ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ελένη Καρασαββίδου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Εάν δεν πιστεύετε ότι η προσευχή μπορεί να λύσει το πρόβλημα τότε δεν πιστεύετε σε έναν παντοδύναμο Θεό που αποφασίζει για τις ζωές μας». Η απίστευτη δήλωση έγινε λίγο μετά το νέο μακελειό στο Αλεν του Τέξας κι ανήκει στον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Κιθ Σελφ.

Το Αλεν, στο βαθύ υπογάστριο του αμερικάνικου νότου, είχε συνδεθεί και με μια άλλη μαζική δολοφονία, όταν στα 2019 ο Πάτρικ Κρούσιους (για τον οποίον αρνήθηκαν τη θανατική ποινή σε αντίθεση με Αφροαμερικανούς για «ελαφρύτερα» εγκλήματα) μόλις 21 ετών τότε, οδήγησε 11 ώρες για να δολοφονήσει στο Ελ Πάσο τούς κατά βάση μεξικανικής καταγωγής πελάτες ενός πολυκαταστήματος σκοτώνοντας 23 και τραυματίζοντας δεκάδες.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από το τελευταίο περιστατικό, σε μία άλλη μαζική δολοφονία, ο δράστης δολοφόνησε κυρίως γυναίκες. Είναι ενδιαφέρον πάντως πως ενώ οι ρητορικές των ακροδεξιών προσπαθούν να συνδέσουν μονοσήμαντα το φαινόμενο με την «πολιτική ανοιχτών συνόρων», σύμφωνα με τα στατιστικά, από τα σχολεία ώς τα εμπορικά κέντρα, τα πρώτιστα θύματα είναι άνθρωποι που εκπροσωπούν ετερότητες, είτε σε καταγωγή είτε στο φύλο ή στη σεξουαλικότητα.

Ερευνητές του σκοτεινού διαδικτύου (όπως ξαναγράψαμε) έχουν επισημάνει τη μέγιστη συμβολή του στο φαινόμενο, καταγράφοντας (σε διαλόγους που βρίθουν από μνησικακία, μισογυνισμό, μισανθρωπία, ρατσισμό και αποθέωση του «παλιού τακτοποιημένου κόσμου») ένα γενικευμένο κοινωνικό μίσος κατά των «αδύναμων άλλων» από όσους αδυνατούν ή επιλέγουν να μην προσεγγίσουν κριτικά και με ενσυναίσθηση τα κοινωνικά φαινόμενα, περιστρέφοντάς τα -με έναν απόλυτα κυνικό αυτοαναφορικό τρόπο- γύρω από τις προσωπικές ανάγκες τους για «ασφάλεια» ή «επιτυχία», τις οποίες οι άλλες μα και οι άλλοι αρνούνται να αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσες, αξίζοντας ακόμη και τον θάνατο γι’ αυτό.

Ινστιτούτα που ασχολούνται με το ανερχόμενο φαινόμενο, όπως το American Southern Poverty Law Center, περιέλαβαν το dark web στη λίστα με τις ομάδες μίσους και τρομοκρατίας, ενώ το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους της Αγγλίας δημοσίευσε μια αναφορά μόλις πέρυσι σχετικά με το dark web της manosphere και των διάσπαρτων παραφυάδων, σύμφωνα με την οποία ένα θετικό δημοσίευμα για βιασμό ανέβαινε κάθε 29 λεπτά και η λέξη «σκοτώστε» χρησιμοποιήθηκε κατά μέσον όρο 1.181 φορές ανά μήνα.

Αντιλαμβανόμενοι τις κοινωνικές σχέσεις ως ένα νέο επιθετικό βιντεοπαιχνίδι με όρους παλιάς διαφήμισης, φέρνουν στην επιφάνεια την ανταγωνιστική ρηχότητα και μισανθρωπία ενός ολόκληρου συστήματος που σε ακραίες περιπτώσεις αντίδρασης στις κοινωνικές μεταβολές, αναδιπλώνεται, δημιουργεί αφηγήσεις μίσους και βγαίνει πότε πότε από τη σπηλιά, στην οποία αυτοοργανώνεται, στους δρόμους με το όπλο στο χέρι ή την μπότα στο κράσπεδο.