Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ορμητική είσοδο της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο. Η Ευρώπη γέμισε πετροδόλαρα και αρκετοί ποδοσφαιριστές ποιότητας επέλεξαν να μετακινηθούν προς την αραβική χερσόνησο.

Ομως το πρότζεκτ που τόσο φιλόδοξα ξεκίνησε πέρσι, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα φέτος, λόγω του χάσματος ανάμεσα στις ομάδες. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι «ευημερούντες», δηλαδή οι τέσσερις σύλλογοι που λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του PIF (Public Investment Fund), άρα στηρίζονται επίσημα από το κράτος: είναι οι Αλ Νασρ, Αλ Χιλάλ, Αλ Αχλί και Αλ Ιτιχάντ. Επίσης στην ίδια κατηγορία τοποθετούνται η Αλ Καντσιά, που χρηματοδοτείται από τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco και η Αλ Ετιφάκ που χαίρει κρατικής εύνοιας λόγω οικογενειακών δεσμών της διοίκησής της με το παλάτι.

Οι σύλλογοι της άλλης πλευράς περνούν κρίση. Για παράδειγμα, η Αλ Βεχντά διαθέτει -και μπορεί να πληρώσει- μόλις 14 ποδοσφαιριστές για να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή η Αλ Ιτιχάντ απέκτησε πρόσφατα τον Μουσά Ντιαμπί από την Αστον Βίλα έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Αυτή η εικόνα αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στον αγωνιστικό χώρο, στο πρωτάθλημα που ξεκινάει από σήμερα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας ζητούν σωστή διανομή των χρημάτων που προορίζονται για το ποδόσφαιρο σε όλους τους συλλόγους, ώστε να είναι πιο δίκαιος ο ανταγωνισμός και πιο ξεκάθαρα τα κριτήρια.

Βέβαια ούτε στην πλευρά του μπόλικου χρήματος είναι παραδεισένια τα πράγματα. Εκεί «σκοτώνονται» για το ποια από τις τέσσερις ομάδες (πέντε, αν προσθέσει κανείς την Αλ Ετιφάκ) ευνοείται περισσότερο από το PIF. Στην Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, για παράδειγμα, επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μεταγραφές λόγω Financial Fair Play. Και αυτή φωνάζει, επειδή δεν έγινε το ίδιο με την Αλ Χιλάλ- το αντίθετο μάλιστα, η πρωταθλήτρια του 2023-24 ξόδεψε πάνω από 200 εκατ. ευρώ χωρίς κανέναν περιορισμό στις μεγάλες περσινές μεταγραφές της.