Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Είδα το Νεστορίδη να σουτάρει φάουλ και η μπάλα ενώ φαινόταν ότι είχε πορεία προς την αγκαλιά του αντιπάλου τερματοφύλακα, να του ξεγλιστρά και να καταλήγει στα δίχτυα» και «χάρηκε η ψυχή μου το δίδυμο Σπύρου Πομώνη – Μίμη Παπαϊωάννου να ξεσηκώνει το γήπεδο με το ένα-δύο, μαγικοί στο άγγισμα της μπάλας, σε μια παράξενη συμφωνία δύο εντελώς ακραία αντίθετων προσωπικοτήτων».

Δυο «στιγμιότυπα» μόνο από τις ιστορίες του Γιώργου Γεωργαμλή από το βιβλίο του «Πιτσιρίκος στο γήπεδο», εκδόσεις «Το καφέ παλιοβιβλίο», Νέα Φιλαδέλφεια, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου στη Νέα Ερυθραία, στο καφέ Chester, στις 8 το βράδυ, Καζαντζάκη και Σκουφά.

Το βιβλίο μιλάει για την ομορφιά του ποδοσφαίρου, κυρίως τα χρόνια της δεκαετίας του 1960-1970, που ο συγγραφέας μαζί με τα άλλα παιδιά της προσφυγικής Νέας Φιλαδέλφειας μεγάλωναν γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Όπως, μεγάλωναν και τα άλλα παιδιά σε άλλες γειτονιές που δίπλα τους υπήρχε ένα γήπεδο, στο Φάληρο, στη Λεωφόρο, στη Νέα Σμύρνη, στην Τούμπα, στου Χαριλάου και αλλού.

Μέσα από τα μάτια του παιδιού πέρασαν ιστορικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μια εποχή κάπως πιο ρομαντική, ίσως και περισσότερο αγνή.

Ο συγγραφέας, ποδοσφαιριστής για ένα διάστημα ο ίδιος, πριν τον κερδίσει η γαλλική φιλολογία, επισημαίνει ότι μέσα από το βιβλίο του θέλει να θυμίσει την ομορφιά του ποδοσφαίρου και την ανάγκη για φίλαθλη παιδεία.

Αλλά το βιβλίο είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

Στην παρουσίαση τη Δευτέρα, εκτός από τον ίδιο, θα μιλήσουν:

  • Λίλα Δημάκη, φιλόλογος
  • Γιώργος Κασναφέρης, πρ. διαιτητής ποδοσφαίρου
  • Γιάννης Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος ΕΡΑ σπορ.

Αποσπάσματα από τον «Πιτσιρίκο»

… Η μάντρα επί της οδού Φωκών, πίσω από το τέρμα στο νότιο τμήμα του γηπέδου που γειτονεύει με την εκκλησία της αγίας Τριάδας, ήταν απλά απαγορευτική για τον πιτσιρίκο της δεκαετίας του 1960 που λαχταρούσε να δει τους δικούς του «ήρωες της Κυριακής». Ούτε να πηδήξει για να μπει μέσα στο γήπεδο, ούτε να σκαρφαλώσει μπορούσε ώστε κρεμασμένος έξω ή έστω ακροβολισμένος καβάλα να παρακολουθήσει την ποδοσφαιρική αναμέτρηση…

… Είδα κτύπημα κόρνερ του, η μπάλα να ταξιδεύει προς τα δίκτυα φορτωμένη φάλτσα…

… Τη λήξη του αγώνα ακολουθούσαν άλλα δύο βασικά τελετουργικά. Η κυκλοφορία «κηδειόσημου», όπως λέγαμε το «αγγελτήριο Θανάτου», όπου αναγραφόταν στο τυπικό κείμενο ότι η τάδε ομάδα αποδήμησε… οι λοιποί συγγενείς και τα σχετικά.