμετέχοντα άτομα

13|11: Performance ΣΥΝ+ΕΡΓΑΣΙΑ-Αιμιλία Μπουρίτη, Παρέμβαση: Μπία Παπαδοπούλου

14|11: Συζήτηση / Παρουσίαση: Παναγιώτης Δαραμάρας, Kώστας Ντάφλος,  Άννα Τσουλούφη, Performance: Μαίρη Ζυγούρη

15|11: Συζήτηση / Παρουσίαση: Φώτης Καγγελάρης, Ασπασία Κουζούπη, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Performative Talk: Σελάνα Βροντή

20|11: Συζήτηση / Παρουσίαση: Κωστής Βελώνης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Ντόρα Θεoδωροπούλου, Βασίλης Μηλιάς, Μανώλης Οικονόμου, Νέλυ Παλαιογιάνν

21|11: Προβολή ταινίας «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη

22|11: Συζήτηση / Παρουσίαση: Μαρία Θεοδώρου, Ανθή Κοσμά, Ιουλία Λεβεντοπούλου (μέλοςτης Urbana), Performance: Ελένη Τζιρζιλάκη

25|11: Ξενάγηση με τα συμμετέχοντα άτομα. Συζήτηση / Παρουσίαση: Δημήτρη Θεοδωρόπουλος, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Μαργαρίτα Καταγά

26|11: Finissage

Πληροφορίες:

Επιστημονική υποστήριξη: Γιώργος Καζάζης & Θεοδωροπούλου. Οργάνωση παραγωγής: Ελίνα Θεοδωροπούλου, Ντόρα Θεοδωροπούλου, Μαργαρίτα Καταγά & Νέλυ Παλαιογιάννη. Οργάνωση ομιλιών & performances: Ελίνα Θεοδωροπούλου & Ντόρα Θεοδωροπούλου.

CIRCUITS AND CURRENTS Νοταρά και Τοσίτσα 13. Ώρες λειτουργίας : 17:00 – 22:00 τις ημέρες των εκδηλώσεων. Οι συζητήσεις / παρουσιάσεις ξεκινούν στις 18.00. Είσοδος ελεύθερη. Εως 26.11.2025