ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Νανούρης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Χάος! Με τις πρώτες νιφάδες του χιονιού σήκωσαν τα χέρια ψηλά οι ανορθόγραφοι άριστοι του επιτελικού κράτους, που επιμένουν να γράφουν τη λέξη με «χι» και «ήτα» μπας και ταιριάξει με τα αμφιλεγόμενα προσόντα τους – άχρηστοι, πά’ να πει. Οχι πως επιχειρώ να βλογήσω τα γένια μου, αλλά φρονώ πως έπειτα από την αυτο-απομυθοποίηση των λοιμωξιολόγων, την τιμή και την αξιοπιστία των εις -λόγων επιστημόνων σώζουν πια μονάχα οι συνάδελφοι μετεωρολόγοι, οίτινες προειδοποιούσαν εδώ και κάμποσες μέρες για τον επερχόμενο γενικευμένο χιονιά.

Ιδιώτες με την αρχαιοελληνική και την εγγλέζικη ερμηνεία του όρου, οι κυβερνητικοί αστέρες άκουσαν τα καθέκαστα και ανέλαβαν δράση αυθωρεί: ξεσκόνισαν σκουφιά και γάντια ώστε να ’ναι πανέτοιμοι την κατάλληλη ώρα να βγουν στην αυλή του Μαξίμου για χιονοπόλεμο. Στου κουφού την εξώθυρα, δηλαδή, πάρ’ την πόρτα και γίνε λαγός. Το αναβαθμισμένο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ρίχτηκε με τα μούτρα στη δουλειά και πανθομολογουμένως τα πήγε θαυμάσια, κρατώντας ανοιχτά τα οδικά δίκτυα Χώρα-Ανω Μερά στη Μύκονο, Πορταριά-Μακρινίτσα στο Πήλιο και Υστέρνια-Πύργος στην Τήνο.

Ολες οι μεγάλες επιτυχίες, μολαταύτα, έχουν τα μικρά τους, ασήμαντα τιμήματα. Εμειναν έτσι κλειστές επί ώρες η Μεσογείων, η Κατεχάκη και δεκάδες περιφερειακές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου. Αστεία πράματα! Μες στην τούρλα της Δευτέρας επιπροσθέτως τους ξέφυγε ένα κάποιο στενοσόκακο, προς το οποίο κατευθύνθηκαν ορισμένοι βιαστικοί οδηγοί που επέστρεφαν από τη δουλειά τους νωρίτερα για να προλάβουν να φθάσουν στα σπίτια τους προτού ο χιονιάς τρίξει τα παγωμένα του δόντια.

Ντελαπάρισε στο ίσωμα, άλλως ειπείν, το επιτελικό όχημα του αλυσιτελούς κράτους, οι εν εγρηγόρσει μηχανισμοί του οποίου πέρασαν για δευτερεύουσα πάροδο κοτζάμ Αττική Οδό. Εισήλθαν λοιπόν χιλιάδες αυτοκίνητα, καταβάλλοντας προηγουμένως το τσουχτερό χαράτσι των διοδίων, ουδείς σκέφτηκε να πασπαλίσει το οδόστρωμα με μια στάλα αλάτι ή να τοποθετήσει εκχιονιστικά σε ενδεδειγμένα σημεία, με αποτέλεσμα να διπλώσουν μερικές νταλίκες, να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα και στο τέλος να εγκλωβιστούν όλη μέρα οι ταλαίπωροι οδηγοί και οι συνεπιβάτες τους που διάλεξαν την οτοστράντα της πρωτεύουσας μπας και παρκάρουν μια ώρα αρχύτερα στη χιονισμένη τους γειτονιά.

Ιστορίες για αγρίους. Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές υπάρχουν άνθρωποι αποκλεισμένοι πάνω από οκτώ ώρες στην Αττική Οδό και προβλέπεται να περάσουν μαρτυρική νύχτα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επιδεικτικά απούσες και η κακοκαιρία ουδόλως φέρεται διατεθειμένη να επιβεβαιώσει το όνομά της. Κάθε… Ελπίδα έχει δυστυχώς απολεσθεί. Το μόνο παρήγορο είναι η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μεταξύ των πολιτών, που βοηθούν όσο μπορούν αλλήλους. Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στη διαχειρίστρια εταιρεία του δρόμου στην άπελπι προσπάθεια να καμουφλάρει τις τεράστιες ευθύνες της που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.