Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα υποτίθεται ότι θα συζητούσαν έναν σχεδιαζόμενο νόμο για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, ο οποίος συμφωνήθηκε διεθνώς στον ΟΟΣΑ. Όμως, αργά τη Δευτέρα, η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου αποφάσισε να διαγράψει το σημείο αυτό από την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, δεδομένης της επίμονης άρνησης της Βαρσοβίας να συμμετάσχει.

Η Πολωνία έχει βάλει εμπόδια στις εργασίες απαιτώντας να συνδεθεί νομικά ο συντελεστής με την καθιέρωση μιας χωριστά διαπραγματευόμενης παγκόσμιας εισφοράς για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Αυτό είναι ένα απίστευτα υψηλό εμπόδιο που κινδυνεύει να αναποδογυρίσει την όλη διαδικασία, και η Πολωνία δεν εξέφρασε αυτή τη θέση νωρίτερα στις διαπραγματεύσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν η Βαρσοβία προβάλλει αυτά τα αιτήματα με καλή πίστη. Αντίθετα, ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Επιτροπής κατηγορούν την Πολωνία ότι κρατάει τον φάκελο όμηρο για να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα χρήματα που προορίζονται για την αποκατάσταση του κορονοϊού – τα οποία οι Βρυξέλλες έχουν μπλοκάρει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

H Γέλεν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι “η Πολωνία έχει κάποια ζητήματα με την ΕΕ – ειλικρινά, δεν νομίζω ότι αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, αλλά μάλλον άλλα ζητήματα μεταξύ της Πολωνίας και της ΕΕ”. Η Βαρσοβία αντικρούει την κατηγορία.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών τον επόμενο μήνα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Γαλλία να φέρει την Πολωνία στο κόλπο και να σφραγίσει τη συμφωνία στο πλαίσιο της προεδρίας του Συμβουλίου, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στην Τσεχία τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι όσο περισσότερο διαρκεί η αντιπαράθεση, τόσο περισσότερο ενισχύει πολιτικούς παράγοντες, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, που θέλουν να ανακόψουν τη δυναμική της παγκόσμιας συμφωνίας. Πράγματι, η Γέλεν ελπίζει ότι αν η ΕΕ εγκρίνει τον φόρο, αυτό θα δώσει ώθηση στις ΗΠΑ να τον περάσουν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Αυτό με τη σειρά του είναι σημαντικό για την ΕΕ, εάν το μπλοκ δεν θέλει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση σε έναν φορολογικό αγώνα δρόμου προς τα κάτω.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο POLITICO ότι οι Βρυξέλλες πρόκειται να εγκρίνουν την πληρωμή του ταμείου ανάκαμψης προς την Πολωνία, οπότε υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι η Γαλλία θα μπορέσει να περάσει τη Βαρσοβία πάνω από τη γραμμή.