ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Παπαδημητρίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για σκάνδαλο κόστους εκατομμυρίων ευρώ έκανε λόγο σε δηλώσεις του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Σωκράτης Φάμελλος, την ώρα που ο Αλέξης Χαρίτσης μιλούσε για «άνδρο αδιαφάνειας και διαφθοράς», ενώ επικαλέστηκε και το χθεσινό βασικό θέμα της «Εφ.Συν.».

Σε συνέντευξή του, αναλυτικά, στην ΕΡΤ Λάρισας, εν μέσω περιοδείας του στη θεσσαλική πόλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε πως πρόκειται για «ένα σκάνδαλο που αφορά τη διαχείριση δισεκατομμυρίων και σίγουρα έχει κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη χώρα». Και συνέχισε λέγοντας πως «από τη μια μεριά η χώρα απαξιώνεται ξανά στο εξωτερικό και, ταυτόχρονα, υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή, διότι υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι στην ιστορία του σκανδάλου. Υπάρχει κεντρική πολιτική ευθύνη της Ν.Δ., διότι οι υπουργοί της Ν.Δ. τα ήξεραν», υποστήριξε ακόμη, προσθέτοντας ότι αναμένει τις κινήσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέως.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε, όμως, κι άλλες αιχμές να αφήσει, πρώτα για την κυβερνητική απόφαση απορρόφησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ: «Είναι απαράδεκτη η ρύθμιση. […] Οδηγεί σε συγκάλυψη του σκανδάλου και δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις». Ενώ σε δεύτερο χρόνο επέκρινε την ελληνική Δικαιοσύνη γιατί «δεν έχει λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον έχει δημοσιοποιηθεί, υπήρχαν και δημοσιεύματα και καταγγελίες και κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Εξέλιξη για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε και στη Βουλή χθες, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων, εκεί όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Διονύσης Καλαματιανός έθεσε το αίτημα να συνεδριάσει αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Σωκράτη Φάμελλου με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εν λόγω ερώτηση έχει ήδη προωθηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.

Θέση στο θέμα πήρε και η Νέα Αριστερά, διά του προέδρου της: «Επί έξι ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε άνδρο αδιαφάνειας και διαφθοράς. Και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή άθλια κατάσταση του Οργανισμού; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα μας κατηγορείται για απάτη σε βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού; Είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε άσχετο φορέα, όπως η ΑΑΔΕ, ναι ή όχι; – όπως λέει σήμερα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”».

Και βεβαίως, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, «πάνω από όλα, ποιος τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο για τα πρόστιμα που έρχονται στη χώρα; Δυστυχώς, την απάντηση τη γνωρίζουμε. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι αγρότες και θα το πληρώσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Και οι ευθύνες για αυτό είναι τεράστιες και συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Το ονοματεπώνυμο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πέντε υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας». Και, εν κατακλείδι, «κύριε Μητσοτάκη, έχετε μετατρέψει τη συγκάλυψη σε επάγγελμα», δήλωσε, υποσχόμενος ότι η Νέα Αριστερά θα κάνει το παν για την αποκάλυψη της αλήθειας.