ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ακρίβεια, αισχροκέρδεια και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι τα τρία θέματα που κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έως τις εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα από την περιοδεία του στη Θεσσαλία να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία» και στέλνοντας το μήνυμα πως όλα αυτά θα αλλάξουν με μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Ξεκινώντας από τους πλειστηριασμούς, εδώ και μία εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αναστολή τους έως τις εκλογές με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ την Πέμπτη συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, εκφράζοντας την ανησυχία του και τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι η ακρίβεια και τα όσα συμβαίνουν με το ιδιωτικό χρέος από την πανδημία και μετά απειλούν να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων που θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης με τον κ. Στουρνάρα και αφού συζήτησαν για τα δεδομένα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως επίσης και για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, επικεντρώθηκαν στον ρόλο των τραπεζών. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «δεν είναι ανεκτή συνθήκη» για τις τράπεζες να παρουσιάζουν υπερκέρδη και να μοιράζουν αφειδώς γενναία μερίσματα τους μετόχους τους και ταυτόχρονα να αρνούνται να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι τράπεζες έχουν βγάλει ήδη περί τα 2,2 δισ. ευρώ κέρδη από το πρόγραμμα PEPP (κέρδη από ελληνικά ομόλογα μέσω swap από τον ΟΔΔΗΧ), αλλά και τα κέρδη ύψους 3,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν συγκεντρωτικά οι τράπεζες από τη διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων με εκείνα των καταθέσεων. Τούτων δοθέντων ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα ακολουθήσει άλλη πολιτική απέναντι στις τράπεζες, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εντός των επόμενων ημερών μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για το θέμα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, με τα ίδια θέματα ασχολήθηκε και χθες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και συνομιλώντας με αγρότες, κτηνοτρόφους, αλλά και παραγωγούς της πρωτογενούς παραγωγής. Μιλώντας σε παραγωγούς στη Φιλύρα Τρικάλων υπογράμμισε ότι «για τον κόσμο της παραγωγής, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες το δίλημμα πλέον είναι υπαρξιακό, διότι το κόστος της παραγωγής καθιστά απολύτως ασύμφορο το να μένουν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και να παράγουν».

Επιπλέον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κόσμου. «Οταν οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί για τις μονάδες παραγωγής και οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί δύο και τρεις και φορές επάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι στο απροχώρητο» είπε και αναφέρθηκε ειδικά στην τεράστια απόκλιση τιμών παραγωγού – τιμών καταναλωτή, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat οι τιμές που δίνει ο παραγωγός από το χωράφι με τις τιμές που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι μεσοσταθμικά είναι 300% η διαφορά».

Οπως είναι αναμενόμενο, τα ανωτέρω οδηγούν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που το τελευταίο διάστημα ειδικά τείνουν να γίνουν κανονικότητα και όχι η εξαίρεση. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική που έχει στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και οι ισχυροί και να χάνει η μεγάλη πλειοψηφία». Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ιδιωτικό χρέος.

«Εχουμε σχέδιο. Να προστατεύσουμε τον ιδιοκτήτη, την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Και να δώσουμε τη δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την περιουσία τους» και κατέληξε λέγοντας: «Να ξέρει λοιπόν ο ελληνικός λαός ότι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της αναδιανομής του πλούτου υπάρχει σχέδιο προστασίας και να γνωρίζετε πάρα πού καλά κι εσείς, αλλά και οι συντοπίτες σας εδώ, ότι δεν θα σας αφήσει μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος μόνους σας απέναντι στους «Πάτσηδες», τους αετονύχηδες που θέλουν να σας λεηλατήσουν».

Σήμερα τα ψηφοδέλτια

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκειμένου να εγκρίνει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της θλιβερής είδησης της απώλειας του Νεκτάριου Σαντορινιού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα σε μεγάλο ποσοστό, ενώ για το τέλος θα μείνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τα ονόματα που ακούγονται και γράφονται είναι πολλά, ειδικά εκείνα των νέων υποψηφιοτήτων, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις.