Τρομακτικές εικόνες από τις μαζικές ουκρανικές απώλειες στρατιωτών στο «καμίνι» του Σολεντάρ και του Μπαχμούτ κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς των Ρώσων για διάτρηση της άτυπης οχυρής «γραμμής Ζελένσκι».
Βίντεο τραβηγμένα από μισθοφόρους «μουσικούς» (όπως αυτοαποκαλούνται οι μαχητές της ιδιωτικής «Ομάδας Βάγκνερ») από το κέντρο του Σολεντάρ δείχνουν μια πόλη κυριολεκτικά γεμάτη με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών, αλλά και ξένων «εθελοντών» (στην πλειονότητά τους Πολωνών) που δεν υποχώρησαν έγκαιρα ή δεν παραδόθηκαν, ενώ πληροφορίες από ρωσικές (αλλά και ορισμένες ξένες) πηγές υποστηρίζουν ότι όλα τα νοσοκομεία στις γειτονικές επαρχίες Ζαπορόζιε και Ντνιπροπετρόφσκ έχουν γεμίσει από βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Σολεντάρ.
Οσο για το ίδιο το Σολεντάρ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και όλες οι στρατηγικής σημασίας οδικές διασταυρώσεις από και προς το Μπαχμούτ και το Κραματόρσκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων – είτε πρόκειται για μισθοφόρους της «Βάγκνερ», που πραγματοποίησαν την κρίσιμη έφοδο στο κέντρο της πόλης, είτε για ντόπιους μαχητές του Ντονέτσκ και επίλεκτους αλεξιπτωτιστές του σώματος VDV, που ολοκλήρωσαν την κατάληψη των βόρειων και νότιων προαστίων του Σολεντάρ.
Η ουκρανική πλευρά φυσικά διαψεύδει την πτώση του Σολεντάρ και υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της αποκρούουν ηρωικά τις ρωσικές επιθέσεις, προκαλώντας χιλιάδες ρωσικές απώλειες: χτες μάλιστα ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι υπερασπιστές θα εφοδιαστούν «ταχύτατα και ομαλά» με τρόφιμα, ζεστά ρούχα και κυρίως πυρομαχικά.
Ομως οι λιγοστές μαρτυρίες που διαρρέουν στα ουκρανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα: πολλοί μαχητές διαμαρτύρονται δημόσια εδώ και μήνες, με αναρτήσεις βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, για δραματικές ελλείψεις αλλά και εγκατάλειψη από τους αξιωματικούς τους, ενώ ακόμη και ο γνωστός Ουκρανός δημοσιογράφος-προπαγανδιστής Γιούρι Μπουτούσοφ κατήγγειλε χτες το υπουργείο Αμυνας ότι δεν εφοδίασε κατάλληλα τους στρατιώτες με χειμερινά ρούχα, με αποτέλεσμα πολλοί να πάθουν κρυοπαγήματα.
Πόσες είναι όμως οι πραγματικές απώλειες – σκοτωμένοι, τραυματίες, αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι; Ενας ντόπιος αξιωματούχος του Λουγκάνσκ, ο Ροντιόν Μιρόσνικ, υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο TASS ότι οι συνολικές απώλειες μόνο στο Σολεντάρ από την αρχή της μάχης, δηλαδή από τα μέσα του καλοκαιριού, ξεπερνούν τους 25.000 στρατιώτες! «Η Ουκρανία κατέβαλε ένα απίστευτο τίμημα για την πολιτική σκοπιμότητα της διατήρησης του Σολεντάρ… Για να κρατήσουν μια πόλη 10.000 κατοίκων, έχασαν διπλάσιο αριθμό ανθρώπων… Ρίχνοντας ανεπαρκώς εξοπλισμένες και ανεπαρκώς εκπαιδευμένες μονάδες στον πόλεμο, το καθεστώς του Ζελένσκι προσπάθησε να δημιουργήσει έναν μύθο ότι μια ουκρανική νίκη είναι δυνατή: μόνο ένα αποικιακό καθεστώς-μαριονέτα είναι έτοιμο να υποστεί τέτοιες απώλειες!» είπε ο Μιρόσνικ.
Ενώ εκτυλίσσεται η νέα τραγωδία στο Ντονμπάς, η προσοχή του ουκρανικού επιτελείου στρέφεται αναγκαστικά στην ισχυρή ρωσική δύναμη –περιλαμβανομένων και εκατοντάδων αρμάτων μάχης T-80M και Τ-90– που έχει συγκεντρωθεί ξανά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και απειλεί να πλήξει από τον Βορρά τα ουκρανικά μετόπισθεν. Χτες μάλιστα σήμανε συναγερμός όταν μαθεύτηκε ότι ο αρχηγός του ρωσικού στρατού ξηράς, Ολεγκ Σαλιούκοφ, μετέβη στη Λευκορωσία για «επιθεώρηση»… Εξίσου ανησυχητική για το Κίεβο, αλλά και για την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ήταν η είδηση για ξαφνική μαζική έξοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων επιφανείας, περιλαμβανομένου και του γιγαντιαίου αποβατικού σκάφους «Πιοτρ Μοργκουνόφ», αλλά και τριών υποβρυχίων εξοπλισμένων με πυραύλους «Καλίμπρ», από τον ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έξοδος που αναθέρμανε τα σενάρια για μια πιθανή αμφίβια επιχείρηση κατάληψης της Οδησσού.
Το αν θα δούμε νέες, μεγάλης κλίμακας ρωσικές επιχειρήσεις σε Βορρά και Νότο μένει φυσικά να αποδειχθεί. Ισως πρόκειται απλά για νέες προσπάθειες αντιπερισπασμού, κατά την πατροπαράδοτη ρωσική τακτική της «μασκιρόβκα», ώστε να αναγκαστούν οι Ουκρανοί να μεταφέρουν δυνάμεις μακριά από το κύριο μέτωπο του Ντονμπάς, το κύριο θέατρο -και σφαγείο- του πολέμου…
