Από σήμερα έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι μαθητές μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία τέσσερα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου νόσησης των δύο επόμενων εβδομάδων (4-17/10).
Tα self tests πραγματοποιούνται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στα σχολεία, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, υποχρεωτικά από όλους τους μαθητές εκτός και αν είναι εμβολιασμένοι (οι άνω των 12 ετών), οπότε διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μόνο αν προκύψει ειδικός λόγος (π.χ. κρούσμα εντός τάξης). Οι ανεμβολίαστοι μαθητές άνω των 12 ετών, κατά την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες, πρέπει να επιδεικνύουν είτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) είτε αρνητικό αποτέλεσμα self test.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά τους, να σπεύσουν να το κάνουν, αξιοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ισχυρό αυτό όπλο απέναντι στην Covid-19 και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή συμμετείχαν χθες σε τηλεδιάσκεψη που συνδιοργανώθηκε από τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, με στόχο την αναζήτηση τρόπων ενημέρωσης των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Η Ν. Κεραμέως πρότεινε τη διοργάνωση εκδηλώσεων/τηλεδιασκέψεων με παιδιάτρους, γονείς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να δοθούν επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα και την αναπαραγωγή σχετικού ενημερωτικού υλικού. Εως ότου εξειδικευτούν οι παραπάνω δράσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι με αοριστολογίες και ελλιπές σχέδιο δράσης, δύσκολα θα πείσει τους πιο προβληματισμένους για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.
