Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρόεδρος της Credit Suisse ζήτησε σήμερα συγγνώμη που οδήγησε την τράπεζα στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς αντιμετώπισε την οργή των μετόχων για το ξαφνικό λουκέτο, κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων που πιθανότατα είναι και η τελευταία.

Η εσπευσμένη εξαγορά από την UBS με έδρα τη Ζυρίχη, για την οποία η Ελβετία επικαλέστηκε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, παρέκαμψε τους μετόχους της Credit Suisse, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν λόγο.

Η τελευταία συνέλευση των μετόχων της σηματοδοτεί ένα άδοξο τέλος για την 167χρονη τράπεζα που ιδρύθηκε από τον Άλφρεντ Έσερ, έναν Ελβετό μεγιστάνα με το προσωνύμιο βασιλιάς Άλφρεντ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή των σιδηροδρόμων της χώρας και στη συνέχεια της τράπεζας.

Έξω απ’ τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Άξελ Λίμαν ζήτησε συγγνώμη στους σχεδόν 2.000 παρευρισκόμενους μετόχους, λέγοντας ότι δεν είχε χρόνο να ανατρέψει την κατάσταση στην τράπεζα, παρά την πεποίθησή του «μέχρι την αρχή της μοιραίας εβδομάδας» ότι θα μπορούσε να επιβιώσει. «Λυπάμαι πραγματικά», είπε ο Λίμαν. «Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορέσαμε πλέον να ανακόψουμε την απώλεια εμπιστοσύνης».

Με τη φωνή του να σπάει, είπε: «Η Credit Suisse με τη μακρά και πλούσια ιστορία της παίρνει τώρα μια ιστορική τροπή, λυπούμαστε βαθιά για αυτό και, προσωπικά, αυτή η στιγμή με στεναχωρεί επίσης».

Μετά από χρόνια σκανδάλων και απωλειών, η Credit Suisse έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης προτού η UBS την εξαγοράσει με μια συμφωνία συγχώνευσης που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ελβετικές αρχές.

«Μέχρι το τέλος, παλέψαμε σκληρά για να βρούμε μια λύση. Αλλά τελικά, υπήρχαν μόνο δύο επιλογές: συμφωνία ή χρεοκοπία. Η συγχώνευση έπρεπε να ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Λίμαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν θα είναι υποψήφιοι για επανεκλογή.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι μέτοχοι ανέβηκαν στη σκηνή για να εκφράσουν την οργή τους για τον συμφωνημένο “γάμο” μεταξύ των δύο τραπεζών και για το γεγονός ότι δεν είχαν κανένα λόγοι επ’ αυτής οι επενδυτές. Οι μέτοχοι επέκριναν το διοικητικό συμβούλιο και την πρώην διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του Urs Rohner, ο οποίος ήταν πρόεδρος για δέκα χρόνια έως το 2021.

Η εταιρεία συμβούλων μετόχων Ethos κατήγγειλε την «απληστία και την ανικανότητα των διευθυντών της» καθώς και τις αμοιβές που έφτασαν σε «αδιανόητα ύψη». «Οι μέτοχοι έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά και χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο», ανέφερε.

Στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Λίμαν και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ούλριχ Κόρνερ απευθύνθηκαν δημόσια στους μετόχους μετά την εξαγορά της τράπεζας.

Την Τρίτη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς μετόχους ψήφισαν υπέρ της επανεκλογής του Λίμαν ως προέδρου – πολύ λιγότεροι από το συνηθισμένο και ένδειξη απογοήτευσης. Τα έξι εναπομείναντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επανεξελέγησαν επίσης με οριακή απόφαση.

Οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, αλλά καταψήφισαν την έγκριση αποζημιώσεων για τα στελέχη της τράπεζας.

Για τους επενδυτές της Credit Suisse, η συμφωνία σήμαινε απώλειες. Οι μέτοχοι συλλογικά θα λάβουν 3 δισεκατομμύρια φράγκα (3,3 εκατομμύρια δολάρια) στη συγχωνευμένη εταιρεία, ενώ οι επενδυτές που κατέχουν περίπου 16 δισεκατομμύρια φράγκα (17,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ομόλογα υψηλότερου κινδύνου τα έχασαν όλα.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές, που θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, λένε ότι τα συμβόλαια δείχνουν ότι τα ομόλογα μπορούν να διαγραφούν σε ένα «γεγονός βιωσιμότητας».

Reuters, Associated Press