Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Α. Σκέρτσος ρωτήθηκε μεταξύ άλλων αν θα παραμείνει η ΕΥΠ στην εποπτεία του πρωθυπουργού σε περίπτωση επανεκλογής του. «Δεν έχουμε κάποιο αντίθετο πλάνο. Σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες (η αντίστοιχη υπηρεσία) είναι στην καγκελαρία, για παράδειγμα, ή στην Ιταλία είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού».
Δεν κάνει λάθος ο κ. Σκέρτσος στο ότι οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, ούτε στο ότι στη Γερμανία και στην Ιταλία εποπτεύονται (αλλά φυσικά δεν καθοδηγούνται) από τον καγκελάριο και τον πρωθυπουργό, αντιστοίχως.
Το θέμα όμως είναι ότι σε καμία από τις χώρες αυτές δεν υπογράφονται κατά χιλιάδες οι εντολές παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και πολιτών με την αιτιολογία του εθνικά ύποπτου.
Σε καμιά από τις χώρες αυτές δεν παραμένουν σε πλήρη άγνοια οι αρμόδιες επιτροπές των Κοινοβουλίων τους, με την ίδια την κυβέρνηση να μπλοκάρει την εξέταση μαρτύρων που ευθύνονται για τα «λάθη», σε καμία από τις χώρες αυτές δεν διορίζεται ο εποπτεύων εισαγγελέας από την κυβέρνηση, ούτε φυσικά εμποδίζονται οι Ανεξάρτητες Αρχές στο έργο τους.
Στις χώρες αυτές δεν υπήρξε ανάλογο «Κυριάκος Gate» με «συμβεβλημένο» και εξαγόμενο παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ακριβώς για τον λόγο αυτό χρειάστηκε να διερευνήσει η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή τις αποκαλύψεις για τις παραβιάσεις του απορρήτου της επικοινωνιών.
Ο κ. Σκέρτσος στη συνέχεια, αφού φρόντισε να δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη, υποβάθμισε το εξευτελιστικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη πόρισμα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) διότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το λάθος του και βεβαίωσε ότι θα το διορθώσει!
Τη «διόρθωση» την είδαν όλοι οι πολίτες με τον νέο νόμο για την ΕΥΠ που καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης και που πρακτικά εξοβελίζει την ΑΔΑΕ από την επιτροπή ελέγχου εφόσον το Μαξίμου διορίζει τα δύο από τα τρία μέλη της, ενώ ουσιαστικά απαγορεύει στον κάθε παρακολουθούμενο εθνικά ύποπτο τη δυνατότητα να λάβει εκ των υστέρων πλήρη γνώση του υλικού που υπέκλεψε η ΕΥΠ και της αιτίας παρακολούθησης.
Αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε κάποια αντιπαλότητα με την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ούτε θεωρούμε ότι πρέπει να κρυφτούμε πίσω από αυτό που έχει γίνει», έσπευσε αμέσως μετά να την «αδειάσει» λέγοντας: «Δεν μπορεί να κάνει τον δικαστή ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, ούτε ορισμένες επιτροπές από το Ευρωκοινοβούλιο με σύνθεση όπως στην περίπτωσή της (PEGA), που ουσιαστικά “γέρνει” υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Οταν δε ρωτήθηκε για το αν θα ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις της επιτροπής, προσέφυγε στα συνηθισμένο κυβερνητικό σπορ «η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και έχουμε ζητήσει να γίνει το ταχύτερο δυνατό η διαλεύκανση. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Εφτασε δε να πει, αφήνοντας εμβρόντητους τους δημοσιογράφους, ότι «υπάρχει πολιτική στοχοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εμείς δεν θα κάνουμε φασαρία γι’ αυτό!».
