Την ώρα που μικροί-μεγάλοι ασθενείς και οι οικογένειές τους βιώνουν καθημερινά τραγικές καταστάσεις εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το υπουργείο Υγείας μετά τις σημαντικές απώλειες του κόμματός του στις ευρωεκλογές, κάνοντας ακόμα ένα σόου προκειμένου να πείσει ότι στο επίκεντρο των πολιτικών της Ν.Δ. είναι η Υγεία.
Ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποδείξει έμπρακτα ότι (και) η Υγεία είναι εμπόρευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας μας λένε… παραμύθια ότι δήθεν «η αναβάθμιση και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης» όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προήδρευσε σύσκεψης με παρόντες τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τους υφυπουργούς Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη.
Γενικολογίες
Ο ίδιος μίλησε ακόμα για υλοποίηση ενός πλαισίου «τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της υγείας», όπως είπε, αναφερόμενος στη συνέχεια γενικόλογα σε μεταρρυθμίσεις «υποδομών που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης», άλλες που «έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη διαδικασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές». Ο πρωθυπουργός έκανε «ειδική μνεία στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημόσια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις» και τον αγαπημένο του «υγιεινό τρόπο ζωής», εξαίροντας την ατομική ευθύνη. Αλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, «η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου».
Κατά τα άλλα στις δηλώσεις του παίνεψε την «πολύ καλή ομάδα του υπουργείου Υγείας» αλλά και τον εαυτό του φυσικά, που παρακολουθεί προσωπικά το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, «θα έλεγα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι το κάνω σε άλλα υπουργεία», και προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν οι… αιφνιδιαστικές επισκέψεις του στις δομές υγείας: «Μην αιφνιδιαστείτε, για καλό είναι, να μπορούμε και εμείς να διαπιστώνουμε αν όλα αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε με την απαραίτητη συνέπεια».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στους ασθενείς και την «κατεύθυνση», όπως είπε, που έδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να ακούμε τους ασθενείς, να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά και τι κάνουμε καλά».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης εξομολογήθηκε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να περνάς την επισκόπηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργός Υγείας, διότι τυγχάνει να ξέρει άριστα τα θέματα της Υγείας» και δήλωσε «υπερήφανος γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια»!
Στη συνέχεια έκανε μια γενική αναφορά στην «απόδοση των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου πετύχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια», χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των χειρουργείων, ούτε με την περίοδο με την οποία συγκρίνει αυτή την «απόδοση-ρεκόρ», δεδομένου ότι για σχεδόν δύο χρόνια το ΕΣΥ είχε… κοβιντοποιηθεί, δηλαδή είχε αναστείλει κάθε άλλη λειτουργία εκτός από την αντιμετώπιση του ιού της πανδημίας με τραγικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναζήτηση τρόπων από την κυβέρνηση για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις άγονες περιοχές στις οποίες προσμετρώνται και τα νησιά εν μέσω της τουριστικής περιόδου, λέγοντας πως «νομίζω ότι βρήκαμε αρκετές λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί για να τους προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα», χωρίς πάλι να αποκαλύπτει τις νέες αυτές ιδέες. Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τη διαχρονική του στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τη μεγάλη φροντίδα που δείχνει στο υπουργείο μας στο να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών».
